Anmeldelser

Guds lærlinger unngår stereotypiene

NRK-serien Guds lærlinger viser hvordan unge mennesker vier livet til noe større enn seg selv.

VGTV-serien Frelst, der programleder Rut Helen Gjævert tar et oppgjør med sin fortid i Jesus Revolution, har skapt mye debatt de siste ukene. Nå kommer NRK med sin dokumentarserie Guds lærlinger, som også går inn i et kristent ungdomsmiljø, men med en ganske annen innfallsvinkel.

Gjennom seks måneder har et dokumentarteam fulgt fem ungdommer på ACTA bibelskole i Stavanger. Skolen drives av IMI-kirken, som har sitt utspring i Normisjon. Serien gir et innblikk i hverdagen til fem unge mennesker som bruker et år på å følge Gud på fulltid. Det er naturligvis forskjell på ACTA og Jesus Revolution, men også på hvilken metode de to seriene bruker for å vise fram et kristent miljø. Mens VGTVs serie er tilbakeskuende og personlig, er NRKs serie nysgjerrig og tilstede i nåtid.

LES OGSÅ: Har fulgt fem bibelskoleelever i seks måneder

Brennende tro

Selv om et bibelskolemiljø nok kan framstå eksotisk på mange av NRKs seere, klarer Guds lærlinger å unngå stereotypiene. Dokumentarskaperne er flue på veggen både på skolen og privat, og går fordomsfritt inn i miljøet.

Ungdommene vil redde verden med Guds godhet. Dermed får vi følge bibelskoleelevene ute i Stavanger sentrum en lørdagskveld, der bussen «Lys i mørket» tilbyr kaffe, samtaler og forbønn for folk som er ute på byen. Det er interessant å se hva som skjer i møtene mellom to av elevene og en tvilende festdeltaker, som til slutt lar seg bli bedt for.

LES OGSÅ: Gransker egen fortid som Jesus-soldat

Omvendt ateist

Av de fem hovedpersonene, Mikal, Kristin, Malene, Rebekah og Gayan, er det de to siste vi kommer tettest på. Rebekahs mor døde av kreft, og hun takker faren for at han snoket på Facebook-kontoen hennes da hun havnet i et dårlig miljø.

Gayan var hardnakka ateist, men begynte på Kristelig Gymnasium, der han diskuterte høylytt med de kristne medelevene, som han syntes var påståelige og lite reflekterte. I serien forteller han om at han ble kristen da noen medelever en dag ba for ham utenfor gymsalen.

Begynner forsiktig

Serien styrer unna kontroversielle temaer i de første episodene. Vi får være med på lovsang og på å dele ut matpakker til folk tidlig på morgenen – et prosjekt som skal vise godhet mot andre.

I senere episoder kommer temaer som nok kan oppfattes som mer provoserende på enkelte tv-seere, som en helbredelsessesjon med den kjente pastoren Randy Clark. Episoden gir et ganske nøkternt bilde av et helbredelsesmøte der ingen blir lovet å bli friske. Derfor kan nok episoden også være med på å avmystifisere hva som skjer når kristne ber for hverandre.

LES OGSÅ: – Å være Jesus-soldat passer ikke for alle

Modige

Vi møter fem tøffe ungdommer som slipper kameraene tett innpå seg. Malene forteller at hun har blitt helbredet for angst, mens Rebekah sliter med å forstå hvordan Gud kan helbrede småting, mens mora hennes døde av kreft.

De mest interessante delene av dokumentaren, er de gangene der hovedpersonene møter motstand. Når Kristin, Rebekah og Gayan deltar på arrangementet «grill en kristen» på en videregående skole i Kristiansand, blir det høy temperatur og mange kritiske spørsmål om både homofili og helvete. En av seriens fineste øyeblikk oppstår når Gayan etter arrangementet spør om han kan be for Ingrid, som var den som stilte flest kritiske spørsmål.

– Dette er jeg ikke vant til, sier Ingrid, som ser mest ut som om hun venter på at Guds hånd skal komme fra oven og slå henne i bakken hvert øyeblikk. Men når Gayan er ferdig, skilles de med en klem.

Fornuft og følelser

Guds lærlinger bruker også mye av tida på å være tilstede under undervisningen i apologetikk, altså trosforsvar. Her diskuteres både evolusjon og det ondes problem, og i en serie som handler mye om følelser, er det fint å også få innblikk i den mer fornuftsbaserte delen av undervisninga.

Dokumentarskaperne har gått inn i bibelskolemiljøet med en åpen holdning og skildrer menneskene der med varme. De som kjenner disse miljøene fra før, vil bli lettet over å se at dette ikke er et forsøk på å vise hvor annerledes alle kristne er. Og for andre kan serien kanskje være med på å knuse en fordom eller to.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser