Kultur

Kanal 10 må droppe bønneprogram på YouTube

MEDIER: Skal Kanal 10 kunne fortsette å bruke YouTube som plattform, må de slutte med forbønnsprogrammet «Vi ber for deg».

Den kristne tv-kanalen Kanal 10 kan ikke lenger sende «Vi ber for deg» på YouTube. Ifølge videonettstedet strider det ukentlige forbønnsprogrammet med retningslinjene deres, og de har plassert programmet i kategorien «nettsøppel, villedende praksis og svindel». Det skriver Dagen.

YouTube sendte en e-post til kanalen etter en sending mandag i forrige uke. Her trekker de også frem kategorien «påstander som er i strid med offisielle uttalelser om trygge medisinske praksiser», ifølge avisa.

Løfter om at «seerne kan tjene penger raskt, eller at en mirakelbehandling kan kurere kroniske sykdommer som kreft», blir av YouTube pekt på som svindel.

– Vi fikk beskjed om at hvis vi fortsetter å sende bønneprogrammet, så vil YouTube stenge oss ute, forteller Øyvind Rygg, daglig leder for kanalen, til Dagen. Han forteller videre at de anket beslutningen, men at denne ble avvist.

Kanal 10 har en egen kanal på YouTube, som har blitt en av deres største sendeflater. De vil derfor fortsette å benytte seg av plattformen, og løser det enkelt ved å droppe programmet fra YouTube.

– Hvis vi lager andre programmer som ligner på forbønnsprogrammet, så kommer vi til å måtte tenke oss om to ganger før vi sender det på YouTube, sier Rygg til Dagen.

Ber for seerne

«Vi ber for deg» er et direktesendt program der seere ringer inn med bønneemner som to programledere i et studio ber for. Det kan handle om alt fra sykdom til relasjonsproblemer, ifølge Dagen.

– Vi gjør ingenting annet enn det som hver uke gjøres i menigheter og bønne- og bibelgrupper over hele landet, forklarer Rygg til avisa.

Hva som ble sagt i programmet som fikk YouTube til å reagere, vet ikke kanalsjefen.

– Det har vi ikke fått svar på. Men jeg kjenner de programlederne som var i studio den mandagen. Det er folk vi stoler på, sier han og bemerker at programlederne aldri lover helbredelse.

– Vi er ikke ekstreme i det hele tatt. Vi gjør bare det kristne har gjort i alle år. Vi tror på det Bibelen sier om helbredelse, men vi lover ingenting på vegne av Gud, sier han til Dagen.

Omstridt kanal

Det er ikke første gang den kristne tv-kanalen får kritikk. I fjor anklaget Innsamlingskontrollen Kanal 10 for å lure giverne sine, og oppførte kanalen på deres OBS-liste. Bakgrunnen var at Kanal 10 ga eierselskapet sitt et lån på to millioner kroner.

– Det som skulle gå til drift av kanalen, er i stedet brukt til å bedre eiers økonomiske situasjon ved å nedbetale gjeld, sa daglig leder Per Kristian Haugen til Vårt Land i mars i fjor.

Kanalsjefen selv avviste kritikken. Frem til 2018 var Kanal 10 en del av svenske Kanal 10. Da kjøpte Ryggs TV tjenester AS opp kanalen – finansiert ved at den svenske kanalen ga selskapet et lån med en løpetid på syv år. Året etter ga altså norske Kanal 10 lånet på to millioner kroner som Innsamlingskontrollen reagerte på, til eierselskapet Ryggs TV tjenester AS.

– Jeg kan ikke se at det er noe galt i å bruke innsamlede penger til å betale for kanalen. Det var det som gjorde at vi kunne gjøre kanalen norsk, forklarte Rygg.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur