Anmeldelser

Korthogd tysk krim på topp

Krimforfatter Ferdinand von Schirach er barnebarn til Riksungdomsfører Baldur von Schirach som i 1946 fikk 20 års fengsel av domstolen i Nürnberg.

Alle som trives i tyske bokhandler vet at de er fulle av blodig skandinavisk elendighet. Det er Mankell, Adler-Olsen, Nesbø og mange andre i krimstabler opp og krimstabler ned. Men kan vi nå vente små bord hos deres norske kolleger med Ferdinand von Schirachs bøker?

Ferdinand von Schirach, virker ikke det kjent? Jo, forfatteren og juristen er barnebarn til Riksungdomsfører Baldur von Schirach som i 1946 fikk 20 års fengsel av domstolen i Nürnberg.

Dette betyr at han også er barnebarn til Henriette von Schirach som under et opphold i Nederland hadde sett hvordan jøden ble deportert. På besøk hos Adolf Hitler tok hun dette opp med Føreren som svarte høyt og tydelig:

«De er sentimental, fru von Schirach! De må lære å hate! Hva har jødiske kvinner i Nederland med Dem å gjøre?»

Henriette von Schirach kom ikke tilbake til Hitler verken i Berchtesgaden eller andre steder og hun skilte seg fra mannen. Det er heller ikke noen stor prestasjon å mene at Det tredje rikes behandling av jødene var en alvorlig forbrytelse, men det trengtes litt mot for å si det til Føreren.

Advokat. Barnebarnet er jurist, og som forsvarsdvokat ble han raskt en kjendis. Han førte forsvaret for Günther Schabowski i den såkalte Politbyråsaken, og Schabowski var mannen som ved et uhell under en direkte fjernsynssending åpnet muren novemberkvelden i 1989. Han skrev senere en bok om DDRs siste dager med den forklarende tittel «Vi gjorde nesten alt galt.«

Advokatbakgrunnen kommer meget tydelig fram i von Schirachs bøker som til nå omfatter to novellesamlinger og en roman. Teksten er kort og konsis, nøktern og juridisk, og personene er fra tysk dagligliv. Men etter noen sider kommer en brutal handling som gjør at leserne rykkes ut av tilværelsen.

Hverdagen. Forbrytelsene er av en slik karakter at leserne grøsser samtidig som vi ser at dette er kriminelle handlinger som mange av oss kunne ha vært i stand til. Mens kriminalromaner flest har kompliserte intriger med lik i bøtter og spann, så er Ferdinand von Schirach trygt plantet i den tyske hverdag.

Advokat von Schirach har spesialisert seg på de hverdagslige mord, og det samme har forfatteren von Schirach gjort. Høyst sannsynlig er det advokatens arbeidsoppgaver som med enkelte endringer dukker opp mellom to permer.

Verken advokat eller forfatter er interessert i oppsiktsvekkende seriemordere eller folk som plutselig skyter medelever og lærere, begge er mer opptatt av normale mennesker som etter et langt og lavmælt liv brått blir mordere. Disse menneskene, ofte blir de på tysk kalt kleine Leute, kan nå regne med støtte og forståelse fra Ferdinand von Schirach. I gamle dager hadde de sin talsmann i Hans Fallada.

Kaldt. Tyskland er et land med mange sider, etter hvert med mange tiltalende sider, men mange, ikke minst tyskere, beskriver det ofte som et kaldt land der hovedvekten legges på materielle verdier. I begeistret rus satset mange på en nasjonalsosialistisk verden og senere så mange på kommunismen som en lykkelig løsning. Slik har tyskerne vennet seg av med.

Det var i 2009 Ferdinand von Schirach debuterte på tysk med Forbrytelser og året etter kom Skyld. Bøker bruker lenger tid på strekningen mellom Norge og Tyskland enn vi som reiser med Norwegian, Forbrytelser hadde en reisetid to år.

Ferdinand von Schirachs tredje bok er en roman, den tar for seg mordet på industrimannen Hans Meyer som har en fortid som SS-offiser i Italia. I romanen kommer han tettere inn på selve systemet, og kritiserer hvor lett kjeltringene kom unna disse første etterkrigsårene.

Tyske domstoler dømte tyske naziforbrytere til straffer som tilsvarte fem minutter med fengsel pr. mord. Ferdinand von Schirach sier at romanen Der Fall Collini er en bok om forbrytelsene i staten vår, om hevn, skyld og om saker vi ennå ikke greier å mestre.

Dette er krim på alvor, ikke som underholdning.

I Vårt Land onsdag 21. mars kan du lese flere krimanmeldelser:

C.J. Sansom: Undergang, Marit Reiersgård: Stolpesnø, Yrsa Sigurdadottir: Jeg vet hvem du er, Fred Vargas: Den rasende horden, Arnaldur Indridason: Hjemstavn, Camilla Läckberg: Englemakersken og Robert Wilson: Den største straffen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser