Film

Det viktige vennskapet

Når Anna blir kjent med Marnie, faller brikkene på plass. Marnie – Min hemmelige venninne handler om å finne noen andre og på den måten finne seg selv.

Bilde 1 av 3

12-åringen Anna har ikke så mange venner. I tillegg bor hun i fosterhjem, fordi foreldrene hennes døde i en ulykke da hun var liten. Når Anna får astmaanfall og havner på sykehuset, bestemmer moren seg for å sende henne til landsbygda, slik at hun skal få puste i frisk luft og komme seg til hektene igjen.

En kveld får Anna øye på et lys i vinduet på en forlatt villa. Hun blir nysgjerrig og vil utforske huset nærmere. Her møter hun Marnie.

Siste film?

Marnie – Min hemmelige venninne kan være japanske Studio Ghiblis siste film. Tegnefilmstudioet sammenlignes ofte med Disney-konsernet, selv om noen nok vil mene at det er utrettferdig overfor Ghibli, som tross alt representerer en helt annen tegnestil og fortellerteknikk enn den amerikanske.

Studio Ghibli hadde 30-årsjubileum i fjor. De representerer den japanske tegnestilen anime, og filmer som Min nabo Totoro og Chihiro og heksene har gjort studioet verdenskjente.

Filmskaper Hayao Miyazaki har stått bak mange av de mest suksessfulle filmene. Da han pensjonerte seg etter å ha lansert filmen Vinden stiger i 2013, varslet Studio Ghibli at de kom til å trappe ned. Marnie – Min hemmelige venninne kan derfor bli studioets siste på en stund.

Utenfor

I motsetning til mange av de andre filmene fra Ghibli, er det lite overnaturlig i denne filmen. Den er basert på romanen Ei hemmeleg venninne av britiske Joan G. Robinson, og det å føle seg utenfor et er sentralt tema. Regissør Hiromasa Yonebayashi er en av de yngre i Studio Ghibli, og Marnie – Min hemmelige venninne går nok ikke inn i historiebøkene sammen med de mer ikoniske filmene studioet har levert. Det er likevel en fin fortelling.

LES OGSÅ: Denne filmen er et stykke animert filmmagi

Fra barns perspektiv

Filmen er håndtegnet og har en helt egen stemning. Dessuten går fortellingen i et mye roligere tempo enn mange av de mer kommersielle barnefilmene vi ser mest av på kino. Men det betyr ikke at det er kjedelig.

Anna er stille og innesluttet, mens Marnie er lyshåret og sprudlende. Hun ser Anna, men får hennes samtidig til å love å holde vennskapet hemmelig. Filmen er i stor grad et relasjonsdrama, der den usikre Anna finner trygghet og selvtillit når hun får en venn hun kan stole på.

Studio Ghibli er gode på å se fortellingene gjennom barns øyne, og stilen er dvelende og ettertenksom. I likhet med mange av deres tidligere filmer, er hovedpersonen ei helt vanlig jente. Anna har kort hår og anonyme klær, og befriende langt fra Disneys rosa prinsesseunivers.

Samtidig er Marnie det stikk motsatte av Anna – med bølgende, blondt hår og store, blå øyne. Men finnes egentlig Marnie på ordentlig?

LES OGSÅ: En forrykende fortelling om følelsene våre

Viktig vennskap

Vi får svaret til slutt, og dermed faller alle brikkene på plass i Annas liv. Samtidig gjelder nok ikke fortellingens konklusjon – at så lenge du vet hvor du kommer fra, vet du også hvem du er – for alle.

Da er vennskapet mellom Anna og Marnie viktigere – uavhengig av hvem Marnie egentlig er. For det viser seg at Marnie ikke har det så greit, hun heller. Dermed er det kanskje mer riktig å si at de to jentene finner hverandre.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film