Bøker

Forvirrende nåde

En bok med tittelen Fryktelig nåde vekker både undring og nysgjerrighet. Etter å ha lest den er jeg fortsatt usikker på hva som menes med uttrykket.

Historien er hentet fra Midtvesten i USA i året 1961. Frank er 13 år gammel. Og det er han som mange år senere er fortellerstemmen for det som skjedde i den lille byen New Bremen denne sommeren. En sommer hvor fem mennesker mister livet av ulike årsaker; ulykker, selvmord og mord.

Frank er sønn av byens metodistpastor. Sammen med lillebroren Jake opplever han denne dramatiske - og på mange måter livsforvandlende - sommeren. Uten å gå mer inn på handlingen, kan det avsløres at dette både er en kriminalroman, en oppvekstroman med gryende seksualitet, en religiøs roman, og en roman om sosiale forhold og klasseskiller i et Amerika som ennå ikke har opplevd ungdomsopprør og hippietid.

LEST DENNE? Hverdagshelt holder stand

Mange temaer

William Kent Krueger er en prisbelønnet forfatter, og en uttalt beundrer av ikoniske amerikanske forfattere som Ernest Hemingway, John Steinbeck og F. Scott Fitzgerald, men det er vanskelig å se dette i teksten.

Han er ingen dårlig forfatter, men prøver etter min mening å behandle litt for mange temaer på et litt for detaljert nivå. Noen ganger oppleves formuleringer som hentet ut fra et forfatterseminar. Og aktørene i historien blir for mange til å gå i dybden på noen av dem.

Dessuten utspiller handlingen seg i et amerikansk småbymiljø som oppleves fremmed. Dette skyldes ikke bare at handlingen er lagt nesten 60 år tilbake i tid, men også at kristendommen spiller en annen rolle i det amerikanske samfunnet enn i det norske. Pastorrollen som beskrives er veldig langt fra hvordan den oppleves i norsk kontekst. Og dermed blir de religiøse problemstillingene også vanskelig å relatere seg til.

Fryktelig nåde

Hva menes egentlig med begrepet «Fryktelig nåde»?

To steder i romanen henvises det til den greske dramatikeren Aiskhylos som kilden til begrepet: «Den som lærer, må lide. Og selv i søvnen faller smerten, som aldri glemmer, dråpe for dråpe på hjertet helt til vi får visdom ved Guds fryktelige nåde - i vår fortvilelse, mot vår vilje.»

Hva Aiskhylos kan ha ment med utsagnet - for ham var guden Zevs - er det vanskelig å vite uten å ha studert konteksten dette er hentet fra. I kristen sammenheng kan det tolkes i retning av at det også er en Guds nåde at selv de verste hendelser i livet vil lære oss å bli bedre og sannere mennesker.

Det som er vanskeligere er å se selve hendelsene som en Guds nåde. Og det er her uttrykket «fryktelig nåde» blir veldig problematisk. For da er ikke nåden bare noe som også kan finnes i det fryktelige som skjer, men nåden blir en del av det fryktelige, ja, kanskje selve drivkraften til det. Her synes jeg romanen beveger seg i et vanskelig landskap.

Og jeg undres enda mer når jeg ser at originaltittelen til romanen er «Ordinary Grace» - altså vanlig nåde. Jeg vet ikke hvilke resonnementer som ligger til grunn for ikke å bruke dette som tittel også på norsk.

LES MER: Amerikansk kamp om kristen identitet

Å skape nye fortellinger

Det er utvilsomt komplisert å skrive kristne romaner, i betydningen romaner som vil drøfte eller fremme bestemte religiøse forestillinger. Men det finnes strålende eksempler på at det er mulig. Bare i Norge kan man tenke på forfattere som Carl Fredrik Engelstad, Åge Rønning, Sigrid Undset og Alfred Hauge.

Det er noe i selve kristendommens vesen som burde innby til å skape stadig nye fortellinger for å reflektere budskapet, slik Bibelen har kledd gudskunnskapen mer i fortellingens enn i dogmatikkens språk. Og Bibelen lærer oss også at intet menneskelig er fremmed for Gud. Her utfoldes mennesket både i sin prakt og i sin heslighet.

Det er derfor flott at man stadig utgir romaner på kristelige forlag. Kruegers forsøk er langt fra det verste. Selv om det også er et godt stykke opp til de beste.

---

Bok: Roman

  • Fryktelig nåde
  • William Kent Krueger
  • Lunde forlag
  • Oversatt av Andreas Kristiansen

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker