Anmeldelser

Noen ganger er det virkelig bra

Etter mer enn 25 år som anmelder i Vårt Land kan er det sjelden det kommer noe som oppleves helt nytt og forfriskende. Men et nytt kristent magasin er nettopp det.

Anmeldt av Per Eriksen

Det er ingenting ved forsiden på Mentsch Magazine som tyder på at det er et kristent basert tidsskrift du holder i hendene. Assosiasjonene går mer i retning av kunst eller arkitektur. En ung kvinne beveger seg ut av synsfeltet med ryggen mot kamera. En betongkasse med grønne planter står sentralt. Ellers en grå moderne bygning med rette linjer og spill mellom lys og skygge. Det er stilrent og stilig. Det er en forside som skaper forventninger.

Begrepet Mentsch er yiddish og betegner en person med integritet og hederlighet, heter det i magasinets selvpresentasjon. Det handler om å fostre «skjønnhetens kreativitet, godheten i radikal kjærlighet, jakten på sannhet, som et samfunn av aktivister, akademikere, kunstnere og alle andre som ønsker å bli mentsch».

Hengivelse og sårbarhet

Sjefsredaktør for Mentsch er Andras A. Masvie. Hans essay «Hengivelsens natur» innleder denne første utgaven av magasinet på papir. (Mentsch har siden 2017 kunnet leses på nett.) Masvie skriver at den manglende evnen til å hengi seg er én av menneskets grunnleggende laster. Hengivelse innebærer både sårbarhet og tilstedeværelse. Og det er disse begrepene dette nummeret utforsker nærmere.

Mentsch består av tre elementer; essays, fotoessay og poesi/kritikk. Gjennom åtte essays belyses – av til dels nye og unge skribenter - i vid forstand ulike sider ved magasinets tema. Tonje Fyhn, Tarjei T. Asprusten, Susanne Masvie, Daniel Joachim H. Kleiven og Stian Kilde Aarebrot er blant bidragsyterne.

Redaktør i Mentsch Magazine, Andreas Masvie fotografert ved Akerselva. Til sak om Mentsch Magazine oppstart.
Andras A. Masvie er redaktør for Mentsch som for første gang er publisert på papir. – Det er intellektuelt uten å bli selvsentrert. Det er relevant uten å bli forflatet, mener Per Eriksen. Foto: Adrian Nielsen.

LES MER: Anmelder om Linda Therese Utstøls bok: – Sterk diktsamling med pietistiske trekk

Poesi og refleksjon

Hvert av disse essayene hadde fortjent kommentarer og refleksjoner. Alle bringer vesentlige momenter inn i den helhetlige samtalen. Flere er skrevet av folk som ennå er studenter. Det er forfriskende, men kan også enkelte ganger oppleves litt i overkant preget av lesesalens litt avgrensede formidlingsform.

For meg kommer høydepunktet i magasinets siste del. Under overskriften essay/kritikk får vi presentert fire dikt av poeten Linda Therese Utstøl med kritikk – eller nærmere bestemt refleksjoner - til hvert av diktene fra forfatteren Håvard Nilsen. Og avslutningsvis byttes rollene om.

Håvard Nilsen har i år gitt ut romanen Du, som kan leses som et oppgjør med hans egen ungdomstid i en pinsekarismatisk kristen sammenheng. Mens Utstøl i fjor plasserte Gud midt i samtiden i diktsamlingen Moderne hengivenhet.

Intervju med Håvard Nilsen: Han var forberedt på at troen hans skulle kollapse ved å skrive romanen. Men det var ikke det som skjedde

Intellektuelt og romantisk

For meg representerer Mentsch et etterlengtet alternativ. Et magasin bygget på kristen tro, men som hele tiden reflekterer denne troen i møte med vår senmoderne virkelighet (eller hva vi nå vil kalle tiden vi lever i). Det er intellektuelt uten å bli selvsentrert. Det er relevant uten å bli forflatet. Det er et romantisk prosjekt (slik Oscar Wilde ville definert det), uten sentimentalitet. Og jeg synes det er flott at det kommer fram nye stemmer med nye perspektiver. Long may you run!

LES MER: Intervju med Andreas Masvie om oppstarten av magasinet på nett i 2017

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser