Kultur

Overrasket Bjørn Eidsvåg med å fylle Oslo spektrum

70-ÅRSFEIRING: 5.000 publikummere og et stjernespekket lag møtte opp for å hylle Bjørn Eidsvåg – helt uten at hovedpersonen visste det selv. – Bjørn skriver sanger som går inn i folkesjelen, sier Sissel Kyrkjebø, som sang «Eg ser» i duett med Eidsvåg.

– Jeg har bare lyst til å gråte. Dette er helt vilt. Hvordan har dere fått til dette, sa Bjørn Eidsvåg etter at Else Kåss Furuseth fjernet bindet for øynene hans.

Søndag ble han kjørt med bil inn på gulvet i Oslo Spektrum, hvor 5.000 mennesker hyllet jubilanten med bursdagssang.

– Jeg vet ikke hva dere er blitt lurt til. Men jeg unner alle å få en sånn opplevelse, sa en rørt Eidsvåg.

Bjørn Eidsvåg fyller 70 år og feires i Oslo spektrum

Emma Steinbakken, Maria Mena, Sigvart Dagsland, Sissel Kyrkjebø, Ingebjørg Bratland, Isah, Elvira Nikolaisen og Åge Aleksandersen er blant artistene som deltok i hyllesten i anledning Eidsvågs 70-årsdag.

Konsertopptaket skal sendes på NRK skjærtorsdag.

LES OGSÅ: Bjørn Eidsvåg fyller 70 år: – Jeg må komme til en slags konklusjon når det gjelder mitt forhold til Gud

Hylles av Jonas Gahr Støre

Én av dem som hyllet Eidsvåg var statsminister Jonas Gahr Støre.

– Kjære Bjørn. Jeg har lyttet til deg i mange flere timer enn du tror. Det svever rundt i meg bare jeg tenker på navnet ditt. Fine låter, fine tekster og stort engasjement. Til deg Bjørn, hele Norges Bjørn Eidsvåg: Gratulerer med dagen, sa Støre i en videohilsen.

Bjørn Eidsvåg fyller 70 år og feires i Oslo spektrum

Først ut blant artistene var Åge Aleksandersen, som sang «Ingen vei tilbake».

– En kamerat, venn og kollega i mange år. Jeg blir fortsatt starstruck av å møte ham, sa Eidsvåg om Aleksandersens opptreden.

Like etterpå sang han «Skyfri himmel» som duett med Rita Eriksen. Eidsvåg fortalte om hvordan sangen ble til, etter et sterkt møte med en jente som slet med rus og psykiatri, og som bad aftenbønn sammen med ham.

Bjørn Eidsvåg er 70 år og feires i Oslo spektrum

Snakket om helvete: – Rett og slett tøys.

I introduksjonen av salmen «Han tek ikkje glansen av livet» av Trygve Bjerkrheim snakket Eidsvåg om sin oppvekst på bedehuset.

– Jesus sto for arbeidsbevegelsens verdier. Og så føyde Jesus til nåde og tilgivelse, og dét var det ikke så mye av i arbeiderbevegelsen. Jeg synes jeg fikk en god pakke, sa Eidsvåg til latter fra salen.

Samtidig gikk han ut mot noe av forkynnelsen han møtte på bedehuset: tanken om at de som ikke tilhørte det kirkelige miljøet skulle til helvete.

– Det er rett og slett tøys. Et hjelpeløst, ondsinnet forsøk på å disiplinere oss til å få oss til å bli slik de ønsker at vi skal bli.

– Jeg kan nå med tyngde si: Helvete er ikke et sted du kan havne etter at du dør. Helvete er noe du kan stelle i stand, la han til.

Hedret moren

Eidsvåg hedret også sin mor, Evelyn Louise Eidsvåg, som døde 11. mars. Hun skal gravlegges på tirsdag, bare to dager etter at Eidsvåg fyller 70.

– Hun var over 90 år og mett av dage, beskrev han.

Bjørn Eidsvåg hylles i Oslo Spektrum

– Hun har vært en sånn vakker, flott dame, med høy verdighet. Jeg tror hun kjøpte klær helt inntil det siste. Å se hun nå på slutten miste sin verdighet og ikke lenger kunne pynte seg, det var trist å se.

I intervju med Vårt Land fortalte Eidsvåg nylig at han sang «Navnet Jesus» for sin mor på dødsleiet.

– Radioresepsjonen ødela «Floden»

Etter at Bjørn fremførte «To små planeter», kom Bjarte Tjøstheim og Steinar Sagen fra Radioresepsjonen, nå Papaya, på scenen.

– Jeg er prestesønn og har kjøpt alle platene. Jeg er superfan, sa Tjøstheim til Eidsvåg.

Bjørn Eidsvåg 70 år

Sagen mener at Bjørn er leken og selvironisk, og at han passer inn i Radioresepsjonen.

– En naturlig fyr å ringe til når vi trenger en vikar, sa Sagen.

Eidsvåg påpekte at han har merket oppmerksomheten han har fått fra komikerne tidligere.

– Plutselig kom det mange unge menn på konsertene mine. Men Radioresepsjonen ødela «Floden» ved å tolke den erotisk, sa Bjørn humoristisk.

Eidsvåg har flere ganger tidligere snakket om at han opplever sangen «Floden» som sin mest misforståtte sang. Han sier selv at det er en sang om nåde. Mot slutten av overraskelseskonserten ble den fremført av Elvira Nikolaisen og Emma Steinbakken, sammen med Eidsvåg selv.

– En evig legende

Høydepunktet blant mange høydepunkter på konserten var trolig Gabrielles tolkning av «Kyrie», som fikk både Eidsvåg og flere andre til å tørke tårene.

– Bjørn Eidsvåg er en evig legende. En fantastisk lyriker som treffer så nært. Og det er så fint hvordan han treffer både de som tror og de som ikke tror, sa Gabrielle til Vårt Land etterpå.

Etter Gabrielle sang Sissel Kyrkjebø en flott versjon av «Eg ser», i duett med Eidsvåg. Sangen spilte hun inn på plate tidlig i sin egen artistkarriere. Fremføringen i Oslo Spektrum er likevel den første gangen de har sunget den sammen i duett. Hun har selv et personlig forhold til sangen og syntes det var spesielt å synge den sammen med Eidsvåg.

– For meg er «Eg ser» en utrolig sterk sang. Den vil alltid stå der. Den gir en kraft, en ro og en trøst. Bjørn har klart å formidle akkurat det vi trenger, sa Sissel til Vårt Land etter konserten.

– Bjørn skriver sanger som går inn i folkesjelen. Du blir varm og beriket av dem.

DUETT: Bjørn Eidsvåg og Sissel Kyrkjebø på scenen i Oslo Spektrum, der 5000 var samlet til overraskelseskonsert for Eidsvåg på 70-årsdagen hans søndag. De sang «Eg ser» sammen for første gang.

Sissel Kyrkjebø gleder seg til å se konserten i sin helhet på NRK skjærtorsdag, siden hun måtte være en del backstage og gå inn og ut under konserten i Oslo Spektrum. Ikke minst gleder hun seg til å se og høre Gabrielles «Kyrie» om igjen.

– Jeg får gåsehud bare jeg tenker på den, sa Sissel.

Bjørn Eidsvåg hylles i Oslo Spektrum

Mobiliserte i hemmelig Facebook-gruppe

Simen Idsøe Eidsvåg, sønn til Bjørn Eidsvåg, har gått i bresjen for å stelle i stand overraskelseskonserten.

– Vi er alle sammen med på denne store gaven til pappa. Nervene løper rundt i kroppen, for hovedartisten har ikke vært med på prøver. Men han har vært artist i 50 år, så han må jo klare det, sa Simen Idsøe Eidsvåg, sønn til Bjørn Eidsvåg, mens publikum ventet på Bjørn Eidsvågs ankomst.

– Vi hadde lyst å samle folk som er glad i pappa og musikken hans, og det viste seg å være mange tusen, sa Idsøe Eidsvåg til Vårt Land før konserten.

Simen Idsøe Eidsvåg

Han forteller om stort engasjement, både fra artister som bidrar på scenen, og fra tilhengere som har vært med å spre ordet.

Bjørn Eidsvåg trodde at han skulle delta i en TV-sending søndag. I stedet ble han kjørt til Oslo Spektrum.

Gjennom en lukket Facebook-gruppe har tilhengere av Bjørn Eidsvåg spredt ordet om konserten – uten å avsløre hemmeligheten for hovedpersonen.

– Jeg er på Facebook og har ikke sett noe til dette, sa Eidsvåg under overraskelseskonserten.

I tillegg har familien lagt ut videoer der de inviterer til konserten på Eidsvågs profiler i sosiale medier, mens Eidsvåg har vært opptatt under TV-sendinger og flyreiser. Før Eidsvåg har fått tilgang til telefon eller internett igjen, har de slettet videoene.

OSLO SPEKTRUM: Arrangøren opplyser at 5.000 tilskuere har kjøpt billett til kveldens konsert.

De har også reklamert for arrangementet på T-banestasjonene på Jernbanetorget og Nationaltheatret i Oslo.

– Det er steder som pappa ikke pleier å frekventere, sa Idsøe Eidsvåg.

Familien har lykkes med å holde konserten hemmelig for hovedpersonen helt til det siste.

– Premisset for hele arrangementet er at vi har valgt å stole på folk. Det viser seg at det går an. Det har vært en kollektiv interesse for å holde på hemmeligheten, sa Idsøe Eidsvåg fornøyd før konserten.

Bjørn Eidsvågs reaksjon søndag viser at de har lykkes med hemmeligholdet.

– Total overraskelse! En fantastisk opplevelse, sa Eidsvåg under konserten søndag.

Les mer om mer disse temaene:

Herman Frantzen

Herman Frantzen

Herman Frantzen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo er journalist og litteraturkritikar i Vårt Land. Han er tidlegare kulturredaktør i avisa. Walgermo er også forfattar.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur