Kultur

– Alle har de samme hemmelighetene

Én million mennesker har sendt hemmeligheten sin til amerikanske Frank Warren. Han blir likevel overrasket hver gang han åpner postkassa.

Bilde 1 av 6

«Sett hemmelighetene dine fri og bli den du er.»

Slik pleier amerikaneren Frank Warren å avslutte foredragene sine. Hver måned havner hundrevis av hemmeligheter i postkassa hans i Germantown i Maryland:

«Mens andre ber i kirken, bøyer jeg hodet mitt og tenker på tv-programmene jeg har tenkt å se på.»

«Jeg er en ateist som ber jevnlig. Men bare for fotballresultater.»

«Alle som kjente meg før 11. september, tror jeg er død.»

«Jeg tvang katta mi til å drikke bleikemiddel så jeg fikk muligheten til å se den søte veterinæren min igjen.»

Et tonn hemmeligheter

– På Facebook kler du deg ut. Postsecret handler om å ta av seg alle klærne, sier Warren, som nylig var i Norge for å snakke om hemmeligheter i forbindelse med HIV-dagen.

Prosjektet begynte i 2005. Warren delte ut 3.000 postkort utstyrt med sin egen adresse på gaten i Washington D.C. Etter en stund begynte hemmelighetene å dumpe ned i postkassa hans. Først noen få. Deretter flere og flere.

Warren skannet postkortene og la dem ut på bloggen Postsecret. Da nettsiden ble spredt på nettet, begynte det å komme postkort folk hadde laget sjøl – med poststempel fra Vancouver, Hong Kong, Oslo og Dublin.

Ti år senere har han bokstavelig talt fått et tonn med postkort. For tiden er haugen med kort, som er høyere enn Warren selv, utstilt på postmuseet i The Smithsonian i Washington D.C.

Postsecret har blitt verdens største ikke-reklamefinansierte blogg, og hver søndag legger Warren ut 10-20 nye hemmeligheter på nettet. Han mener det er to typer hemmeligheter: De vi skjuler for andre og de vi skjuler for oss selv.

– Det er de vi skjuler for oss selv som er mest skadelige og mest frigjørende å konfrontere og sette fri. Når du holder kortet i hånden og baksiden er blank, må du aller først dele hemmeligheten med deg selv, sier Warren.

Gjennom ti år med Postsecret har han lært at alle har de samme hemmelighetene og at alle føler seg alene med dem.

Følg oss på Facebook og Twitter!


– Å holde på en hemmelighet kan gjøre at du fornekter eller fortrenger viktige aspekter i livet

Inger Ma Bjønnes, sykehusprest


– Jeg tror de hemmelighetene som får oss til å føle oss annerledes, rare og alene, kan være de mest undertrykkende, sier Frank Warren, som tror det hjelper å dele hemmeligheten, selv om det skjer anonymt.

Kan vokse

I ethvert terapirom og enhver sjelesorg lyder det hemmeligheter. Inger Ma Bjønnes har hørt mange av dem. Hun er sykehusprest på Modum bad og har snakket med mange mennesker som har båret på hemmeligheter veldig lenge.

– Å holde på en hemmelighet kan gjøre at du fornekter eller fortrenger viktige aspekter i livet. Når du trykker ned følelser over lang tid, kan det blant annet føre til angst og depresjon, sier Bjønnes.

Under de vonde hemmelighetene ligger ofte redselen for å ikke bli tålt av andre. For hvis andre får vite hvordan vi egentlig er, hva vil de tro da?

– Hvis du aldri har fått respons på hemmeligheten din, kan det vokse til irrasjonelt store dimensjoner. Men når det kommer fram i lyset, viser det seg som oftest at den ikke var så farlig likevel, sier Bjønnes.

Hun understreker samtidig at noen hemmeligheter handler om svært alvorlige hendelser som en trenger å bearbeide i en trygg nok relasjon.

Møte ansikt

Blogger som Postsecret kan være det første skrittet på veien til å våge å fortelle hemmeligheten sin til andre, tror Inger Ma Bjønnes.

– Vi trenger ventiler, en mulighet til å få ut det indre trykket som hemmelighetene skaper i oss. Mange mennesker i dag er veldig ensomme, og har ingen fortrolige, sier Bjønnes.

Hun mener likevel at en blogg mangler noe vesentlig:

– Å møte noen ansikt til ansikt er en umistelig del av menneskelig samspill. Å se den andres blikk og gi et blikk tilbake er uvurderlig for menneskelig kontakt. For å bli kvitt selvforrakt eller selvhat trenger vi å bli møtt av andres nåde. Det får du ikke i en blogg.


Du tror at du holder på en hemmelighet, men det er egentlig hemmeligheten som holder på deg.

Frank Warren, grunnlegger av Postsecret


Vonde hemmeligheter

«Dere fortalte meg at bestefar døde av alderdom. Jeg hørte dere snakke sammen og vet at han tok livet sitt».

Slik lyder en av hemmelighetene Frank Warren har lagt ut på bloggen sin i desember. Warren har lest minst én smertefull hemmelighet hver eneste dag i ti år. Likevel blir han ikke nedtrykt.

– Jeg hadde en vanskelig barndom selv, så jeg leser det heller som en bekreftelse på at jeg ikke er alene, sier Warren.

De fleste hemmelighetene forteller en historie som handler om å finne den ene personen du ikke trenger å ha noen hemmeligheter for.

– Du tror at du holder på en hemmelighet, men det er egentlig hemmeligheten som holder på deg, sier Warren.

Han tror Postsecret har blitt en suksess fordi tradisjonelle måter å fortelle historiene våre på er i ferd med å forsvinne.

– Det er færre som går til skriftemål i kirken. I moderne terapi har det som pleide å være samtaleterapi i stor grad blitt en resept-terapi. Ikke alle har en familie de kan snakke med.

LES OGSÅ: Iphone-app gjer skriftemålet mindre skummelt

Ikke alene

«Jeg tror på Jesus» er en av hemmelighetene som illustratørene Cathrine Finstad og Elise Sofie Østby har fått tilsendt anonymt. De driver bloggen Norske hemmeligheter – et prosjekt inspirert av Postsecret.

«Er det en hemmelighet, da?» var Cathrine Finstads umiddelbare tanke.

– Men så begynner du å tenke på hvem som har sendt den inn, hvor vedkommende bor og hvilket miljø vedkommende kommer fra. Så skjønner du at det du oppfatter som bare en setning, kan være en stor hemmelighet for andre, sier Finstad.

70.000 har sendt inn sin hemmelighet til Norske hemmeligheter siden starten i 2009. Betroelsene handler om alt fra å stjele naboens avis og hemmelige forelskelser til utroskap og spiseforstyrrelser.

– Du tror kanskje at du er alene i verden, men ved å lese andres hemmeligheter, oppdager du fort at det er flere som tenker som deg, sier Finstad.

Hun tror det kan ha en forløsende effekt å sende inn en hemmelighet, selv om den ikke engang blir publisert.

– Folk forteller oss at de føler seg sett. Mange syns det er en lettelse å fortelle en hemmelighet når ingen trenger å vite at det er du som har sagt det.

Målet med Norske hemmeligheter er å skape en plattform der alt er lov.

– Vi føler et ansvar for å ha et sted som kan vise noe annet enn den rosenrøde og glansede virkeligheten du ser på Facebook og Instagram, sier Finstad.

– Når du får en vegg av lykkelige og glade bilder av barnebursdag og venneselskap på nyttårsaften, blir det et enda større tabu å ikke ha noen.

LES OGSÅ: – Det er så mye skam i blikkene vi kaster på oss selv


Vi føler et ansvar for å ha et sted som kan vise noe annet enn den rosenrøde og glansa virkeligheten du ser på Facebook og Instagram.

Cathrine Finstad, driver bloggen Norske hemmeligheter


###

Behov for anonymitet

Mange som bærer på vonde hemmeligheter, velger å ringe til Kirkens SOS. Landets største hjelpetelefon tar imot 200.000 henvendelser i året, de fleste på telefon, men også på anonyme SOS-meldinger og chat. Og antallet har økt de to siste årene, særlig på chat.

– Det sier noe om at samfunnet har stort behov for at folk anonymt kan ringe eller skrive inn. Det er viktig å skape rom for en enda større åpenhet og at du kan være ærlig om hvordan du egentlig har det, sier Leif Jarle Theis, generalsekretær i Kirkens SOS.

Han forteller at de som henvender seg til dem ofte bærer på skam, for eksempel over å har rotet til kjærligheten, økonomien eller vennskapet. I likhet med Postsecret er Kirkens SOS et sted der du kan fortelle hemmelighetene dine helt anonymt, noe Theis tror er viktig.

– At du kan høre deg selv sette ord på det du egentlig ikke tør å si til noen, og samtidig møte et medmenneske som lytter og som opplever å være sett og støttet med den historien de har, betyr mye, sier Theis.

Han tror mange opplever samtalen som en personlig renselse.

– Det er kanskje det som skal til for at du lufter egne følelser og åpner opp rom som er stengte. For noen kan det være et første steg for å gjøre noe med det som har tynget deg, og på den måten hindret et åpent liv med der du aksepterer din egen historie. Å fortelle hemmeligheten anonymt kan være det som gjør at du tør å søke hjelp til å bli glad i seg selv og trygg på den du er, sier Theis.

LES OGSÅ: Bekjenner litterære synder


Samfunnet har et stort behov for at folk anonymt kan ringe eller skrive inn og fortelle hemmelighetene sine.

Leif Jarle Theis, generalsekretær i Kirkens SOS

Kan ta energi

Alle har hemmeligheter, men det er ikke alle som bør fortelles til andre. Ingunn Skre, førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Tromsø, råder oss til å tenke gjennom hvorfor du skal fortelle hemmelighetene dine: Er det for å få ren samvittighet eller skape en endring?

– Å bære på hemmeligheter kan ta fra deg livskraft og energi. Men det er også viktig å tenke på hva konsekvensene av å fortelle den hemmeligheten kan bli, sier Skre.

Et barn som har blitt utsatt for et overgrep, har en hemmelighet det er viktig å fortelle. Hvis du har stjålet noe og sliter med dårlig samvittighet, kan det også være viktig å si det til noen.

– Deprimerte plages ofte med samvittighetsnag, også for ting det ikke er noen grunn til å føle skyld eller skam for, sier Skre.

Noen bærer på hemmelighetene hele livet, men Skre mener det kan være lurere å fortelle ting umiddelbart.

– Hvis du forteller din største hemmelighet på dødsleiet, kan den hemmeligheten ha stjålet 20 år av livet ditt.

LES OGSÅ: Skammen brenner i magen lenge etter at rulleteksten er ferdig

###

Hvis du forteller din største hemmelighet på dødsleiet, kan den ha stjålet 20 år av livet ditt.

Ingunn Skre, psykolog


Kan være vakre

Frank Warren har to favoritthemmeligheter. Den ene kom fra en ung kvinne:

«Jeg kan passordet til ekskjæresten min og noen ganger logger jeg meg på nettet for å lese e-postene hans. Og de gjør meg skikkelig irritert.»

Den andre kom fra en ung mann:

«Jeg vet at ekskjæresten min fortsatt har passordet mitt og noen ganger skriver jeg e-poster bare for å irritere henne.»

– Jeg mener hemmeligheter har potensial til å være noe vakkert og livsbekreftende. Jeg tror hemmelighetene våre avslører alle aspekter ved menneskets natur, ikke bare de vonde sidene, sier Warren.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur