Bøker

Mannen­ mot ­strømmen

Med teknologiselskapenes tiltakende makt over oss mennesker som bakteppe, har Bjørn Vatne skrevet en ­delvis interessant framtidsdystopi.

Tidligere i år kom det fram at det britiske konsulentselskapet Cambridge Analytica samlet inn private opplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere, informasjon som blant annet ble brukt under den amerikanske valgkampen 2016 da Trump vant valget. Informasjonsmisbruket sjokkerte mange, og avslørte hvor stor innflytelse de multi­nasjonale teknologiselskapene har.

Hjernevask

I Bjørn Vatnes roman­ Nullingen av Paul Abel, hvor handlingen foregår i en ikke alt for fjern framtid, har teknologien utviklet seg ytterligere og fått stadig mer makt over menneskene. I Norge har man laget en såkalt «sjalk» som folk opererer inn i hodet, en gjenstand som setter folks bevisstheter i kontakt med hverandre og som gjør at informasjon og sanseinntrykk strømmes direkte inn i hjernen. Når det ytterliggående miljøpartiet Pan-etisk forbund gjør statskupp i Norge, tar de kontroll over den norske sjalken, og kan dermed kontrollere og tilpasse all informasjon befolkningen mottar.

Hovedpersonen Paul Abel er en av få som har en håndholdt sjalk i stedet for å ha den direkte installert i hjernen. I motsetning til resten av befolkningen unngår han å bli hjernevasket, men får ikke poeng for etisk god handling av det diktatoriske regimet, og blir dermed «nullet» og utestengt fra samfunnet. Sammen med andre nullinger starter han en motstandskamp, og prøver ved analog kartlegging å nedkjempe og avsløre partiet.

Framtidsscenarioet Bjørn Vatne­ skildrer er delvis karikert og overdrevent, men samtidig urovekkende og interessant. Norge om noen tiår er ikke bare preget av teknologisk diktatur, men er også rammet av jevnlige­ miljøkatastrofer. I et politisk klima­ hvor de andre partiene har mistet handlekraft og troverdighet, får det radikale partiet­ Pan-etisk forbund fotfeste og makt ved å spille på det kollektive «vi-et» i stedet for det individualistiske «jeg-et». Vatne­ stiller relevante spørsmål ved hvor ukritisk vi lar oss rive med av massebevegelser og «hyper» i sosiale media og naivt godtar ­enkle forklaringsmodeller og sannheter. Hovedpersonen Paul Abel er en forfekter av den grundige natur­vitenskapelige metoden, og vil avsløre Pan-etisk forbund og deres­ populistiske miljøfascisme ved hjelp av forskning og skriftlig bevisføring. Mot slutten av roman­en blir ­bevisene imidlertid kjørt i søppelkverna av den allerede hjerne­vaska kona Astrid.

Underholdende

Nullingen av Paul Abel er underholdende lesning med en god blanding av humor, ironi og alvor. Sammenstillingen av den teknologiske utviklingen og evolusjonen fungerer fint til tross for i overkant tydelig symbolikk til tider. Handlingen blir imidlertid ofte overflatisk, og jeg sliter med å kjenne særlig sympati med Paul Abel, som framstår både arrogant og selvtilfreds. Etter en god og engasjerende start faller historien mot slutten, og avslutningen er både enkel og søkt. I motsetning til protagonisten sin tyr forfatteren til noen enkle løsninger, og kunne med fordel jobbet mer med materialet sitt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker