Kultur

Feirer 50 års vennskap med ny musikk

MUSIKK: Musiker og produsent David Husvik fikk to eldre karer med seg i studio. Det ble et comeback for Gregers Hes. – Få synger sanger om Jesus i dag. Det er fint å være en som gjør det, sier Hans Erik Schei.

Trommeslager og produsent David Husvik (44) er født året før Hans Erik Schei (74) og Gregers Lundh (68) ga ut sin forrige plate sammen. Det var andre og siste utgivelse fra gruppa Kari Hansa og Gregers Hes. Den gangen var musikken deres lydsporet til Jesus-vekkelsen og fellesskapet kalt Guds fred.

To tiår seinere startet David Husvik heavy metal-bandet Extol hjemme på gutterommet. Ut fra det kreative miljøet bandet var en del av, vokste det kristne fellesskapet Sub Church i Oslo.

– Det var på den tida jeg ble klar over at Kari Hansa og Gregers Hes var viktige i Jesus-vekkelsen. Vi hørte om Fredens bolig og at de levde alternativt. De var noen vi så opp til. Vi ønsket å gjøre noe lignende, forteller Husvik.

David Husvik

– Alle vil være tett på Jesus

De siste årene har Husvik, Lundh og Schei møtt hverandre i Sub Church. For Hes er menigheten blitt et åndelig hjem. Husvik er daglig leder, og de er begge del av det heftige musikkmiljøet der. Musikere derfra er med på plata. Det er også Grete Salomonsen Hynnekleiv (71), som var en del av 1970-tallets visebølge.

Således er Hør et album der musikere fra to generasjoner møtes både i bønnemøte og i studio. Alle vil være tett på Jesus. I studio er det først og fremst de unge som insisterer på at det er 70-tallets originalfarger som gjelder. Alt er spilt inn analogt, og selv om plata finnes i alle formater, er det vinyl som teller.

– Vi var ikke fornøyde med lydbildet på vår første plate. Vi likte den andre best. Da hadde vi strykere og bandet Popol Ace med oss i studio. David liker tvert imot den første best. Han vil så nært det lydbildet som mulig, forteller Hes.

– Jeg er stor fan av den første plata deres, og ikke bare av tekstene. De har noe eget. Produksjonen er fantastisk. Det låter ikke perfekt, men plata har driv og edge. Så kom albumet «Vi er søsken». Den synes jeg låter litt for ordentlig, sier Husvik.

Gregers Hes

Nyvekket interesse

Det vekket betydelig interesse, og en smule nostalgi, da Lars Mørch Finborud i 2011 ga ut en samling kristen jazz, funk, folk og visemusikk i 2011. Der var Kari Hansa og Gregers Hes representert med to låter, Grete Salomonsen med én.

«Jeg er dypt imponert over hvor flinke musikerne er og hvor fantastiske produksjoner det er fra denne epoken», sa Finborud til Norsk musikkinformasjon i forbindelse med utgivelsen.

Noen år seinere kom Peter Svalheims kritikerroste bok om Jesusvekkelsen. Olav Solvang skrev den fyldige boka Rytmer rett i hjertet om den kristne populærmusikkens historie, og i Trondheim lagde Rockheim en stor utstilling om den kristne populærmusikken. Den nytente interessen for 70-tallet førte også til at Gregers Hes fikk en ny runde på veien.

Små løsninger

Noen av sangene på det nye albumet er skrevet for et par tiår siden, men de fleste er nye. Gregers Lundh sier han har forlatt slagordene. Nå prøver han å snakke slik at unge forstår. Hes er kanskje inne på noe av det samme når han antyder at han er blitt mer pragmatisk. 20 år i Kirkens Bymisjon har lært ham å være løsningsorientert.

– For mange mennesker kan selv små løsninger være store skritt, sier han.

Alt i meg sier at det går mot en soloppgang, ikke en solnedgang

—  Gregers Lundh

Gregers har gitt familien et hint om at sangen «Fortsatt synge blues» kan spilles i minnesamværet etter ham. Refrenget går slik: «Selv om jeg er gammel, kan jeg fortsatt spille blues, og selv om håret gråner, så kan fortsatt livet snus. Jeg kjenner ham som alltid skaper vinter om til vår. Jeg vet at han venter meg bak alle mine år».

– Troen har fått en bonus i min alder. Alt i meg sier at det går mot en soloppgang, ikke en solnedgang. Å dø synes for meg å være som å skru av lampa i stua når morgenlyset kommer, sier Gregers.

Gregers Hes

«Du måper»

Noen krangel er det aldri blitt mellom de to, selv om de har kjent hverandre i 50 år. Kanskje skyldes det at de deler samme begeistring for Jesus og at «sangene hvisker i menneskets blod» slik de synger i første låt på albumet.

Musikalsk spinner de videre med kjente tråder. Gregers har utsøkte gitarkomp fingerferdig. Hes har holdt tverrfløyta varm i et halvt århundre og har fortsatt Ian Anderson i 70-tallets bandet Jethro Tull som sitt musikalske idol.

– Da jeg var på konsert med dem sammen med sønnen min, dultet han i meg og sa: Pappa, du måper, forteller Hes.

Ifølge Husvik er Gregers Lundh visekunstneren som kommer i studio med ferdige låter. Hans Erik Schei er rockeren som har med seg skisser og er spent på hva som skjer i studio.

Himmel

«Etter mange år» er en sang om den gangen troen brant i sinnet. Det er også en sang om å komme hjem. For dem begge er det ensbetydende med å komme til himmelen.

Gregers Hes

– Jeg innrømmer at jeg har en himmellengsel, en lengsel etter at alt skal bli satt på plass. Du ser det vel du også at det er mørkt rundt oss nå, sier Hes og referer til klimakatastrofe, krig og vaklende demokratier.

I den visjonære sangen «Tenk om» synger han: «Når det spirer blir det sommer. Tenk om Himmelriket kommer». I sangen «Himmelrand» ser sangeren for seg at han synger sin avskjedssang: «Jeg syns jeg så ham der framme, bak himmelens gylne rand».

Når Gregers insisterer på å synge blues, er det med linja «jeg følger troens kurve, og snart går den loddrett opp, og den har ikke tenkt å flate ut ved siste stopp».

– Men blues kommer vanligvis med et mørke?

– Ja, men dette er en munter blues. At det er vemod knyttet til døden skal man ikke stikke under stol, men himmellengselen har fulgt meg siden jeg ble en kristen som 18-åring, svarer Gregers.

---

ALBUM

  • Hør
  • Gregers Hes
  • Grammofon
  • Gregers Lundh – vokal, akustisk gitar. Hans Erik Schei (Hes) – vokal, fløyte, piano.
  • Musikere: Christina Høgetveit – vokal, kor. Grete Salomonsen – vokal, kor. Magnus Westgaard – akustisk bass, el. bass. David Husvik – trommer, perkusjon, kor. Kristoffer Silén – elgitar Tom Georg Rødland – piano. Ketil Kielland Lund – wurlitzer. Trygve Aarvik – obo. Gerd Helene Bernhoft Christiansen – hardingfele.
  • Produsert og spilt inn av David Husvik i Hawk Studios.

---


Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur