Kultur

Flerbrukshus splitter: – Kirken må ha en tydelig stemme

KIRKEBYGG: I Stjørdal, Spikkestad og Nittedal er menighetene svært godt fornøyde med samboerskap med kulturhus. Modellen som er valgt i Drøbak, er derimot ikke til å anbefale, sier kirkeverge Per Ørjan Aaslid.

– Jeg ser mye positivt i det å ha en flerbrukskirke, men bare hvis kirken får være på eiersiden og ha en tydelig stemme i den daglige driften, sier kirkevergen i Drøbak og Frogn menighet.

Tidligere denne uken omtalte Vårt Land en underskriftskampanje i Sandnes, hvor over 800 personer krever flerbrukshus i stedet for ny kirke. I samme sak tok bispekandidat Margunn Sandal til orde for at Den norske kirke vil tjene på å tenke enda mer tros- og livssynsåpent i planleggingen av nye bygg.

I Stjørdal, Spikkestad, Nittedal og Drøbak har menigheter gjort erfaringer med å dele bygg med andre. De tre førstnevnte er svært fornøyde. Det samme kan ikke sies om kirkeverge Per Ørjan Aaslid i Drøbak.

– Smia flerbrukshus har blitt et politisk kompromiss, der man i for liten grad har lyttet til brukerne. Man har fått et bygg som ikke tilfredsstiller verken kirken eller kommunens behov, sier Aaslid.

Han påpeker blant annet at rommene som deles i liten grad er egnet til det barne- og ungdomsarbeidet menigheten driver.

Er leietaker

Etter at Frogn kirke brant i 1994, var planen å bygge ei ny flerbrukskirke i løpet av fem år. Tegningene var ferdige da planene møtte politisk motstand. 16 år etter brannen, ble det vedtatt å bygge flerbrukshuset som ble innviet i 2016. Huset er eid av kommunen, og menigheten er leietaker.

Aaslid trekker fram at menigheten har et godt samarbeid med kommunens ledelse, og i særlig grad kulturkontoret. Han forteller at de ulike partene kan dra veksler på hverandres ressurser.

– Kirken har også stor glede av et slikt samarbeid, men ingen av oss ville bygget den sånn i dag, sier kirkevergen.

Pål Andresen er driftsansvarlig for kulturvirksomheten og den livssynsåpne delen av Smia. Han er enig med kirkevergen i at huset er blitt mindre optimalt enn det skulle vært.

– Samtidig er det en berikelse at bruken er så mangfoldig og treffer mange i befolkningen vår, sier Andresen.

– Kunne knapt blitt bedre

I Stjørdal ble den nye kirken innviet i 2015. Den ligger i Kimen kulturhus midt i sentrum, og deler bygg med blant annet kino, bibliotek og ungdomsklubb. Bygget ligger midt mellom ungdomsskole og kjøpesenter. Under lærerstreiken inviterte menigheten skoleelever på frokost i vestibylen tre dager i uka, og andre i kulturhuset ble med og bidro.

Stjørdal

– Våre erfaringer er ensidig positive. Vi ligger i hjertet av sentrum der livet leves hele døgnet. Både kirke og kirkekontor er lett tilgjengelige for alle. Det et stort pluss at vi deler hus med så mange andre kulturaktører som alle deler vårt ønske om å skape et levende sentrum og kommune, sier kirkeverge Oddbjørn Eide.

Teglen – Spikkestad kirke- og kultursenter er blitt et senter mange viser til. Bygningen blir beskrevet som et sted hvor alle kan møtes på tvers av livssyn og kulturtradisjon. Det ble innviet i 2018. Foruten kirken, rommer huset Spikkestad innbyggerservice, Røyken Frivilligsentral og kirkekontoret for Røyken og Hurum. Før pandemien var bygget fullbooket av aktivitet hver dag, og nå er det på vei igjen til å bli brukt like mye.

– Det flotte er at vi møtes. Vi er på banen der folk ferdes, sier sokneprest Ellen Marta Blaasvær.

.

Det kunne knapt blitt bedre

—  Kirkesjef John Grimsby

Kulturskole, teatergruppe, borgerlige vielser og begravelser samt id-feiring er eksempler på bruk ved siden av menighetens arbeid.

– At vi møtes skapes forbindelser og relasjoner. Menighetens aktiviteter blir på denne måten en del av lokalmiljøet, sier Blaasvær.

Nylig er uteområdet også blitt opprustet slik at folk tar det i bruk.

– Det kunne knapt blitt bedre. Både kirke og kommune har stor glede av Teglen. Det er også fint med kirker som bare er kirker, og kort vei unna Teglen har vi Røyken kirke fra middelalderen, sier kirkesjef i Asker, John Grimsby.

Berre ein av 2.000 av dei som er fullvaksinerte i Noreg, har fått påvist koronaviruset, ifølgje Folkehelseinstituttet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / NPK

Deler varmen

I Nittedal kommune ble 50 års arbeid med kirkeplaner realisert da Rotnes kirke ble innviet i 2016. Den er bygget samtidig og i tilknytning til Flammen kulturhus. Byggene deler kun beliggenhet og system for oppvarming.

– Byggene ligger tett og deler uteområdet der hvor vi for eksempel har felles juletretenning. Kontakten med kulturhuset er tett. Av og til er det noe sambruk, og vi snakker sammen om ikke å konkurrere om de store arrangementene, forteller kirkeverge Merete Eielsen Strandberg.

Under pandemien oppstod en helt ny bruk av kirkerommet. Fordi kirken er så sentralt plassert, ble den brukt som vaksinesenter.

– Hele kirkerommet ble brukt. Kulturavdelingen sørget for at det hver dag ble spilt levende musikk for dem som fikk vaksine. Vi synes det var kjempefint å få hele Nittedals befolkning inn i kirkerommet, sier Strandberg.

---

Kirke, flerbruksbygg eller begge deler?

  • De siste årene har det vært flere underskriftskampanjer mot nye kirker i Rogaland.
  • I flere av kampanjene oppfordres det til heller å bygge flerbrukshuset eller livssynsnøytrale bygg.
  • Samtidig finnes det flere moderne kirker som er en del av et flerbruksanlegg.
  • Teglen – Spikkestad kirke og kultursenter er et sted hvor «alle kan møtes på tvers av livssyn og kulturtradisjon». Bygget inneholder både kirkerom, livssynsnøytralt seremonirom, kulturlokaler og kafé.
  • Tidligere denne uken tok Bispekandidat i Hamar bispedømme, Margunn Sandal, til orde for å tenke enda mer tros- og livssynsåpent i planleggingen av nye bygg.
  • I Stjørdal, Spikkestad, Drøbak og Nittedal har menigheter i Den norske kirke noen års erfaring fra ulike modeller av flerbrukshus.

---


Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur