Anmeldelser

Diktatur for dummies

NRKs nye realityserie Diktaturet er en smart utgave av Big Brother. Serien bør være en vekker for alle som tar vår demokratiske frihet for gitt.

Bilde 1 av 4

Da det tidligere i sommer ble kjent at NRK hadde planer om å låse åtte unge mennesker inne i et fiktivt diktatur som en del av sin valgsatsing, lot ikke reaksjonene vente på seg. NRK-veteraner kalte programmet useriøst og hevdet NRK undervurderer unge velgere – før de i det hele tatt hadde sett den nye serien.

Men Diktaturet er heldigvis mye smartere enn kritikerne fryktet.

LES OGSÅ: Lager reality- TV i Syria

Låses inne

Konseptet minner om Big Brother: Åtte unge mennesker låses inne i en nedlagt skole der de skal tilbringe åtte dager uten kontakt med omverdenen. De konkurrerer om en premie verdt 100.000 kroner, men ingen vet hva som skal til for å vinne.

Det fiktive diktaturets regler er enkle: Portforbudet må respekteres, alle må jobbe og diktaturet forventer at deltakerne skal være lojale og tyste på hverandre. Det er kameraer overalt, så deltakerne må regne med at alt de foretar seg, blir overvåket.

LES KOMMENTAREN: Barack Obama må tenke nytt. På tide å skaffe seg en egen realityserie.

Harde realiteter

Gruppa er satt sammen av personer som før eller seinere kommer til å havne på kollisjonskurs, blant annet et tidligere Frp-medlem som mener partiet har blitt «for snille», en kommunist, en som er ekstremt pliktoppfyllende og en aktivist fra venstresida.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Det går ikke mange minuttene før deltakerne møter diktaturets harde realiteter. Når de blir bedt om å bli enige om fem nødvendige gjenstander alle får beholde, velger de bort dopapir til fordel for kortstokk og sminke. For diktatoren kan vel ikke nekte dem dopapir?

Det viser seg raskt at deltakerne ikke har fantasi nok til å forestille seg hvilke grusomheter et diktatur kan tillate seg.

LES OGSÅ: Norsk prest arrangerer ekteskap

Mildt diktatur

NRKs diktatur er naturligvis av den milde sorten. Det er ingen fysisk avstraffelse. Deltakerne innser etter hvert at det er frykten for hva som kan bli konsekvensene ved regelbrudd, som hindrer dem i å gjøre opprør. Men når de sammen prøver å streike, blir lederen i gruppa fjernet. Samtidig understreker serien parallellen til ekte diktaturer, der mange opprørere blir fjernet for godt.

Diktaturet er folkeopplysning for generasjonen som har vokst opp med Paradise Hotel. NRK benytter seg av en sjanger de vet treffer målgruppa, men i stedet for å skjenke deltakerne fulle og vente på at de skal begynne å ligge med hverandre, legger de opp til et spill der reglene er hentet fra brutale regimer som Nord-Korea, Syria og Maos Kina.

Portforbud blir brukt til å kontrollere dem. De blir gradvis strippet for sin egen identitet og meninger, blant annet ved å bli kledd i like klær. Uønsket oppførsel blir straffet, og noen blir bestukket for at de skal innordne seg.

Kjenner ikke reglene

Som realitydeltakere flest er også disse opptatt av å «spille spillet». Problemet er at de ikke kjenner spillereglene. Når diktaturet ber dem om å fortelle hvem av de andre som har jobbet dårligst den dagen, vet de ikke om det er de selv eller den de tyster på, som vil bli straffet.

Deltakerne velger ulik strategi, men utfallet blir annerledes enn de forventer. Det viser seg at den norske rettferdighetssansen ikke nødvendigvis er gyldig i et diktatur.

LES OGSÅ: Prester deltar i reality-program

Større perspektiv

Diktaturet undervurderer ikke unge velgere, men viser i stedet at NRK tar dem på alvor. Realityserien setter demokratiet inn i et mye større perspektiv enn de politiske debattene, der politikere til tider slår hverandre i hodet med de samme argumentene. I stedet reises viktige spørsmål som: Hva er jeg villig til å ofre for å få mulighet til å være fri?

Diktaturet bør være en vekker for alle som tar vår demokratiske frihet for gitt. Og det gjelder ikke bare de som i år har stemmerett for første gang.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser