Anmeldelser

Dobbel dose kvalitet

«Som et friskt pust fra Joni Mitchell, Joan Baez, Eva Cassidy og talentfulle medsøstre fra vise-jazz-folk-tradisjonen på 1960- og 70-tallet»

Bilde 1 av 3

Kristin Fjellseth og Randi Tytingvåg er aktuelle med henholdsvis Keeper Of The Keys og Three. De er som et friskt pust fra Joni Mitchel, Joan Baez, Eva Cassidy og talentfulle medsøstre fra vise-jazz-folk-tradisjonen på 1960 og 70-tallet. Kvinner som viste at de kunne formidle meningsberettiget populærmusikk minst like bra som mannlige utøvere.

Trenger dypt

Kristin Fjellseths svale stemme smyger behagelig inn i øregangene, for deretter å gå raskt ned i hjerterøttene. Den lidenskapelige, men samtidig lyse og lette, nerven i formidlingen hennes trenger dypt, uten at hun trenger å ta sats, eller på annet vis anstrenge seg det aller minste.

Ved siden av lærerjobben har Fjellseth pleiet musikkhobbyen, som hun fikk inn gjennom kirkemusikk og Johnny Cash under oppveksten, med omhu. Erfaring og leken nysgjerrighet preger den nye plata.

Vågestykke

Randi Tytingvågs nye plate er hennes sjuende album – uten at media så langt har kastet seg rundt, for henne heller. Like ufortjent dét. Mens Fjellseths pop-musikk har et folk-country-preg, heller Tytingvåg mer i retning av jazz, men med den samme melodiske åren og samfunnsbevisste holdningen. Vågestykket med å lage en innspilling med dels egne låter, og dels kjente standardlåter som «Let It Be Me», «Both Sides Now» og «What A Wonderful World», kunne fort endt med knall og fall. Tytingvåg setter i stedet et solid nedslag. Hennes egne sanger står seg bemerkelsesverdig bra sammen med klassikerne, også fordi hun setter sitt helt egne preg på hele materialet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Lys som skinner

Stemmene til de to kvinnene blir en naturlig forlengelse av tekstenes poetisk beskrivelser av livet i hele dets mangfold.

Kristin Fjellseth minner om at drømmer om en livgivende tro og kjærlighet, også skal kunne leves («Sleep With Lions»). Nåden er - tross alt - viktigere enn alt snakket om synd («All This Talk About Grace»). Maktpersoner som i Guds navn prøver å fortelle oss noe annet, må avvises («Like Thieves In The Night»). Hvorfor la skyggene sluke oss, når vi tross alt har et lys som skinner sterkere enn noe annet («Shine»)? Et lys, en Gud, som likevel ikke er lett å få øye på i den virkeligheten vi befinner oss i («Water Colored Melodies»).

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser