Musikk

Alle plateslipp på fredag

Fra og med i dag kommer nye musikkalbum over hele verden på fredager. Det sier de nye bestemmelsene til den internasjonale platebransjeorganisasjonen IFPI.

45 av verdens land er med i platebransjeorganisasjonen IFPI, som fungerer som en slags musikkbransjens Forente Nasjoner og representerer plateselskap verden over.

Til nå har hvert enkelt land hatt lov til å velge hvilken dag i uken nye album skal slippes, slik at vi ivrige publikummere kan løpe og kjøpe dem.

I Norge var den dagen lenge mandag, men i 2011 ble det enighet om å flytte dagen til fredag.

Muligens har du ikke «løpt og kjøpt» en CD eller LP på lang tid, men for de som fortsatt gjør det, er det mye på grunn av Australia at det nå er i ferd med å bli en verdensomspennende dag for albumslipp.

Australierne er notoriske til å laste ned musikk ulovlig når den slippes i England på mandager og i USA på tirsdager, siden de selv får lovlig tilgang til den nye musikken først på fredager. Da har den ligget ute til nedlasting på Pirate Bay og lignende nettsider i flere dager.

Fra og med i dag skal derfor alle album i IFPIs medlemsland gis ut på fredager, både digitalt og i fysisk format.

LES ANMELDELSEN AV MCCARTNEYS OSLO-KONSERT: Ein vill kveld

Trangere vindu

Den norske visesangeren Daniel Kvammen fikk mye oppmerksomhet for albumet­ han slapp tidligere i år, Fremad i alle retninga. Han tror ikke den verdensomspennende plateslippdagen kommer til å bety så mye for ham selv, ettersom han synger på norsk.

– Her i Norge er vi jo vant med å gi ut på fredag allerede, så det har ikke så mye å si, men jeg tror at vinduet blir litt trangere. Små band som kunne ha fått redaksjonell omtale hvis albumet ble sluppet på en mandag, kommer nå ikke til å få det fordi de blir overskygget av for eksempel en singel fra populære og internasjonale musikere, sier Kvammen.

Musikkveteran ved plateforretningen Apollon i Bergen­ og musikkjournalist, Einar «Engelen­» Engelstad, tror at de nye bestemmelsene­ bare er 
markedsføring.

– Denne bransjen er så kaotisk med veldig mange små selskaper, så denne nye slippdagen er bare noe som noen store plateselskap har blitt enig med seg selv om for å få mer oppmerksomhet, sier han.

Engelstad har jobbet med musikk­ i 35 år og driver mest med vinyl.

– Det er så mye ventetid ved platepressene at vi alltid får album­ omtrent tre måneder forsinket. Det er ingen som står i kø for å kjøpe det nye Pink Floyd-albumet nå lenger, så det er begrenset­ hvor mye dette har å si.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Demper piratvirksomhet

IFPI håper at en global utgivelses-
dag vil kunne legge en demper på piratvirksomheten. Ifølge organisasjonen­ har de konsultert plateselskap, artister, unioner og musikkforhandlere før de tok et valg om felles plateslippdag på fredager. Konklusjonen er at de fleste som kjøper musikk­, vil gjøre dette på fredag og lørdag.

«Musikkinteresserte lever i den digitale verden i dag,» skriver lederen for IFPI, Frances Moore­ på organisasjonens nettside. «Den kjærligheten de har for ny musikk anerkjenner ikke landegrenser. De vil ha musikken når den er tilgjengelig på internett, ikke når den er klar til å bli utgitt i hjemlandet. En justert global utgivelsesdag setter en stopper for frustrasjonen over ikke å kunne få tilgang til utgivelser når musikken er tilgjengelig i et annet land.»

FØLG VÅR SERIE #UNGETALENTER: Ludvig satser klassisk

Narrespill

Lederen for Beggars­ Group, Martin Mills, som har ansvar og delvis eierskap i noen av Storbritannias mest toneangivende uavhengige­ plateselskap, forklarte sine bekymringer­ om den felles lanseringsdagen tidligere i år. Ifølge­ MusicBuinessWorldWide.com forundret det ham at de store plateselskapene «ikke lytter til sine kunder»:

- Jeg frykter at høringen deres­ var et narrespill, og at markeds-lederne ville presset dette gjennom uansett. Jeg frykter at forandringen vil lede til et musikkmarked hvor mainstream-mus-ikken dominerer og nisjene vil bli ytterligere marginalisert.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk