Kultur

SNL-redaktøren frykter at hackere skal skrive om historien

DATA: Norges største oppslagsverk blir utsatt for dataangrep hver uke. I sommer blokkerte de all trafikk fra Russland.

Utenlandske dataangrep rammer ikke bare Stortinget og offentlige etater. Jevnlig utsettes også norske mediebedrifter og andre store nettsider for angrep. Erik Bolstad er sjefredaktør i Store norske leksikon (SNL), som hver måned har 3,5 millioner brukere. Han forteller at nettstedet blir utsatt for dataangrep hver uke.

– Det største problemet vårt er jevnlige russiske angrep mot snl.no. Så å si hver eneste uke blir vi forsøkt overbelastet av tusenvis av forespørsler fra det vi er relativt sikre på at er russiske bot-nettverk, sier Bolstad.

Rent teknisk finnes det flere strategier for å komme seg på innsiden av nettsider. En gjenganger er såkalte DDoS-angrep – eller tjenestenektangrep – som betyr at en eller flere hackere forsøker å overbelaste en server med så mye trafikk at systemet kneler og ikke klarer å operere som det skal. Sikkerhetsmessige svakheter viser seg ofte når en server sliter, forteller Bolstad.

– Når det skytes på det norske internettet med mitraljøse, er det ikke bare offentlige etater som blir rammet. Nettsteder som Store norske leksikon blir også truffet. Da norske aviser og nettsteder ble angrepet rett før sommeren, ble vi rammet vi omtrent like mye.

I ytterste konsekvens er leksikon-redaktøren redd for at noen skal forsøke å skrive om historien.

– Den store frykten er at noen skal komme seg rundt sikkerhetssystemene våre. De 1.000 skribentene våre har full tilgang til å oppdatere alle artikler i sine fagområder. Om noen hacker kontoen til han som har ansvar for Ukrainas historie, kan man skrive i vei. Min store frykt er at det skal skje uten at vi merker det.

Medlemsboom

Ukrainas historie er ikke noe vilkårlig eksempel. Regjeringen mente Russland stod bak dataangrepet mot Stortinget i august 2020, og i juni i år gikk en russisk hackergruppe til angrep mot en rekke norske nettsteder. Men dataangrepene kommer med langt tettere mellomrom enn som så, ifølge Bolstad.

– Vi opplever angrep ukentlig, og storangrep omtrent en gang i måneden. Det er stort sett russiske servere og IP-adresser. Før sommeren blokkerte vi all trafikk fra Russland, forteller SNL-redaktøren.

Blokaden ble opphevet i siste halvdel av august.

Før Bolstad entret leksikonets dører, jobbet han femten år i NRK. Der ledet han blant annet utviklingen av NRKbeta, NRK TV og NRK Radio. Han utviklet også værtjenesten yr.no. Han fikk redaktørstillingen i SNL i 2016. Da bransjebladet Journalisten spurte ham hva som var SNLs største utfordring, trakk han frem behovet for flere medlemmer og et ønske om flere til å skrive.

Det ble nesten oppfylt – om enn ikke helt slik han så det for seg.

Om noen hacker kontoen til han som har ansvar for Ukrainas historie, kan man skrive i vei. Min store frykt er at det skal skje uten at vi merker det

—  Erik Bolstad, redaktør for Store norske leksikon

– Hvem som helst kan lage brukerkonto hos oss for å foreslå endringer, og så blir forslagene gjennomgått av fagperson. En gang i fjor ble det opprettet 6.500 kontoer fra Russland i løpet av en natt. De hadde funnet et lite sikkerhetshull som gjorde at de omgikk de initielle spørsmålene som skal luke ut sånt. Med bruker får man altså ikke endret innhold direkte, men er like fullt i en posisjon der man kan sende endringsforslag. Kanskje kan en intetanende professor trykke på «ok, publiser», advarer Bolstad.

Han gjenkjenner strategien fra Facebook og opprettelsen av falske kontoer der.

– Man oppretter masse kontoer og lar dem ligge helt stille i en periode. Etter hvert begynner man å gjøre ting.

---

Store norske leksikon

  • Norsk allmennleksikon gratis tilgjengelig på nett. Eies av Foreningen Store norske leksikon, som finansieres av medlemskontingenter fra alle de norske universitetene og flere ideelle organisasjoner.
  • Er med inntil 3,5 millioner brukere hver måned og 600.000 leste artikler daglig, Norges største nettsted for formidling av forskning.
  • Basert på artiklene fra papirleksikonet Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon, som sist kom ut i 2007, samt nyskrevne artikler. Har 14 ansatte og nærmere 1.000 faste bidragsytere – de fleste ansatt ved et av landets universiteter.
  • Følger redaktørplakaten og ledes av sjefredaktør Erik Bolstad.
  • Kilde: Store norske leksikon

---

Kostbart

Store norske leksikon er en forening der landets universiteter og andre ideelle organisasjoner er medlemmer. Leksikonet har omkring 1.000 fagfolk knyttet til seg, de aller fleste forskere ved ett av universitetene.

– SNL er en liten organisasjon med 14 ansatte, men vi har like mange brukere i måneden som Aftenposten. Når en Schibsted-avis rammes av angrep har de store IT-avdelinger som kan trå til, det har ikke vi.

Og det er ikke bare krevende rent teknisk.

– Når vi bombarderes med trafikk og begynner å slite, er det dyrt. Det er ikke vår skyld at det kommer russiske angrep, men bare i år betaler vi cirka 100.000 kr mer i serverdrift på grunn av angrepene. Det er penger vi gjerne skulle brukt på andre ting. Det snakkes det altfor lite om, mener Bolstad.

SNL i særstilling

Torgeir Waterhouse, partner i rådgivingsselskapet Otte, mener norske nettsteder er under konstant fare for angrep fra utlandet. Samtidig mener han man må skille mellom sannsynligheten for at angrep forekommer og sannsynligheten for at det lykkes.

– Angrepsbildet er ekstremt sammensatt. Det er store forskjeller på tilfeldige forsøk på ramme noen, der systemer krabber rundt som en søkemotor på nettet og leter etter feil, og om en eller annen utenlandsk etterretningstjeneste bevisst går etter et norsk mediehus for å ramme samfunnet, sier IT-eksperten.

.

Waterhouse påpeker samtidig at norske mediehus så vel som Store norske leksikon er i en særstilling – og på den måten mer utsatt.

– De har en sentral posisjon i vår demokratiske liberale rettsstat, og inngår i kjernen i vår tillit til samfunnet. Angriper man slike institusjoner, er det en måte å skape usikkerhet på. De spiller dessuten nøkkelroller i både den individuelle og kollektive bevisstheten om hva vi synes om Putins brutale angrep på Ukraina. Om man hopper tilbake til floskelen – men like fullt sannheten – om at sannhet angripes først i krig, så inngår det i det bildet.

Waterhouse mener SNLs posisjon gjør det til et «interessant» angrepsmål.

– Det ene er rollen leksikonet har som sådan og den sentrale posisjonen SNL har som markør for hvor godt demokratiet funker. Det andre er den konkrete kilden det er til andre budskap enn det en del regimer der ute liker, sier han.

Korrigering tirsdag 6. september 16:40: I en tidligere versjon av denne saken stod det at SNL «nå» har blokkert all trafikk fra Russland. Det korrekte er at dette skjedde i sommer, og at blokaden ble opphevet i siste halvdel av august.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur