Anmeldelser

Velspilt og hjerteskjærende om norsk jødeutryddelse

Nordmenns medvirkning i deportasjonene av norske jøder til Auschwitz er et mørkt og pinlig kapittel. At vi først 80 år senere får filmen «Den største forbrytelsen», kan vi takke Marte Michelet for.

Journalisten fikk Brageprisen i 2014 for boka Den største forbrytelsen som skildrer skjebnen til en jødisk familie i Oslo før og under andre verdenskrig. Ekteparet Sara og Benzel Braude kom som immigranter fra Litauen til Norge under første verdenskrig. I 1930-årene bodde de på Grünerløkka med én datter og tre sønner, den eldste født i 1915.

Familien var blant de norske jødene som tyske og norske nazister fikk registrert i 1941 i den skjulte hensikt å kunne deportere dem til Polen. Der var målet å drepe dem, ikke på grunn av noen forbrytelse, men fordi de var jøder.

De fleste deportasjonene fant sted i november 1942 (555 personer med skipene Donau og Monte Rosa) samt i februar 1943 (158 personer med Gotenland). Av i alt 773 deporterte var det bare 38 som overlevde. De fleste endte i gassovnene i Auschwitz.

---

Film: Drama

Den største forbrytelsen

Regi: Eirik Svensson

Med: Jakob Oftebro, Kristine Kujath Thorp, Eilif Hartwig, Carl Martin Eggesbø, Michalis Koutsogiannakis, Pia Halvorsen, Silje Storstein, Nicolai Cleve Broch, Axel Bøyum, Anders Danielsen Lie, Mads Ousdal.

Manus: Harald Rosenløw-Eeg og Lars Gudmestad etter Marte Michelets bok Den største forbrytelsen.

Norge 2020, 2 timer og 6 minutter

Aldersgrense: 12 år

Vurdering: «Vellaget, velspilt og hjerteskjærende.»

---

Charles Braude (Jakob Oftebro) blir skilt fra brødrene sine, Isak og Harry.

Levendegjør

Det er lett å stirre på tørre tall uten å fatte hva de rommer av menneskelig tragedie. Michelets prestasjon er at hun levendegjør utvalgte skjebner og viser oss de tyske og norske aktørene som sto bak tvangsutsendelsene.

Det samme lykkes manusforfatterne Harald Rosenløw-Eeg og Lars Gudmestad med når de overfører sentrale deler av Michelets bok til kinolerretet, godt regissert av Eirik Svensson.

Igjen blir det klart hvilken eminent kunstart film er – her stiger ekteparet Sara og Benzel fram for våre øyne, hegner om sine jødiske tradisjoner og fører dem videre til sine barn. – Charles, i kveld kan du lese kiddush for å helliggjøre druevinen, sier moren til sønnen Charles (ypperlig spilt av Jakob Oftebro). Han tar vinbegeret og framfører bønnen på hebraisk mens foreldre og søsken står rundt ham.

Vi blir kjent med brødrene Isak, Charles og Harry, og forstår deres drømmer for framtiden da de i 1939 tror at krigen ikke vil ramme Norge. Og vi ser lykken til Charles og Ragnhild, en ikke-jødisk kvinne han gifter seg med. Så skrus alt over i frykt da tyskerne okkuperer landet i 1940 og etter hvert skaffer seg oversikt over enhver jøde i kongeriket.

Igjen blir det klart hvilken eminent kunstart film er.

—  Kristin Aalen

Det finnes flere tørre tall: I oktober 1942 ble 336 jødiske menn over 15 år tvangssendt til Berg interneringsleir ved Tønsberg. Filmen viser i en rekke grufulle scener hvordan Benzel og sønnene herses med av nådeløse vakter. På Grünerløkka står Sara og Ragnhild fortvilet tilbake uten å ane hvor mennene er blitt av. Sammen med alle jødiske kvinner i byen må de daglig melde seg til politiet.

Særlig avskyelige er konfrontasjonene i Berg-leiren mellom Charles, som var norgesmester i boksing, og en kommandant (infamt spilt av Nicolai Cleve Broch). Offiseren beundrer jødens fysiske styrke for så å dra ham gjennom gjørmen og skrike din jødegris.

Politifullmektig Knut Rød (Anders Danielsen Lie) arbeider utrettelig for å besørge tvangsutsendelsen av jøder fra Vippetangen kai 26. november 1942.

Norsk politi

Skuespiller Anders Danielsen Lie er skremmende god som politifullmektig Knut Rød der han med iskald stemme gir ordre om deportasjonen 26. november 1942.

Nordmannen arbeidet utrettelig for å administrere innsatsen i forkant av aksjonen. I effektive scener ser vi systematikken til det norske politiet: Hovedstadens drosjer ble rekvirert – i filmen står mange av dem parkert ved porten til Frognerparken – for at betjentene skulle kunne dra til alle jødiske adresser, hente ut ofrene og frakte dem til Vippetangen der Donau lå.

Jeg tar meg i å savne en boring i forholdet mellom okkupanter og norsk politi slik Michelet gjør når hun skildrer Wilhelm Wagner, Tysklands utsending for å renske ut de norske jødene. Filmskaperne har heller ikke funnet plass til nazistenes massedrap på jøder i Braude-parets hjemby i Litauen og andre land på østfronten.

I stedet konsentrerer de seg om å vise rollen til norske politifolk fordi tyskerne alltid har blitt brukt som skalkeskjul for nordmenns antisemittisme og deltakelse i utrenskningen. Derfor svir denne filmen.

I 2010 kom Benedicte Orvungs sterke dokumentar, Strengt hemmelig, om hennes grandonkel Karl A. Marthinsen som var leder for det norske Statspolitiet og sjefen til Knut Rød. I Den største forbrytelsen blir han utmerket spilt av Mads Ousdal i en rolle som gjerne kunne vært større. På den annen side, det er greit at manusforfatterne begrenser antall aktører og skjebner, hovedlinjene er blitt klare nok.

Charles Braude (Jakob Oftebro) arresteres for å sendes til interneringsleiren Berg ved Tønsberg.

Avskjeder

Det vanskelige med å skildre den ufattelige jødeutryddelsen er å balansere mordernes grufulle maskineri, dimensjonene i antall personer som ble ført i døden, og ofrenes fortvilelse på vei mot gasskamrene.

Her har regissør Eirik Svensson og et utsøkt skuespillerensemble funnet stilistiske virkemidler som fungerer, særlig i de mange brå, brutale avskjedsscener: Sara og Ragnhild ser menn og sønner bli hentet av politiet, Charles ser far og brødre føres bort fra Berg, Benzel og sønner ser Sara bli dyttet inn i Donau, hun og Benzel ser sønnene skilles fra dem i Auschwitz.

Det siste vi får se av dem, er en flokk med nakne kropper bakfra på vei inn i dusjen, en hjerteskjærende avslutning. Denne forbrytelsen var nordmenn med på å utføre.

Les mer om mer disse temaene:

Kristin Aalen

Kristin Aalen

Kristin Aalen er frilans film- og scenekritiker og har skrevet filmanmeldelser for Vårt Land i en årrekke. Hun bor i Stavanger.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser