Anmeldelser

Bittersøte scener fra to ekteskap

Mang en fiksjonsfortelling handler om ekteskap som ryker fordi partnerne forsømmer kjærlighetsforholdet. Her kommer en film som ser med ironi på mennesker som roter det til for seg.

Hvor godt kjenner vi den vi lever sammen med? Og gjør vi nok for å nære kjærlighetens flamme mens tidsklemma trykker og A4-livet legger støv over hverdagene?

Med slike spørsmål i bakhodet har regissør Mark O'Rowe skrevet et elegant manus om fire mennesker i Dublin som brått får livet sitt snudd opp ned. Det er som et uberegnelig Svarteper-spill der noen sitter skuffet igjen til slutt.

To ektepar

Fortellingen har så mange overraskende vrier at handlingen bare bør antydes omtrentlig.

Det ene ekteparet er Jim og Daniella, det andre Yvonne og Chris. Begge par har to barn i skolealder; alle fire voksne har sine jobber å skjøtte, men ikke alle føler at de får realisert sitt fulle potensial. Chris, for eksempel, kan plutselig eksplodere i raseri når han føler seg undervurdert av omgivelsene. Det lar han gå ut over kona. Dermed har regissøren slått en ørliten sprekk i den ene fasaden.

Slike sprekker finnes tilsynelatende ikke i samlivet til Jim og Daniella, hun en suksessrik yrkeskvinne, han en skribent som jobber hjemme. Men regissørens bilder fra soverommet deres mer enn antyder at det går langt mellom kveldene da elskoven blomstrer.

Gjenkjennelig

O'Rowe nøster fram en historie om utroskap, fortielser, avsløringer og brudd. Den som har vært oppi noe lignende, vil kjenne seg igjen i hvor forlokkende den nye forelskelsen er i starten, men hvor forferdelig vondt det gjør når rutinelivet rives opp og samliv går i stykker.

LES OGSÅ: Scener fra et samboerskap

Ved synet av slike fortellinger slår det meg ofte hvor lett det er å gjennomskue – for oss som ser alt utenfra – at et sidesprang kan bli fatalt, særlig hvis de involverte vil at det skal få ytre følger. Personene som fanges av lidenskapens voldsomme kraft, blir som forblindet: – Jeg orker ikke å treffes mer på et hotellrom, la oss bryte ut hjemmefra og flytte sammen, sier den ene til den andre. – Ja, svarer den andre, riktignok nølende, for vedkommende hadde jo ikke tenkt å kaste fullstendig om på forholdet til ektefelle og barn.

Den irske regissøren får godt fram det følelsesmessige gapet mellom de nyforelskedes drømmer og reaksjonen til en ektefelle som eksploderer når sannheten kommer for en dag.

Fire av ti skilles

Nylig korrigerte OsloMet-professor Silje Bringsrud Fekjær myten om at halvparten av alle ektepar i Norge blir skilt. Tallet skal være fire av ti (det er lavere i det katolske Irland).

LES OGSÅ: Knuser familiemyter

Uten tvil fungerer noen ekteskap så dårlig at de like gjerne kan rives opp slik at partene kan skape seg nye liv. Men det finnes også forhold der sidesprangets berusende start fordamper i en senere fase. Det som framsto som et grønnere gress mot en grå hverdag, visner inn til brune tuster. Her passer O'Rowes historie inn, fortalt med atskillig bittersøt ironi. De fire skuespillerne i hovedrollene gjør en utmerket innsats, ikke minst Cillian Murphy hvis skikkelse får gjennomgå for de valg han tar.

Dermed blir filmen i slekt med Ingmar Bergmans berømte stykke Scener fra et ekteskap, spilt i modernisert utgave på Rogaland teater i vår. Bergmans hovedpersoner, Johan og Marianne, er emosjonelle analfabeter som kjemper med sine følelser og sin frykt for ikke å bli elsket. Etter at tobarnsfaren har innrømmet utroskap med en 23 år gammel kvinne, flytter han hjemmefra. Men den dagen skilsmissepapirene skal skrives under, angrer Johan. Da er det for sent.

LES OGSÅ: Skilsmisseritual godt mottatt

Det samme gjelder for i Kjærlighetens sesonger. Livet omkalfatres for Jim og Daniella, Yvonne og Chris i Dublin, og noen sitter igjen med Svarteper, blått øye og bitre tårer.

---

Film

  • Kjærlighetens sesonger
  • (The Delinquent Season)
  • Drama
  • Regi/manus: Mark O'Rowe
  • Med: Cillian Murphy, Eva Birthistle, Catherine Walker, Andrew Scott
  • Irland 2018
  • 1 time 43 minutter
  • Aldersgrense: 12 år

---

Les mer om mer disse temaene:

Kristin Aalen

Kristin Aalen

Kristin Aalen er frilans film- og scenekritiker og har skrevet filmanmeldelser for Vårt Land i en årrekke. Hun bor i Stavanger.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser