Kirke

Jubel, rått og rett på

Rått, menneskelig og vidunderlig ga ensembelet Barokkanerne oss 
førjulsfornemmelse av slitesterkt kaliber i Gamle Aker kirke.

Regn ute, godt «vær» inne: En av «gammelmusikkens» betydeligste skikkelser de 30 siste årene, harpespilleren Andrew Lawrence-King, satte hjerter i bevegelse da han for anledningen ledet sine norske musikere gjennom en tenkt julekonsert – enn si gudstjeneste – på 1600-tallet.

Ru klang

Ved siden av Herren selv og hans englehær, naturligvis, sto den tyske mesteren Heinrich Schütz (1585 – 1672) for «stemmen» fra fortiden, som denne kvelden kom gledelig nær nåtiden: Schütz som den anerkjente musikkhistorikeren Alfred Einstein ikke var snauere enn å betegne som «den mest spirituelle komponist verden har hørt».

LES OGSÅ: Spiller tidlig-barokk i surroundversjon

Steinveggene i Gamle Aker kirke har hørt slik musikk før, hundreår før vår tid. Blåsernes ru klang ble sendt rundt i rommet med englebasuners kraft, riktig med smell i.

Mens strykere og blokkfløyter så den muntre vennligheten i øynene, alt sammensmeltet i en samspilt og -sunget lovprisning av Herrens makt og velde.

Like levende

Vi kan snakke om, drøfte, lese historie – og ­likevel er det vanskelig å tenke seg en bedre formidler av åndens historie enn musikken.

Her fikk vi «lyden» av både Markus-katedralen i Venezia og slottslokalene i Dresden på 1600-tallet i samme munnfull – den tysklutherske Schütz var, som elev av mestrene Gabrieli og Monteverdi i Venezia, italienskkatolsk oppdratt.

LES OGSÅ: «Lundells musikk har gledet og forarget mange i over 40 år»

Det er noe med musikk som er like levende i dag som for 400 år siden. Og som sånn sett visker ut trosskillene.

Jublende form

Gamle Aker kirke er ingen katedral. Men musikken i sin strengt, jublende form hører hjemme der.

Det var noe vidunderlig lite «solistpreget» ved konserten, avballanserte stemmer føyet seg naturlig inn i en felles oppfatning av helheten og den til tider vakkert svulmende stemningen.

Takket være Andrew Lawrence-Kings varme hånd over det hele. Det blir jul.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke