Kultur

Aftenpostens korrespondent er uønsket i Tyrkia

– Det er mye som skjer i Tyrkia nå, som er viktig å skrive om, sier Midtøsten-korrespondent Silje Rønning Kampesæter.

Silje Rønning Kampesæter får ikke reise tilbake til Istanbul, der hun har vært korrespondent for Aftenposten siden september.

– Aftenposten ser svært alvorlig på at vi i praksis blir erklært uønsket, sier sjefredaktør Espen Egil Hansen til egen avis.

Det er første gang siden 1971 at en Aftenposten-korrespondent erklært uønsket. Da måtte korrespondent Per Egil Hegge forlate Sovjetunionen.

LES OGSÅ: – Norske journalister har vært for treige og for ukritiske

Flytter til Jordan

– Vi har ikke fått noen saklig begrunnelse, sier Silje Rønning Kampesæter til Vårt Land.

...og hvis du skal spekulere?

– Redaktørene har fått signaler om at det er fordi forloveden min har kurdisk bakgrunn.

– Hva gjør dere nå?

– Jeg har vært i Oslo siden jul. Men nå flytter vi til Amman i Jordan, og jeg skal fortsette skrive om det som skjer i Tyrkia derfra. Det er mye som skjer i Tyrkia nå, som er viktig å skrive om.

LES OGSÅ: William Nygaard nektet innreise til Hviterussland

Viktig transittland

– Hva da?

– Menneskerettighetssituasjonen. Og Tyrkia er et transittland mellom Syria og Europa, så det er spennende å se hvordan de håndterer strømmen av mennesker over grensene.

Det finnes nå en del kvinnelige norske journalister som har Midtøsten som spesialfelt. Hva tror du er bakgrunnen for det?

– Jeg tror vi har større tilgang. Mange steder er det vanskeligere for mannlige journalister å få snakke med kvinnelige kilder.

– Men hvordan er det for deg å snakke med mannlige autoritetsfigurer?

– Også det er positivt. Få ser meg som en trussel, så blir mange ofte overrasket når jeg begynner å stille spørsmål. Det plager ikke meg at noen behandler meg som en liten pike, så lenge jeg får det jeg trenger. Men man må være tydelig og vise hvor grensene går, for vennlighet kan bli tolket annerledes.

– Opplever du ofte den slags ubehageligheter i Midtøsten?

– Det har vært tre-fire hendelser når jeg har vært ute som journalist. Kun én gang har det vært fysisk: En taxisjåfør tok meg i armen og ville ha et kyss. Ellers er det mye blikk, men det setter jeg i boksen for nysgjerrighet. Det bryr jeg meg katta om.

LES OGSÅ: Flere etablerte mediefolk gir ut bøker om Israel

Skummelt når korrespondentene forsvinner

– Hva er vår tids største etiske utfordring?

– Når sosiale medier teppebomber oss med informasjon, blir alt polarisert og sannheten driver lenger unna. Da er det viktig at noen er til stede på bakken og er vitner til det som skjer.

– Der holdt du en forsvarstale for jobben din!

– Ja, det er skummelt når korrespondentene forsvinner. Vi tolker ting forskjellig, så det viktig at flere stemmer forteller og flere versjoner kommer fram.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur