Sykdommens stemmer

ANMELDELSE: Med formmessig kreativitet og empatisk innsikt løfter Ingrid Storholmen fram livene i helseforskningen.

BAK TALLENE: Ingrid Storholmens nye bok, «Bloddråpetall», er første bok i en serie om Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT). Det er et tørt utgangspunkt, men Storholmen får oss til å se det menneskelige som ligger bak tallene.
Publisert Sist oppdatert

Bloddråpetall er et ambisiøst prosjekt på flere plan. Som første bok i en serie om Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), har den et utgangspunkt som er så potensielt tørt og innsnevra, at det kan virke avskrekkende. Samtidig er det noe forlokkende ved tanken om at litteratur kan oppstå fra dette lukkede akronymet, «HUNT», en omfattende helseundersøkelse som har løpt over fire tiår og er blant verdens største i sitt slag.

Også bokas utforming stiller krav til leseren: Dette er ikke en konsentrert roman eller finurlig lyrikk, men noe imellom. I et referat-liknende format framlegges de korte prosastykkene med karakterenes navn etterfulgt av et kolon, hvor så tanker og interne monologer løper fritt. Parallelt kan vi lese fotnoter nederst på hver side med utdrag fra undersøkelsen, iblant supplert med mer reflekterende kommentarer til statistikken og hypotesene.

Utfordrende form

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP