De seks årene siden hennes store gjennombrudd i tre av verdens mest prestisjetunge sangkonkurranser, med Wagner-program, har hun beholdt oppmerksomheten – og blitt bejublet på store operascener som Deutsche Oper i Berlin og Royal Opera House i London. Nå står Wagner-festivalen i Bayreuth og The Metropolitan i New York for tur.
---
Album Klassisk
Lise Davidsen
Beethoven - Wagner - Verdi
London Philharmonic Orchestra, dirigent Sir Mark Elder
Decca Classics 4851507

---
Wagner-sopran
Hun har rukket å spille inn flere album, Richard Strauss’ Vier letzte Lieder og arier fra Richard Wagners Tannhauser fikk strålende mottakelser. Det rykende ferske albumet med arier av Beethoven, Verdi og Wagner har vakt oppmerksomhet og lovord – og Lise Davidsen pryder coveret på april-nummeret av det klassiske referanse-magasinet Gramophone. Det i seg selv er et stort steg mot en topp vi ikke helt aner høyden av. Å bli lansert i den meget eksklusive gruppen av Wagner-sopraner fordrer ekstreme kvaliteter – og en ny rekke forventninger som skal innfris. Men hun er allerede godt i gang, selv om hun har møtt begrensninger i korona-perioden.
Ja, hun har faktisk selv vært korona-syk, smittet under prøvene til Beethovens Fidelio i London. En truende lungesykdom er ikke det en stjerne-sopran ønsker seg – men hun kom seg gjennom med lette symptomer og gleder seg nå over alt hun kan være med på i pandemiens tid.
Savner hostende publikum
Hun forteller til Gramophone at hun savner live-opplevelsene. – Jeg savner et levende publikum! – selv de som hoster, sier hun.
Hennes rolige vesen og stødige bakkekontakt er et godt verktøy når all viraken skal håndteres, slik vi så henne ledig og avslappet på Lindmo sist fredag. Stokke-jenta har rett og slett ikke evner eller forutsetninger til å utstyre seg selv med diva-nykker, om hun hadde prøvd. Det kan både hun og vi være glade for, den sunne holdningen er en iboende kvalitet som vil løfte henne videre frem.
En lise å lytte til
Det blir litt for fristende å betegne det som en lise å lytte til Lise Davidsen i de utvalgte ariene fra operaer hun nylig har fremført. Det befriende kraftoverskuddet viser seg allerede i de rolige, «enkle» partiene og blomstrer seg fjærlett opp i de mest energiske toppene – fortsatt uten at noe får det minste snev av at hun presser seg. Som i Desdemonas fantastiske bønn (Ave Maria) fra Verdis Otello. Den har stort spenn, fra lavmælt resitativ – til den melodiske kraften løfter seg til noe av det inderligste fra Giuseppe Verdis hånd. Lise Davidsen gjør det så vart og følsomt som den vakre arien fortjener.
Lise Davidsen gjør det så vart og følsomt som den vakre arien fortjener.
— Lars O. Flydal, anmelder
Albumet åpner med full guff i Leonores krevende arie, Abscheulicher! Wo eilst du hin! fra Beethovens Fidelio, som hun fikk fremføre flere ganger på Royal Opera House i London før oppsetningen ble stoppet av koronaen. Makker var superstjerne Jonas Kaufmann som Florestan.

Vokal urkraft
Albumet har linjer tilbake til oppsetningene hun har deltatt i de siste årene, i tillegg til Beethoven (Fidelio) og Verdi (Otello) er det også et par snutter fra Mascagnis Cavalleria rusticana og Cherubinis Medea. Richard Wagner er representert med en glødende Wesendonck Lieder-tolkning. Den krevende sangsyklusen bærer mye bevisbyrde for at Lise Davidsen allerede har avslørt både storheten og mye av temperamentet hos Richard Wagner.
Lise Davidsen følsomme kraftreserver har en lun varme som fyller ut hennes egenskaper, det er ikke vanskelig å finne sopraner som blir både kjølige og anstrengte i krevende Wagner-arier. Det er her hun har kvalitetene som gjør at Wagner-menigheten ønsker henne så varmt velkommen. – Not just a voice. The voice, er attesten fra The New York Times’ anmelder.