Anmeldelser

«En sommer med Homer» – bok for neste feriereise

«En sommer med Homer» fortolker og forklarer epos som har vært med å skape det moderne mennesket.

Av Andrew P. Kroglund

Denne sommeren har jeg, som så mange andre nordmenn, reist rundt i Norge. Jeg har til og med oppsøkt øya Frøya, hvor jeg bodde noen år i ungdommen. Det var nostalgisk og åpnet nye rom i meg. Hvem er jeg? Hvor skal jeg?

Med meg på turen hadde jeg selskap av noe av vår eldste litteratur, Iliaden og Odysséen, sannsynligvis nedskrevet av en mann kalt Homer for ca 2800 år siden. Jeg leste ikke originalvarene, de er nok litt tunge, men jeg fikk dem fortolket gjennom den knapt 250 sider lille boka En sommer med Homer. Det er det seneste bidraget i forlaget Solum Bokvennens serie med bøker som presenterer viktige forfatterskap i et lett fordøyelig format. Dette er opprinnelig en fransk idé og serie, men oversatt til norsk, og nå også med presentasjoner av norske forfatterskap.

###

Virkeligheten

Iliaden og Odysseen beskriver begivenheter som kan ha skjedd for ca 3200 år siden. Utgangspunktet var et kvinnerov, da trojanere stjal den greske prinsessen Helen. Troja ble etter legenden beleiret og til slutt erobret av grekerne. Trojanerkrigen skildres i Iliaden.

Odyssevs er en av de greske krigerne som deltar. Når krigen er over, vil han tilbake til sitt lille kongedømme og øya Ithaka. Odyssevs lange reise tilbake til hjemlandet og kona som venter trofast (ikke ulikt Solveig som venter på sin Per) er et hovedelement i Odysseen.

Klassiske tema

Kjennskap til disse to homeriske eposene er verdt å få med seg av to grunner. For det første: Homers fortellinger er noe av den første litteraturen vi kjenner til. Den forbinder oss til en felles fortid. For det andre: I dag er Midtøsten i halvveis oppløsning, folkegrupper som kurderne kjemper for sine rettigheter og klimakrisen truer. Også Homer forteller om stater som forfaller, folk som kjemper og naturens raseri i møte med menneskers galskap.

Intet nytt under solen, med andre ord. Disse to eposene skapte på mange vis det moderne mennesket, og med litt godvilje kan vi lese verkene som en katalog over våre uforanderlige karakterer, litt som Sigrid Undsets syn på middelaldermennesket.

Vi har nok forandret oss på mange vis siden den gang, men mange av de utfordringer vi står overfor forblir likevel de samme. Odysséen forblir derfor den evige historien om et enkeltmenneskes store anstrengelser for å gjenerobre meningen med livet.

Dybde og lyst

En sommer med-serien er genial, i sin enkelhet. Den fortolker, forklarer og legger til rette for en forståelse av store forfatterskaps dybde og aktualitet. Små korte kapitler gjør det hele lettlest og lystbetont. Vi får innsikt i historie, kontekst og relevans.

LES OGSÅ: Zeshan Shakars nye roman viser at det koster å være på vei mellom hooden og Høyblokka

---

Sakprosa

  • Sylvain Tesson
  • En sommer med Homer
  • Oversatt av Agnete Øye
  • Solum Bokvennen
  • «Lettlest og lystbetont»

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser