PODKAST

Andrea Bræin Hovig spilte manipulerende menighetsleder: – Det ble mye mer ubehagelig enn jeg hadde trodd

Skuespilleren måtte jobbe hardt for å leve seg inn i menighetslederen hun spiller i filmen Disco. Men det utfordret ikke hennes egen tro, sier Andrea Bræin Hovig til Åste Dokka i ny podkast.

Bilde 1 av 2

– Å gå inn i denne rollen ble mye mer ubehagelig enn jeg hadde trodd, sier Andrea Bræin Hovig i en samtale med Åste Dokka på Vårt Lands podkast Dokka.

Hovig er aktuell i rollen som Birgitta i Disco, som hadde premiere tidligere denne måneden.

Krevende å forstå

Birgitta leder hovedpersonen Mirjam inn i en sektliknende menighet, og filmen kulminerer i en sommerleir hvor barn blir vekket om natten med alarm om at endetiden er nær, og skriker «jeg vil dø for Jesus».

– Noe av min sterkeste drivkraft som skuespiller er at vi alle rommer absolutt alt, men jeg måtte gå krokveier og jobbe ekstra hardt for å forstå denne karakteren, sier Hovig.

I research-arbeidet har hun gått i gudstjeneste i Jesus Church,­ lest Anders Torps bok Jesus-soldaten, og lest erfaring­ene til Camilla Louise Johnson – en avhopper fra det danske Faderhuset. Og hun har sett masse prekener på Youtube.

– Jeg kunne innmari lite om fundamentalistiske miljøer. Jeg måtte lære, og møtte det med nysgjerrighet, sier Hovig.

– Skulle du ønske det var noen normale kristne i denne filmen?

– Nei, for dette skal ikke være en film om norsk trosliv, men om Mirjams subjektive opplevelser.

Ikke utfordret troen

Det er godt kjent at Andrea Bræin Hovig selv er kristen.

– Jeg har blitt spurt om troen min har blitt satt på prøve under dette arbeidet, men svaret mitt er nei. For dette er ikke søken etter svar, men ren manipulasjon.

– Hvilke kristne fellesskap oppsøker du selv?

– Jeg har vært veldig mye i Tøyenkirken til Kirkens Bymisjon. Målet mitt er ikke å slappe av eller å finne sosialt samvær, men jeg ønsker å bli beriket, og det blir jeg ofte der – av prekenen, salmesangen, menigheten og lystenningen.

– Føler du at det slekter på det Mirjam erfarer i menighetene i Disco?

– Jeg vil tro nei, men jeg er ikke Mirjam og spiller ikke henne. Det er så annerledes at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne. Siden folk vet at jeg er troende, tenker de at jeg skal forstå Birgitta. Det har vært ubehagelig for meg, for jeg tenker at det er enda verre for meg som kristen å forstå henne.

Ikke lærd tro

Selv anser ikke Hovig sin egen tro som spesielt sofistikert.

– Jeg er ikke teologisk skarp, som de andre gjestene i denne podkasten – jeg har ikke en lærd tro, og var egentlig litt redd for om vi skulle komme for mye inn på dette temaet i podkasten, sier Hovig til Dokka.

– Jeg tror ikke fordi jeg har lyst eller fordi det gir meg noe spesielt, jeg kan bare ikke la være. Tro er noe jeg gjør som jeg ikke klarer å slutte med – jeg kan ikke forstå verden på noen annen måte. Troen bare er i seg selv.

Hør podkasten med Andrea Bræin Hovig. Abonner i Spotify eller iTunes, eller trykk på spilleren nedenfor.

LES MER:

Leder for unge pinsevenner: – Bildet «Disco» tegner av frikirkene, er lite representativt og urettferdig

Disco viser hvordan mennesker blir drevet inn i usunn kristendom

Hillsong-pastor forbereder seg på å bli satt i dårlig lys av Disco

Nicolai Cleve Broch dro på karismatiske gudstjenester for å gjenskape stemningen

---

Dokka

  • I Vårt Lands podkast snakker Åste Dokka og ukas gjest om spørsmål knyttet til tro og eksistens. Ligger tilgjengelig på Podbean eller der du finner dine podkaster.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Borge

Arne Borge

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur