Anmeldelser

Inviterer oss inn i sitt indre lys

Låtskriveren og artisten Kurt Ove Mæland har fot for fengende viserock. Han er blind, men fester sitt indre blikk på livets utfordringer og muligheter.

Bergenseren hadde blant ­annet spilt med Odd Nordstoga før han solodebuterte i 2014 med albumet Takk. Singelen «Mitt liv» ble spilt på en rekke ­radiokanaler, sannsynligvis både fordi det er en fengende poplåt, og fordi den var en usminket og dønn troverdig rapport fra en prøvet mann.

Pågangsmotet og livsmotet hans er ikke mindre tydelig på det nye albumet Kom helt inn. Kurt Ove Mæland slipper oss inn i en verden fylt med liv og lys, like fargerikt og nyansert som hans ytre blikkfang er mørkt.

LES MER: I skjæringspunktet mellom østlig og vestlig musikk

Nærhet.

Tekstene er tett på både livet og troen på noe mer enn dét. «Elske en dronning» handler om aldri å gi opp å finne skatter på jorden, uansett hvor mørkt og vanskelig livet innimellom kan fortone seg: «Jeg vil krysse mine tanker, heise seil på mine ord», synger Mæland.

Da kan det også åpne seg en videre horisont, inn i et annet land. Mælands kristne livssyn kommer i flere låter til uttrykk gjennom, ikke direkte forkynnelse, men bilder og refleksjoner rundt troen.

Kom helt inn

Kurt Ove Mæland

Victoria ­Grammofon

Album Viserock

Sanger med en varhet, tydelighet og dybde i seg.

I balladen «Sang fra en sommerfugl», flyr den skjøre, vakre skapningen mot en vår fylt av livsmot og livshåp.

Albumets kanskje beste låt er den mer tempofylte «Skrive deg inn i mitt dikt»; om frosne sjeler som deler alt de fikk og ikke fikk. «Lene meg til deg», nok en rolig ballade, viser hvordan vi gjennom nærhet og tilhørighet kan være hverandres fyrtårn, uansett hvor mye vinden uler og regnet pisker mot ruta vår.

LES MER: Så man kan høre hjerteslagene

Flyter lett.

Kurt Ove ­Mælands klare og bærende stemme flyter lett og uanstrengt over et lydbilde bestående av gitarer (Mæland og Dag Roness), trommer og perkusjon (Marius Mathisen), tangenter (Eirik Børsheim), bass (Einar Kaslegard), synth, perkusjon og kor (Jan Tore Ness) og medvokal (Hildegunn Pernille Mellingen).

Ray Charles, José Feliciano, Jeff Healey og Stevie Wonder har lenge vist at blinde artister muligens har et spesielt øre for de aller innerste tonene, og de aller svakeste hjerteslagene. Kurt Ove Mælands sanger har også en varhet, tydelighet og dybde i seg, uansett hvor han måtte hente det fra.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser