Anmeldelser

Anmeldelse av «Hellige dyr»: Gamle myter til ny inspirasjon

Hellige dyr heter den nye boka til Tor Åge Bringsværd. Kanskje naturen trenger at vi fordyper oss i den?

‘Det hendte den gang tigrene røykte­ pipe…’ sier de i ­Korea når de skal formidle eventyr og myter. Da skjønner vi at det er lenge siden, og at vi kan vente oss underlige saker. Sånt er det mye av i denne boka, og den er tjukk som en ­frodig Buddha.

Mytisk appetitt
Bringsværd gjorde seg allerede på 1980-tallet­ til vår fremste formidler av norrøn mytologi med Vår gamle gudelære. Der forteller han levende gjennom flere bind om Odin og Tor og hele det norrøne religiøse universet på en måte som fascinerte da og fortsatt gjør det.

Siden har han med nesten mytisk appetitt gapt over tilsvarende mytologiske fenomener over hele verden og formidlet dette gjennom flere bøker.

Denne gangen har han valgt å gruppere stoffet rundt dyr. Det er forbløffende hvor mange dyr som faktisk har status som hellige rundt omkring i verden.

Alle vet at kua er hellig i India, men det er 13 kapitler til i boka, som handler om alt fra tiger, ulv og bjørn, til edderkopp og mus.

###

I japansk mytologi er en bakeneko en katt som er i stand til å skifte form. Bakenekoen kan gå på to ben og har av og til flere haler. Foto: Cappelen Damm

Det går voldsomt for seg
Det går voldsomt for seg i mange av disse fortellingene. Det løftes fjell, kastes våpen med ti millioner pigger, trær rykkes opp med roten, ­eksistensene forvandler seg stadig vekk til andre, mer hensiktsmessige skikkelser og vi har lettere absurde forekomster – som en himmel med 48 millioner gudinner som har 24 millioner guder til ektemenn.

Men slik er mytenes verden. Norske folkeeventyr blir rene revisorrapporten i sammenligning.

God idé 
Man kan bli litt overveldet av de mange fortellingene, som også kan oppleves mer ­eksotiske enn inntrykksfulle, ikke minst fordi de er pepret med (for oss) merkelige navn og ­betegnelser.

Men heldigvis er boka lagt opp slik at han innimellom gir plass til lengre historier, som gjør det mulig for oss å henge med og leve oss inn i den. Også enkelte bibelsitater er hvile­skjær for oss i vår kulturkrets.

At Bringsværd har delt inn boka slik at hvert dyr har sin avdeling, er en god idé. Det gjør det oversiktlig og greit å orientere seg.

Fellesnevneren for de fleste mytene er jo uansett at de søker å forklare verdens tilblivelse eller mellommenneskelige fenomener som misunnelse, hovmod, ­begjær, grådighet, (u)ansvarlighet, hevn, egoisme og sånt ...

Mange rariteter
De fleste vil nok lese disse fortellingene som rariteter fra historiens dyp. Bringsværd vier ikke mye plass til å vurdere mytenes kraft i dag, men nevner her og der hvordan de fortsatt er gjenstand for aktivitet noen steder.

Han forteller for eksempel om tigerrytteren Ayyappa, som vinner stadig nye tilhengere, særlig i Sør-India, dit det hvert år kommer over femti millioner pilegrimer til ett av hans hellig-steder. Og i Kina produseres det luer og tøfler med tigerfjes på, for at barna som bruker dem skal beskyttes mot onde krefter.

I Amerika selges det drømme­fangere i stor stil, ­inspirert av ­edderkoppkvinnens beskyttende arbeid, etter overleveringer fra aztekernes mytologi om Bestemor Edderkopp.

Vi må besinne oss
Slikt kan man kanskje legge i haugen for overtro, som antakelig har større ­utbredelse enn vi ofte vil være ved. Og da er det jo ikke så dumt å orientere seg litt om hvor den kommer fra.

Viktigere likevel er kanskje en annen lærdom vi kan trekke ut av denne boka. Den som handler om at dyr og ­mennesker lever i et skjebnefellesskap på denne jorda. Og at folk i tidligere tider var seg mer bevisst denne sameksistensen.

Mytologien kan bidra til å vekke i oss en bevissthet om at naturen er et hele, og at vi må besinne oss så vi ikke fortsetter vår rovdrift på den.

LES OGSÅ: 

«Jeg har alltid lurt på hvorfor Jagland er så latterliggjort. I boka hans finnes svar»

«La meg starte med å være helt åpen og ærlig. Jeg er fascinert av Hadia Tajik»

Les mer om mer disse temaene:

Marianne Lystrup

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser