Bøker

En kjendisfilosof på høyden

Problemer er lettere å løse når årsakene kommer til overflaten.

Jeg har lest den slovenske filosofen Slavoj Žižek i årevis og elsker å senke meg ned i hans bland­ing av raljering, filosofisk eksegese, obskure fortolkninger av psykoanalytisk teori og gamle Hollywood-filmer. Rett og slett fordi det ikke er noen andre som ham. Å lese Žižek er mer som å sette seg ned for og skravle med en god venn enn å lese noe så seriøst som en «filosofibok». Skjønt, det er det jo utvilsomt også, selv om det er nærliggende å se på kategoriene «filosofi» og «bok» som påskudd for å snakke i vei om tingene som betyr noe. For det gjør han, gamle gode Slavoj.

Det er vel derfor jeg liker ham så godt, også – pluss at han er i samme politiske landskap som meg selv. Og han snakker både sprenglærd og med en respektløshet som går enhver annen samtidig filosof en høy gang. Slikt har jeg sans for.

Variabel kvalitet

Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at bøkene hans er av veldig varierende kvalitet. Det er noe manisk over produk­sjonen, og gjentagelsen av de samme vitsene og de samme poengene er et irritasjonsmoment og en reell svakhet ved forfatterskapet. De gangene jeg er minst begeistret, er når han forlater den nærmest rølpete blandingen av høy og lav som han er så kjent for og går inn i fagfilosofisk sjargong. Da kan det bli ulidelig, som hans forrige bok, den uelegante Incontinence of the Void (2017), som knapt var leselig.

I Like a Thief in Broad Daylight er han mindre anstrengt filosofisk. Faktisk er det flere brikker i forfatterskapet som faller på plass med denne ganske beskjedne utgivelsen. Grunnen til det er nok at verdens politiske tilstand i dag samsvarer med Žižeks teoretiske modeller bedre enn før.

Teori og praksis

Han har eksempelvis i lang tid snakket om hvordan ideologi ikke er de skjulte strukturene som ligger bak våre tanker og hand­linger, men oppe i dagen. Det ubevisste er ikke noe som skjuler seg i mørke kroker i menneskenes bevissthet, sier Žižek, men er synlig overalt i våre hverdagsomgivelser. I en vits som Žižek liker å fortelle, hører vi om en mann som jobbet på en trillebårfabrikk og gjorde seg rik ved å stjele fra arbeidsplassen. Arbeidsgiverne skjønte det var noe galt og stoppet ham når mannen gikk fra jobb med en trillebår med sakene sine i. Men de fant ingenting bortsett fra arbeidsklær. Løsningen var naturligvis at han stjal trillebårer – innlysende, men så synlig at innsikten skjules. I dag er det slik at kapitalismen ikke lenger er noe man strengt tatt må kjempe mot, siden den er i full oppløsning foran øynene våre.

Det er en fordel at ting kommer til overflaten, for det gjør problemene så synlige at de før eller siden vil lede til sin motsats. Bare se på Trump, som Žižek stadig kommer tilbake til. I denne boka er han sin egen beste parodi. Den liberale venstresiden kan ikke stille opp mot mannen selv – tenk på Alec Baldwins Trump-satire – siden Trump, i fundamental forstand «sier det som det er», han bringer de obskøne sidene ved seg selv til overflaten så åpenlyst og direkte at vi ikke har behov for noe «skjult budskap» ­eller kritikk av dulgte motiver.

Dum og smart

Žižek er også, som alltid, god på å finne eksempler som illustrerer de mer ­abstrakte poengene. Min favoritt fra denne boka er fortellingen om Light Phone, en type forenklet telefon som er et alternativ til smart-telefonen. Denne plager jo så mange av oss med alt fra ­Facebook-oppdateringer og alskens tilbud vi hele tiden må forholde oss til. Light Phone er kort og godt en telefon som respekterer deg, heter det i reklamen.­ Men betyr det at vanlige smart-telefoner ikke respekterer deg? skriver Žižek.

I virkeligheten er problemet helt åpenlyst, nemlig at vi har utviklet et produkt som ikke samsvarer med våre virkelige behov og at det å kjøpe seg en lettere variant ikke bidrar til å fjerne problemet, bare sminke det bort midlertidig.

At det er grunn til optimisme skyldes samtidig at problemet er oppe i dagen, mener Žižek. Som en tyv i dagslys

Les mer om mer disse temaene:

Kjetil Røed

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker