Hvor farlig er det å dø?
Er det til skade for oss at vi dør? Er det perioder i livet hvor det er verre å dø? Er det til skade for oss at vi dør? på disse filosofiske spørsmålene kan få store praktiske konsekvenser.
Begravelse i den norske kirke. Kiste og blomster i Havstein kirke.For pårørende og samfunnet kan det være et tap når noen dør. Men det er også et tap for den som dør, mener forfatterne av boken .(Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix)
Mulighetene til å redde folk er større enn før, men ressursene strekker ikke til for å redde alle. Hvordan skal helsevesenet prioritere hvem som skal reddes? Og hvilke helsepolitiske og befolkningspolitiske tiltak skal prioriteres?
De siste femti årene har det vært gjort ulike forsøk på å finne formler som kan hjelpe med å gi slike spørsmål objektive og rasjonelle løsninger. Men disse forsøkene har manglet en filosofisk refleksjon om døden, mener filosofene Espen Gamlund og Carl Thollef Solberg. De har redigert boken Saving People from the Harm of Death. Den er en artikkelsamling fra samtalen mellom filosofer og helseforskere som har foregått de siste årene.
LES OGSÅ: TF-professor Knut Ruyter var lenge motstander av aktiv dødshjelp. Men møtet med foreldrenes avslutning på livet fikk ham til å skifte mening
Bestill abonnement her
KJØP