Anmeldelser

Krigen holder seg uventet godt i ny bok

Profitørene viser hva folk gjorde for å skaffe seg penger, makt og innflytelse under og etter 2. verdenskrig. Den minner oss om verdien av å bygge opp et forsvarssystem mot det som kan virke forlokkende.

Som de fleste sikkert har fått med seg, så går tiden. Andre verdenskrig er for flere år siden blitt pensjonist, men holder seg i forbausende god form.

Det går ikke lang tid mellom hver gang det kommer en ny bok eller en ny fjernsynsserie som er drevet fram av det dramatiske oppgjøret som skjedde i 1939-1949. Blir vi aldri lei?

Nå har journalist Ola Karlsen, han tilhører årgang 1964, skrevet boken Profitørene - De ukjent landssvikerne. 92.000 slike saker ble gransket, og i 46.000 saker ble det ilagt straff. Var dette mye, lite, eller akkurat passe?

«It's the economy, stupid»

De fleste kriger har en viktig økonomisk side, og har opp gjennom tidene vært blant de meget få muligheter mennesker har hatt til å skaffe seg betydelige formuer i en rask vending.

Når krigerne rir ut på slagmarkene, så endres lover og regler. Det som før var kriminelt, blir nå tapre aksjoner for å øke den personlige formue - og i tillegg kommer ry og berømmelse.

Ble de norske profitørene for strengt straffet? For egen del må jeg bare svare vet ikke, men Ola Karlsen beskriver ulike saker som tyder på at profitørene fikk forskjellig behandling: Men dette var jo ulike saker og framfor alt var det ulike mennesker, og helt forskjellige skjebner.

LES OGSÅ: Blandingen av musikkens urbane preg og Daniel Kvammens hallingdialekt, er dønn sjarmerende

Tomrom

Det er vanskelig å felle dommer, men harmen stiger sterkest når jeg leser om landsmenn som etter frontkjempertjeneste energisk kjempet om leiligheter som ble ledige etter at de forrige eierne var fraktet til Auschwitz. Andre verdenskrig var heller ikke slik at alle de gode var på den ene siden og de vonde på den andre, men det var enkelte situasjoner eller konfliktområder som gjorde at det så slik ut.

Ola Karlsen har hentet fram en lang rekke interessante tilfeller som viser hva folk gjorde for å skaffe seg penger, makt og innflytelse. Noe er komisk, som norske nazisters kamp om kontrollen med Vinmonopolet - og hvem skal nyte det okkuperte lands siste sigarer?

Distanse

Det er noe med avstand og tid her: Det som var trist i 1943 kan i dag framkalle latter, det som en gang var hemmeligstemplet, kan i dag være nyttig kunnskap.

Ola Karlsens bok minner oss på at fristelser kan være vanskelig å håndtere, vi har alle slitt med dem – noen mer enn andre. Boken tjener som en påminnelse om å bygge opp et forsvarssystem som forhindrer oss fra å utnytte unntakssituasjoner til å ta valg som der og da kan virke innbydende og forlokkende.

LES OGSÅ: Jonny Halberg lar trassige bygdekarer skinne

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser