Kultur

Amerikansk artist boikotter Salt-eide Forum Scene

BYTTER LOKALE: Onsdag opptrådte den amerikanske låtskriveren Lissie i Bergen. På éi ukes varsel fikk publikum beskjed om at konserten var flytta. Årsaken: At Forum Scene eies av pinsemenigheten Salt, som er imot likekjønna ekteskap.

Denne uka gjester den amerikanske låtskriveren Lissie Norge, hvor hun etter planen skal spille fem konserter. Da hun onsdag entret scenen på USF Verftet i Bergen, var det imidlertid ikke uten forutgående dramatikk i kulissene:

På éi ukes varsel ble nemlig konserten flytta fra Forum Scene, som eies av pinsemenigheten Salt. Bergensavisen melder at endringa skal ha skjedd etter at Lissies management mottok en e-post hvor de ble gjort oppmerksomme på menighetens holdning til likekjønna ekteskap.

– Jeg snakket med litt forskjellige om det og kom frem til at jeg ikke støtter de som eier Forum. Slik jeg forsto det har eierne et synspunkt som ikke fremmer homofilt ekteskap, de er «anti-gay», uttaler artisten til avisa.

– Bullshit!

Lissie, eller Elisabeth Maurus som hun egentlig heter, slo igjennom i 2010 med singelen When I’m Alone. Her hjemme nådde låta fjerdeplass på VG-lista, og de seinere åra har hun flere ganger spilt for fulle hus i Norge.

Overfor Bergensavisen er artisten tydelig på hva hun mener om Salts ekteskapssyn:

That’s just bullshit! Det vil jeg ikke ha noe å gjøre med!

Onsdagens konsert har ifølge Bergensavisen vært planlagt i lang tid, og skulle opprinnelig gått av stabelen i april. Daglig leder for eventselskapet Stageway, som er arrangør av konserten Sigve Prestnes, opplyser imidlertid om at det er praktiske årsaker bak flyttinga:

– Flyttingen var grunnet at datoene ble flyttet og at USF Verftet da passet bedre i september. Dersom man skal begynne å sjekke ut alle næringsbygg som for eksempel en butikk ligger i, vil du nok finne noen på eiersiden som du ikke liker.

Ikke første gang

Ifølge Bergensavisa skal snøballen ha begynt å rulle etter at en tilhenger kontakta Lissies management via e-post, hvor vedkommende gjorde oppmerksom på eierskapsforbindelsen mellom Salt og Forum Scene.

Menigheten er i dag majoritetseier av lokalene som huser Forum Scene, hvor de innehar 75 prosent av aksjene. Resten eies av investor Dan Odfjell.

Dette er imidlertid ikke første gang kulturscenen utsettes for boikott. I 2019 valgte blant annet artistene John Olav Nilsen og Romskip å trekke seg fra åpningskonserten. Den gang begrunna de valget med Odfjells tilknytning til og uttalelser på nettstedet Resett.

Ville gjerne tatt praten

Forum Scene AS har tidligere vært nøye på å understreke at de er en kommersiell aktør som drives uavhengig av lokalets eierne.

– Jeg synes dette er kjipt selv om jeg ikke kjenner bakteppet eller vet hvilken informasjon hun har fått. Jeg må også si at jeg håper at de rette undersøkelser og de rette premissene ligger til grunn, sier daglig leder i Forum Scene AS, Haavard Monsen.

Daglig leder i Salt, Sigurd Bekkevold, synes det er dumt at saken går utover Forum Scene. I en e-post til Bergensavisa skriver han:

Sigurd Bekkevold, daglig leder og pastor i Salt

«Salt er ikke anti noen, og ikke mot homofile. Det stemmer at vi har et konservativt syn på ekteskapet, men skeive er velkommen i vår kirke som alle andre. I Salt er det mange ulike mennesker, inkludert skeive, og det er folk som både deler og som ikke deler kirkens samlivsteologi. Det er leit at Lissie ikke vil leie i Forum på grunn av oss, og vi hadde gjerne tatt praten med henne om hun hadde tatt kontakt direkte».

Avis reagerer

I kulturavisen Subjekt blir boikott-saken omtalt på lederplass.

– Helt uavhengig av hva kirken måtte stå for, er Lissies tilnærming til meningsmangfold lei. Hadde hun takket nei til å spille i en kirke også? spør avisen, som er ledet av sjefredaktør Danby Choi.

– Tenk hvilken mulighet det hadde gitt henne til å briljere på bortebane med sitt pro-homofile budskap. Ikke nødvendigvis gjennom provokasjon, men gjennom musikk som mobiliserende kraft. I stedet velger hun å bygge ned de demokratiske møteplassene i Norge, skriver de videre.

---

Lissie

  • Folkrock-artisten Elisabeth Maurus debuterte under artistnavnet Lissie i 2009, da hun ga ut den selvfinansierte EPen Why You Runnin’.
  • Året etter slo hun for alvor igjennom med singelen «When I’m Alone» og det påfølgende albumet Catching a Tiger.
  • De seinere åra har hun bemerka seg med albumene Back To Forever (2013), My Wild West (2016) og Castles (2018).
  • Vokste opp i Illinois i USA, men bor i dag i Iowa hvor hun i tillegg driver som bonde og popkornprodusent.

---

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur