Over 500 sider med meningsløs misere
ANMELDELSE: Men et sted inni Cormac McCarthys fjerde roman finnes en god roman.
IKKE IMPONERT: Cormac McCarthys fjerde bok er nå ute i ny, norsk oversettelse. Men tross i at han blir regnet som en av de største amerikanske forfatterne i nyere tid, er kritiker Kenneth Moe langt fra imponert over romanen «Suttree» som kom ut i USA i 1979.
Gyldendal forlag / Beowulf Sheehan
Suttree er ingen utelukkende dårlig roman. Den glimter til med fornøyelige observasjoner av det menneskelige, formidlet gjennom glitrende setninger. Samtidig slet jeg noe voldsomt med å engasjere meg i en romanforteller som bruker såpass mange ord på å uttrykke det som i all hovedsak fremstår som meningsløs misere. Cormac McCarthy skal ha brukt tjue år på å skrive disse 505 tettpakkede sidene om den selvvalgt fattige fiskeren Cornelius Suttree. Den foregår på 50-tallet og ble utgitt i 1979 som Cormac McCarthys fjerde.
Romanen er kjent som et stort komisk verk. Angivelig er den til dels selvbiografisk. I så fall er den svært overdreven, noe som jo kan være gøy, men kun sjelden traff humoren meg. Til det er den komiske miseren skildret i et altfor stivt og jålete språk som virker fjernt fra Suttrees eget blikk på verden: «en dampende alluvialslette oversådd med avfall».
Han bor i en husbåt på Tennessee-elven i Knoxville og bruker mesteparten av tiden sin på å streife omkring eller å drikke seg full med tvilsomme typer som J-Bone, Hoghead, Boneyard og Bearhunter. Jeg slet med å skille disse skikkelsene fra hverandre, men så trivdes jeg heller ikke i deres «glisende» selskap. Ja, faktisk «gliser» de opptil flere ganger per side. Jeg vet ikke om et tilsvarende ord blir brukt i originalen, eller om det er en svakhet med ordvariasjonen i Knut Ofstads oversettelse.
Bestill abonnement her
KJØP