Anmeldelser

Angrepet av livet og rammet av nåde

Den danske boken Altid ­allerede elsket er et makeløst portrett av en musiker som ­endelig finner fred.

Skrevet av Per Arne Dahl

Musikeren, matematikeren, forfatteren og kunstneren Peter Bastian hadde kultstatus i Danmark. Han døde i fjor etter to og et halvt år med leukemi, en uke før boken om hans krevende og givende siste år ble publisert. Boken, ført i pennen av forfatteren Tor Nørretranders og utgitt av Gyldendal forlag, har lenge toppet bestselgerlistene i Danmark.

Under forrige Bokforum i København ble jeg fanget opp av strømmen, og sammen med hundrevis av mennesker ble jeg ført inn i en overfylt kongresshall som verken var sakral, intim eller spesielt hyggelig. Men jeg var ikke forberedt på at ett av flere hundre bokmessearrangementer denne fredagen nesten kunne trumfe en høymesse. Temaet var Altid allerede elsket. Og jeg ante hvorfor det var sånn allerede da jeg snikkikket på en av bokens første ­sider, der Peter Bastian erkjenner: «Jeg blev simpelthen angrepet av livet».

Respektert

Peter Bastian ble født 25. august 1943, ble døpt i kirken på Løgum kloster 27. juni 2015 og døde 27. mars 2017. Alle de tre datoene er med på gravstøtten i Danmark. Men hva hadde skjedd mellom disse avgjørende dagene i Peter Bastians liv?

Han var en respektert fysiker og matematiker fra Københavns Universitet. Han var en klassisk musikalsk utøver og medlem av Den Danske Blæserkvintet. Men også rytmisk musiker, medlem av gruppen Bazaar og i et engasjert samarbeid med ­musikere som Poul Dissing og Benny Andersen.

Han søkte mot østlig spiritualitet, men i særdeleshet mot USA og ­sekten Enlighten Next for å oppnå sin drøm om å utvikle det beste i seg selv. Intensjonen var god, men han fikk mer og mer angst, og meldte seg ut av sekten i 2010.

Nullpunkt

Han befant seg på sitt livs absolutte nullpunkt, da han hørte Johny Cash synge «You are the rose of my heart», om å møte henne som han kunne bli gammel sammen med. Dette var virkelig et sakralt nullpunkt hvor Bastian ifølge seg selv «ble angrepet av livet». Lengslene etter liv etterlot en kompromissløs nysgjerrighet i ham. Noe måtte skje!

Det første angrepet fra livet var fra Grundvigske Forum på Vartov i 2010. Det utfordret ham til å forelese i serien «Mands minde». Forelesningen­ ble kringkastet, og Peter Bastian merket at han var i ferd med å få dekning for å besvare livets angrep: «åh mand, jeg er tilbake! For fuld skrue!» Og han føyer til: «Og jeg som hadde dysset meg ned så altfor lenge!»

Kjærligheten

Deretter kom det andre angrepet fra livet. Det var Bastians første møte med Helle Skaarup og dermed det første møtet med en anelse av kjærlighet – og et første­ virkelig møte med kirken. Både Skaarup og Bastian ble spurt om å tale i kirken, og siden hun våget å si ja, kastet han seg utpå. Bastian forteller at Bibelen plutselig ble forvandlet fra en svart, lukket bok til en livets bok som vekket hans nysgjerrighet. Han som til da hadde forholdt seg respektfullt til de store mesteres partitur, som Mozart og Bach uten å erklære sin uenighet med mestrene, bestemte seg nå for å forholde seg til Bibelen på samme måte: «Jeg tok Bibelen for pålydende!»

Det var da han ble utsatt for det tredje angrepet fra livet. Helle Skaarup viste ham sin ubetingede kjærlighet, Bastian fridde, de giftet seg og han erfarte sine første skritt mot kirken og den kristne tro. Så fikk de den brutale beskjeden om akutt leukemi og antatt kort levetid. En ­intens og krevende periode med celle­gift og beinmargstransplantasjon, mens Bastian kjempet for å bevare livsgnisten og ta vare på de verneverdige øyeblikkene.

LES OGSÅ: Lar bildene­ berike musikken

Frontalangrep

Det var Kristus som brøt seg inn i hans livsrom samtidig som en musikervenn inviterte ham med inn i Bachs ­Johannespasjon. Dette angrepet fra livet var et angrep fra en ubetinget kjærlighet av en annen verden, lik den han møtte hos ektemaken. Men nå, i et enda større format på vei inn i det hellige rommet. Hva var det han ante?

Bastian svarer i boken: «Man kan bli grepet av en vild længsel efter en kærlighed der ser en som man er, og som kan rumme en uanset hva der skjer, uanset hvad der kommer til syne. Du er altid allerede elsket, det som jeg oplevde med Helle, faktisk, altså den der vilde drøm.»

Lot seg døpe

Da besluttet Peter Bastian seg for å la seg døpe i en alder av 72 år. Presten talte og døpte mens Bastian knelte ned ved døpefonten og hørte ordene: «Modtag det hellige korsets tegn både for ditt ansikt og for ditt bryst, til et vitnesbyrd om at du skal tilhøre den korsfæstede og oppstandne Herre Jesus Kristus.»

Det er store ord som også Bastian grunnet lenge på. Han som hadde vært i krig med seg selv fra barndommen av, hadde endelig funnet fred. Han som til da hadde sitt gjennombrudd gjennom sin usedvanlige bok Mesterlære fra 2011, hadde nå selv møtt en Mester som gjorde en avgjørende forskjell.

LES OGSÅ: Paolo Vinaccia er dødssyk. Han kjenner ikke lenger trommestikkene når han spiller. Likevel prøver han å vekke folk med trommene sine.

Mysterium

Og nå er vi tilbake på Danske Bokforum en måned før jul. Peter Bastian er død og begravet for måneder siden. Men hans gode venn og fortrolige medforfatter, Tor Nørretranders, forteller hvordan den siste tiden av Peter Bastians liv ble en eneste lang eksistensiell voksenopplæring i det store mysteriet: at vi er altid allerede elsket, uansett synder og prestasjoner. Vi kan ikke leve opp til fullkommenhetens mål. Men Kristus har vist oss det og gitt oss det. Aldeles usentimentalt og nær livet.

Jeg sitter sammen med mange hundre andre voksne og hører om omvendelse og dåp i voksen alder. Vi hører om Peter Bastians tretthet av å tilhøre generasjon prestasjon. Vi hører om en mann som var mett av sin kroniske selvdevaluering og ferdig med den østlige spiritualitets forestilling om å gjøre seg fortjent til kjærligheten.

Nå hadde han erfart kjærligheten, og enda mer omfattende og omsluttende, Kristi kjærlighet i dåpen som vi kun kan knele og ta imot: «Du er min sønn, den elskede i hvem jeg har min glede.» Alltid og allerede elsket.

Angrepet av livet? For å sitere den norske poeten Jan Erik Vold: Ja, men også «rammet av nåden».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser