Kultur

Hele Norges gitarlærer

SANGARV: Lillebjørn Nilsen lærte hele Norge å spille gitar. Men viseskatten hans tar vi dårlig vare på, mener Vårt Lands mangeårige musikkjournalist Olav Solvang.

Visesangeren Lillebjørn Nilsen døde lørdag kveld, 73 år gammel, melder plateselskapet hans.

– Visesang var lenge enn sjanger for litt spesielt interesserte. Men litt på samme måte som Ole Paus ble han en folkekjær artist med stort gjennomslag. Han sprengte seg ut av rammen, ikke minst gjennom sangen Barn av regnbuen.

Den sangen ble for øvrig sunget av 40.000 nordmenn på Rådhusplassen etter 22. juli-terroren, i likhet med Ole Paus´Mitt lille land.

---

Lillebjørn Nilsen

  • 21.12.1950–27.01.24
  • Norsk visesanger, aller mest kjent for sangen Barn av regnbuen

---

Trist

Bjørn Falk Nilsen tok navnet Lillebjørn da han som 16-åring spilte i viseduoen The Young Norwegians sammen med Bjørn Morisse. Morisse var lang, Falk Nilsen var kort. Dermed ble sistnevnte Lillebjørn.

– Han ble en pioner innen norsk visesang. Låter som Barn av regnbuen, Tanta te Beate, Inni mitt hode, Alle duene og Stilleste gutt på sovesal 1 ble sanger som alle nynnet på i forrige århundre. Og populariteten holdt seg inn på 2000-tallet. Da han spilte på Øya-festivalen i 2010 fikk han terningkast seks av flere anmeldere, påpeker Solvang.

– Tror du sangskatten hans vil leve videre etter hans død?

– Det er jeg dessverre i tvil om. Skolen har jo ikke sangbok lenger, og ikke synges det på skolen heller. Viser av denne typen spilles også sjelden på radio. Jeg er redd de kan gå i glemmeboka. Det er trist.

Solvang påpeker at bokutgivelsen Lillebjørns gitarbok fra 1973 kanskje har satt like mye spor etter seg som sangene hans. Boka ble solgt i 180.000 eksemplarer.

– Hele Norge lærte å spille gitar gjennom denne boka. Blant dem var mange av de artistene som etter hvert ble kjent for sitt eget materiale. Men gitarspillet lærte de av Lillebjørn, forteller Olav Solvang.


Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur