Anmeldelser

Elektronisk-etisk fornyelse

En ny generasjon lovsangere drar musikken over i det elektroniske, og budskapet inn i en mer sosialetisk ramme.

Plata En dag ble til i anledning, og som et supplement til, lovsangssamlingen på Bislett stadion i sommer. Hensikten var å rette oppmerksomheten mot Jesus og verdens urettferdighet – i dette tilfelle menneske­handel. Flere av artistene på plata opptrådte, og fikk det til å koke som på et skøytestevn­e på 1960-tallet, uten at det her fyrte­ opp under hverken svovel­forkynnelse eller sentimental Jesus-suggesjon.

Hele livet

Prosjektleder Thomas Wilhelmsen har tidligere tatt til orde for å utvide teksttematikken i moderne lovsang til å omfatte også livets ned­turer. Her gjør han det, samtidig som den sosiale samvittigheten tas på alvor. En annen aktør på plata, David André Østby, har allerede gjort det på fjorårets Eksplosjon. Her er Østbys «Hvilken venn» et høydepunkt, med en evangelisk tekst som favner hele livet.

LES OGSÅ: Skjærgårdssang – fest med måte

Følg oss på Facebook og Twitter!

Wilhelmsen og Østby har dessuten tatt lovsangsjangeren videre også rent musikalsk, fra den etter hvert utdaterte U2- og Coldplay-pregede Hillsong-­stilen, over i det elektroniske, ikke ulikt Kygo. En stil Jesus L­oves Electro fra Filadelfia i Oslo var tidlig ute med, og fikk bedre uttelling med på årets Skjærgårds Music & Mission enn hovedattraksjonen Kirk Franklins opptreden.

Avdempet Gabrielle

Judith­ Moi fra Søgne i Vest-Agder synger sin egen «Hender av kjærlighet» med varme og inn­levelse, til kjølig, elektronisk musikk, og resultatet blir en litt avdempet og forkynnende Gabrielle-utgave. 19-åringen fra Søgne i Vest-Agder røk ut av fjorårets Idol i annen runde, men viser her at hun hadde noe bedre på gang.

Enda bedre er «Knuste leirkar», også den i vise-salme-elektronisk-tapning, med Elise Kulleseid som vokalist. «Takk min Jesus», med Anders Skarpsno på vokal, er i samme tralten, bare litt kjedeligere – før vi midtveis får et brudd som øker intensiteten og interessen.

LES OGSÅ: – Det er ikke plass til sorg i moderne lovsang

«Konge stor» og «Annerledes», med henholdsvis Victoria Elvira Bjerksund Almgren og Lisa Frodadottir Haugen, som vokalister, avslutter plata med stil, men er litt for statiske. En dag er uansett en lovsangsplate i forkynnelsens, fornyelsens og friskhetens tegn.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser