Imponerende roman om økologisk katastrofe
Med en sjøsterk roman, viser Eirik Ingebrigtsen fram en natur som nekter å ligge i ro.
ROMAN: I Sjøskade iscenesetter Eirik Ingebrigtsen de eksistensielle konsekvensene av en natur som nekter å ligge i ro, skriver Erik Engblad.
Finn Ståle Felberg
Vi har foreløpig misforstått hele greia. Det må vel sies å være innsikten som klimakrisa og den pågående masseutryddelsen av arter tvinger fram i oss. I sin bok Cosmologies of the Anthropocene (2019) foreslår filosof Arne Johan Vetlesen en radikalt annen måte vi kan forholde oss til dyrene, skauen, havet der ute: Hva med å se til urfolks animistiske natursyn, som ikke er besmitta av Descartes skiller mellom ånd og materie, bevissthet og verden? Hva om vi tenker på oss sjøl som ikke definitivt avgrensa fra planter og dyr, men at vi alle er deltakere i et samspill der ingen er utskiftbare, der alle ting lever og henger i hop?
Den djupøkologiske dragninga mot å endre spillereglene, snarere enn å kitte mer grønn teknologi oppå det allerede eksisterende vekstmaskineriet, synes å motivere Vetlesen til å gå i bresjen for nokså outrerte tankeretninger som panpsykisme. Men hvilke følger ville det hatt om vi faktisk besjela verden?
Levende natur
Bestill abonnement her
KJØP