Kultur

Mener Aurora legitimerer Equinors «grønnvasking»

KLIMA: Leder for Natur og Ungdom, Gina Gylver, er kritisk til Auroras spillejobb. – Å opptre på Equinors 50-årsfest er med på å legitimere selskapet, sier hun.

Da Equinor feiret 50 år i Stavanger nylig, var Aurora en av flere kjente artister som deltok. Fra scenen spilte hun flere låter sammen med både Fredrik Svabø og Sondre Lerche, ble det meldt i Stavanger Aftenblad.

Aurora har en markant miljøprofil, og har tidligere sammenlignet eget miljøengasjement med religion. Hun har ikke vært tilgjengelig for å kommentere deltakelsen på Equinor-festen, men hennes manager Geir Luedy skriver til Vårt Land at teamet rundt Aurora «vil evaluere grundig internt om dette var en riktig beslutning».

Gina Gylver er leder i Natur og Ungdom. Hun mener Equinor er et av de selskapene som er best på grønnvasking, og at de kun investerer en usynlig andel i fornybart sammenlignet med fossilt.

– Det kan oppfattes dobbeltmoralsk å ha en så tydelig miljøprofil som Aurora har, og samtidig opptre på feiringen av Equinor. Å opptre der er med på å legitimere selskapet og deres satsing på å framstå med en bærekraftig profil, sier Gylver.

Gina Gylver. Ny leder i Natur og Ungdom.

Hun mener artister må ta sine egne valg, men håper så mange som mulig vil være tydelige i sin kritikk av Equinor og norsk oljepolitikk.

– Aurora når en annen målgruppe enn det klima- og miljøorganisasjoner gjør. Det er veldig kult med artister som tør å ha et tydelige buskap også i sin måte å være artist på. Jeg håper hun ikke slutter med å være en tydelig stemme, sier Gylver.

Vårt Land har bedt Equinor om å kommentere Gylvers påstander om grønnvasking. Informasjonsdirektør Sissel Rinde svarer følgende i en e-post:

«Vi har ikke noe behov for å grønnvaske vår virksomhet. Vi tar klima på største alvor, og er stolte av den rollen vi spiller i energiomstillingen. Det er viktig å anerkjenne at det tar tid å bygge opp en større fornybarportefølje. Vi er på god vei til å nå ambisiøse fornybarambisjoner og forventer å investere over 200 milliarder kroner i fornybarprosjekter innen 2026. Jeg vil ikke kalle det en usynlig andel».

Naja Amanda Lynge Møretrø, leder i Changemaker.

– Feil å fokusere på Aurora

Naja Amanda Lynge Møretrø er leder i Changemaker, som omtaler seg som Norges største ungdomsorganisasjon som kun jobber med utviklingspolitikk. Møretrø mener det er galt å fokusere på en enkelt artist som Aurora.

– Kultur kan brukes positivt i klima- og miljøkampen, og det har Aurora gjort. Men det er ikke der kampen står. Det er i politikken endringene ligger. Å være litt inkonsekvent er menneskelig. Når det blir fokus på slike forhold, tar det oppmerksomheten bort fra det egentlige problemet. Det store problemet er at vi ikke har en god politikk for å gjøre noe med klimaendringene, mener hun.

Møretrø vil heller rette oppmerksomheten mot at FN ber verden støtte Pakistan med flomkatastrofen.

– Utviklingsland som har lite ansvar for klimaproblemene, er de som rammes hardest – slik vi ser det i Pakistan. Vi trenger en politikk som gjør at rike land betaler for ødeleggelsene i Pakistan. Tar vi ikke tak i disse forholdene, blir det bare verre å få til den grønne omstillingen verden trenger, sier Møretrø.

Å være litt inkonsekvent er menneskelig

—  Naja Amanda Lynge Møretrø, leder i Changemaker

– Kan få reaksjon fra fansen

Høyskolelektor Dag Inge Fjeld foreleser i markedsføring og omdømmebygging ved Høyskolen Kristiania. Han har merket seg Auroras sterke klimaengasjement.

– Hvor klokt er det å takke ja til Equinor?

– Aurora er en motkulturell stemme blant yngre artister. Det er tydelig at hun virker opptatt av Moder jord. Mitt inntrykk av henne baserer seg på NRK-dokumentaren om henne der hun framstår som svært lite bussinesspreget. Hun velger det som for henne framstår som veldig riktig. I det perspektivet er det litt rart å stille for Equinor. Med hennes framtoning er det ikke sikkert dette går helt i hop i offentligheten, svarer Fjeld, som ikke ser bort fra at selskapet betaler godt for opptredenen.

Dag Inge Fjeld

– Hva er litt rart?

– Hun er en internasjonal artist med en voldsom følgeskare. I Norge kan hennes Equinor-deltakelse kanskje passere. Når hun turnerer i Sør-Amerika, kan det dukke opp at hun er sponset av oljeindustrien. Der har oljeselskaper en annen forståelse av miljøet, og miljøbevegelsen er langt mer militant. Å være knyttet til oljeindustri blir vanskeligere der.

– Hva er faren for at det hun gjør taler sterkere enn hva hun sier?

– Hun kan få en reaksjon blant fansen på at hun ikke lever etter idealene sine. Samtidig er det klart at når en artist som Åge Aleksandersen stiller, kan det ha virket inn. Han er voksenartisten som alltid har vært et sosialdemokratisk kompass. Å være med på noe han er med på kan ha veid med, tror Fjeld.

Høyskolelektoren minner om at verden er kompleks og at det ikke er så lett, som noen mener, at problemet løses ved å legge ned oljeindustrien.

– Av verdens oljeselskaper er Equinor antagelig av de bedre. De er store på havvind og fornybart, selv om det er en liten del av deres virksomhet, sier han.

Hun kan få en reaksjon blant fansen på at hun ikke lever etter idealene sine

—  Dag Inge Fjeld, markedsføringsekspert

Har ikke «aktivt samarbeid»

Sommeren 2020 inngikk Aurora et samarbeid med klimakvoteselskapet Chooose, om å forene musikk og klimatiltak. Selskapets teknologi skal blant annet hjelpe kunder med å beregne utslipp.

Administrerende direktør Andreas Slettevoll skriver i en e-post at selskapet ikke har noen kommentar til Auroras Euquinor-opptreden.

«Vi har ingen forbindelse eller kjennskap til saken. Det er korrekt at vi hadde et samarbeid med Aurora i juni 2020, i forbindelse med en turné der vi hjalp til med å anslå og kompensere for karbonavtrykket fra turneen, samt bistå med en sjekkliste over CO₂-reduserende tiltak. I den forbindelse fikk artisten også UNFCCCs godkjennelse under deres initiativ Climate Neutral Now for å ha beregnet, redusert og overkompensert dette CO₂-avtrykket. Utover dette har vi ikke et aktivt samarbeid med artisten nå, og kan derfor ikke uttale oss videre om saken», skriver Slettevoll.

---

Aurora på Equinors 50-årsfest

  • Artisten Aurora har sammenlignet eget miljøengasjement med religion. Lørdag 17. september sang artisten flere låter på Equinors 50-årsfest.
  • Flere andre artister, som Kurt Nilsen, Åge Aleksandersen, Bobbysocks, Maria Haukaas Mittet og Stavanger Gospel Company, opptrådte også på scenen.
  • I Vårt Land uttalte artist Marte Wulff at hun synes det er synd at så mange artister var med på feiringen. Hun påpekte samtidig at det er «feil å ta Aurora». «Summen av alt du gjør er viktigere enn å takke nei til én jobb», sa hun videre.

---


Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur