Anmeldelser

Idealister trengs

I 2015 markerte Korsveibevegelsen sine 30 år. Artikkelsamlingen De åpne henders økonomi viser at Korsvei står overfor en rekke dilemmaer.

Takk til Korsvei for å gi utfordringene i vår tid rom. Det vitner om en bevegelse som ikke ligger på sotteseng eller har stivnet. Det motsatte kunne vært tilfelle; allerede i forordet poengterer redaktørene Inge Westly og Tone Stangeland Kaufman at faren for resignasjon er til stede når kallet oppleves så vanskelig å leve ut i praksis.

Store utfordringer

Noe av det beste med denne artikkelsamlingen er at den ikke legger skjul på at Korsveis egne utfordringer er store. Korsvei utfordrer oss, men utfordres også selv, og dette legger man ikke skjul på. I flere artikler trekkes dette temaet fram, særlig i Raag Rolfsens «Kritikk av de rene henders etikk. Hvor skal du, korsveifarer?».

Areopagos-direktøren skriver om når korsveifareren vender tilbake til virkeligheten etter festivalene, til den komplekse urbanitet, der kompromissenes styggedom lurer. Rolfsen hevder at det går an å ønske kompleksiteten, dilemmaene og den dårlige samvittigheten velkommen.

Korsvei befinner seg i den idealpolitiske tradisjon med en kritikk av forbrukskulturen som han kaller ensidig henimot det naive. Bevegelsen må bestemme seg for om den kun skal være en kritisk og profetisk røst, eller om den ønsker å bidra til konkret endring.

LES OGSÅ: Hvor ble Jesusbevegelsen av?

Ja takk, begge deler

Slik jeg leser artikkelsamlingen, sier Korsvei «ja takk, begge deler» til dette. Her er inspirasjon både for det kritiske og det konkrete - ofte i vellykket forening, som i Gina Gylvers lille artikkel: «Jeg er bare 13, men jeg har allerede et større CO2-avtrykk enn en gjennomsnittlig 70-åring fra Madagaskar»

Kanskje kunne man frykte at en bevegelse som er så opptatt av penger og økonomi, ville levere en rekke moraliserende artikler. Det skjer i liten grad, antagelig fordi man ser de dilemmaer man selv står overfor så tydelig. Dessuten - og til hjelp mot moralismen - er her mye solid bibelteologi å hente, som i Inge Westlys artikkel «Kan vi spørre om det nytter. Å følge Kristus i en globalisert verden». Han tar utgangspunkt i Korsveis dagsordenspørsmål: Hva vil det si å leve som en Jesu Kristi disippel i vår tid?

LES OGSÅ: – Troen er noe flyktig, sier Asle Finnseth i «Min Tro»

For barna

Blant de mange utfordrende artiklene finner vi Anne Grete Listrøm og Tone Stangeland Kaufmans «Å være idealist på barnas vegne».

Korsvei har ikke fått det lettere med årene, men bevegelsen er ikke mindre viktig nå enn da den sto fram for 30 år siden. Midt i vår klimakrise og de store tragedier som rammer våre medmennesker, opplever mange et indre og ytre kall til å gjennomtenke sitt liv og våge å møte utfordringene. Korsvei trengs.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser