Bøker

Gammel katekisme i ny presentasjon

Er det på tide å gjenoppdage Luthers forklaring om hva kristendom er?

Tidligere var Luthers lille katekisme allmennlærdom i Norge. Gjerne sammen med Pontoppidans forklaring med sine 759 spørsmål og svar. Nå er det kanskje tid for å gjenoppdage Luthers jordnære forklaring om hva kristendom er.

Ny presentasjon

Sammen med Confessio Augustana er Luthers lille katekisme bekjennelsesskrift for de lutherske kirker. Men Luthers lille skrift var langt fra ment som et bekjennelsesskrift. Det var tenkt som en enkel innføring i kristen tro og praksis for bruk i hjemmene.

Nå har DELK-forlaget (hvor DELK står for Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn) gitt ut Luthers lille katekisme i en innbydende og oversiktelig utgave. Og katekismen kommer ikke alene. Her er både Augustana og de tre oldkirkelige bekjennelsene med. Til sammen utgjør dette bekjennelsesskriftene for Den norske kirke og øvrige lutherske kirker i Norge. Oversettelsen er gjort av Harald Kaasa Hammer, og ble gitt ut på Verbum forlag i 2012.

Dermed er det presentasjonen, mer enn selve teksten, som er spesiell for denne utgivelsen.

500 år gammel tekst

Det kan spørres om Luthers lille katekisme fortsatt har sin aktualitet, nesten 500 år etter at den så dagens lys. Familiestrukturer og samfunnsforhold har endret seg radikalt. Teksten bærer også preg av dette. Men man skal ikke skrape mye i teksten før den framstår som overraskende livsfrisk og aktuell.

Selv fikk jeg en aha–opplevelse av dette da jeg var med og laget en gudstjeneste til reformasjonsjubileet, der vi lot Luthers lille katekisme møte moderne norsk musikk. Gjennom dette ble Luthers tekst løftet inn i vår hverdag. Og det er i hverdagen den fungerer aller best. Les for eksempel Luthers forklaring til den fjerde bønnen; Gi oss i dag vårt daglige brød. Her inkluderes både godt vær, pålitelige overordnede og gode venner i svaret. Mer livsnært blir det ikke.

Denne bokutgivelsen klarer å få fram noe av denne nærheten til livet. Gode og fargerike illustrasjoner står i forhold til teksten. Det er vår verden den relaterer seg til. Dette er en bok man umiddelbart får lyst til å lese i, og det er ikke et lite kunststykke når det gjelder så gamle tekster.

Problematiske hustavler

I en tid som på mange måter blir stadig mer konfesjonsløs, er det flott å få disse tekstene presentert på en leseverdig måte.

Selv om det er katekismen som framheves i boken, synes jeg ikke minst Confessio Augustana blir presentert fint. Her er det henvisninger ved hver artikkel til andre artikler som behandler samme, eller tilstøtende, temaer. Mens del 2 i Augustana, der aktuelle skjevheter i Den katolske kirke i reformasjonsårhundret blir behandlet, omtales bare i korthet.

Luthers lille katekisme omhandler De ti bud, trosbekjennelsen, bønnen (Vår Far), dåpen, skriftemålet og nattverden. I tillegg gis det anvisninger for bønner; morgenbønn, kveldsbønn, bordbønn og takkebønn. Den avsluttes med en hustavle som «inneholder en del bibelavsnitt om de plikter man har i sin stilling». Hustavlen er kanskje den som oppleves mest problematisk i dag, ettersom bibelstedene blir stående ukommentert hos Luther. I denne utgaven er det i det minste noen oppklarende fotnoter.

Uansett er det ikke helt uproblematisk at tekster om slaver overføres til ansatte i arbeidslivet, og underordningstekster rettes til «de gifte kvinner». Det er ikke utenkelig at nettopp hustavlene med fordel kunne droppes i moderne utgaver. Som et historisk dokument har det likevel sin verdi.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker