Kultur

Advarer mot feiltolking av vikingtid og islam

Å bli gravlagt med silke er først og fremst et tegn på rikdom, sier historiker som advarer mot kortslutninger.

I sin nye verdenshistorie Silkeveiene skriver Oxford-historikeren Peter Frampton at silke var den mest pålitelige valutaen. Langs de mange silkeveiene ble bunter med silke brukt både for å betale lønn og bøter. I tillegg til å være et luksusprodukt, var silke en internasjonal valuta.

Da Frampton var i Oslo og lanserte sin nye bok, ba vi om hans kommentar til utstillingen i Enköping som viser gravtekstiler der det er mulig å tolke navnet Allah. Han har ikke sett tekstilet.

– Om vi finner navnet Allah i en 1000 år gammel grav i Birka, hva beviser det?

– Som historiker må du være forsiktig for ikke å overfortolke. Om du finner navnet, vet du ikke om personen som eide stoffet visste hva som stod der. Funn av silke som sannsynligvis er laget i Persia, India eller Kina, vil jeg si tyder på at den begravde er en person fra samfunnseliten. Det er et tegn på rikdom og et bevis på den tids globale handel. Hva eieren trodde eller visste om hva som stod der, kan bare være gjenstand for spekulasjoner.

– Er det sannsynlig at funnet viser at islam nådde Birka før kristendommen?

– Vikingene hadde åpenbart lang erfaring med å forholde seg til den islamske verden. I dag lever vi imidlertid i en tid der mange er politisk overspente i sine påstander, og jeg mener det vil være fullstendig uansvarlig å overfortolke dette den ene eller andre veien. Alt det viser er at silkestoffet ble brakt til Birka av en som hadde mye penger og at det ble lagt i en grav fordi det var betraktet som verdifullt. Hva som står der, kan ikke brukes til å si noe om spredning av religion eller tro. Mitt svar er: Hvem vet? Historikere jobber med fakta, ikke med gjetting.

LES MER: – Vikigers gravskikker påvirket av islam 

– Hvordan vil du si at forståelse av viking­tiden er i Skandinavia?

– Jeg var nylig i Gøteborg hvor det var en marsj med ytterliggående høyrekrefter som snakket om vikingtiden som en gullalder. Jeg har en mistanke om at de egentlig ikke forstår hvor internasjonalt vikingsamfunnet var. Ideen om at vi kan gå tilbake til det tiende århundret og finne et isolert Skandinavia, er helt feil. Det var det mest kosmopolitiske og mangfoldige samfunn du kan tenke deg. Noen dro mot Atlanterhavet, andre mot Storbritannia, mot Russland og videre. På den tiden var skandinavene hele tiden i bevegelse ut i verden, og jeg tror ikke det er det de ekstreme høyrekreftene vil vite, sier Frampton.

LES OGSÅ: «Fryktløse nordmenn» vekker harme

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur