Kultur

Vil få Notre-Dame klar til OL i 2024: Prislappen er 8,4 milliarder

PARIS: Tre år etter brannen bekrefter Frankrikes kulturminister at renoveringen er i rute.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

I slutten av juli besøkte Frankrikes kulturminister Rima Abdul-Malak Notre-Dame for å overvære restaureringsprosessen til katedralen.

– Vi er overbevist om at 2024 vil bli året en stor del av dette arbeidet er fullført, året for gjenåpning av katedralen for troende og offentligheten, sa Abdul-Malak om arbeidet ifølge France 24.

Hun fortalte også at saneringen av katedralen nå er ferdig. Dermed kan gjenoppbyggingen starte.

President Emmanuel Macron lovet raskt etter brannen i 2019 at katedralen skulle restaureres tilbake til slik den var før brannen. Senere har han lovet at bygget skal være klart til åpningen av sommer-OL i Paris i 2024.

French President Emmanuel Macron, center, and French Army General Jean-Louis Georgelin, left, in charge of Notre-Dame Cathedral reconstruction, visit the reconstruction site of the Notre-Dame de Paris cathedral, Friday, April 15, 2022 in Paris, to mark three years since the devastating fire. (Ian Langsdon, Pool via AP)

Kunstig tak

Det er ennå ikke klart hvor mye av kirken som vil være ferdig restaurert innen den tid.

Til Vårt Land forteller en av Notre-Dames organister, Vincent Dubois, at han gleder seg til å spille i katedralen igjen.

Det var nesten som et mirakel

—  Vincent Dubois, organist i Notre-Dame

– Taket vil ikke være ferdig [i 2024], men de vil bygge et kunstig tak i mellomtiden, sier Dubois, som forteller at det er magisk å spille i katedralen.

– Instrumentene er helt eksepsjonelle.

I forbindelse med renovering, har byen Paris og borgermester Anne Hidalgo utlyst en arkitektkonkurranse om kvartalet rundt katedralen. I juni ble det klart at landskapsarkitekt Bas Smets vant konkurransen om å tegne området. Kvartalet rundt katedralen er forventet å være ferdigstilt i 2028. Det skriver Arch Daily.

Raderinger av Notre-Dame med uteområde av landskapsarkitekt Bas Smets, vinner av arkitektkonkurransen om kvartelet rundt katedralen.

340 000 givere

Gjenoppbyggingen inkluderer det 96 meter høye spiret som er tegnet av arkitekten Eugene Viollet-le-Duc på midten av 1800-tallet. Le Figaro meldte i juli at renoveringen blir dyrere enn antatt. Det nye estimatet ligger på 8,4 milliarder norske kroner.

Den militære generalen Jean-Louis Georgelin, som leder prosjektet, fortalte Le Figaro at hele 340 000 individuelle givere har gitt penger til renoveringen.

Vi er overbevist om at 2024 vil bli året en stor del av dette arbeidet er fullført

—  Rima Abdul-Malak, kulturminister i Frankrike

Vincent Dubois forteller at brannatten var skjebnesvanger.

– Vi var redde for at katedralen skulle bli fullstendig ødelagt, sier han.

Brannmannskapet klarte å stoppe brannen før dette ble tilfelle. Hovedorgelet, som er fra 1203 og har hele 8000 orgelpiper, var uskadd etter brannen.

– Det var nesten som et mirakel, sier Dubois.

Organist i Notre-Dame Vincent Dubois.

Alle vinduene bevart

Orgelet har dermed kun trengt å renses for sot og smuss etter brannen. Det samme gjelder glassvinduene.

– Glasset var i nesten perfekt stand, mens så mye annet lå i aske på gulvet, sier Flavie Vincent-Petit til Dagens nyheter.

Hun jobber på ett av åtte atelier i Frankrike, der vinduene renses etter brannen. Glasskunstneren forteller at vinduene er bevart fordi brannmannskapet unngikk å sprute vann direkte på dem.

– Om de hadde sprutet vann direkte på vinduene ville det ha ledet til et termisk sjokk og de hadde blitt ødelagt. I stedet sprutet de vann på steinveggene rundt vinduene, noe som fikk glasset til å avkjøles, sier Vincent-Petit til avisen.

Sofie Flydal

Sofie Kristine Flydal

Sofie Kristine Flydal er tilknyttet Vårt Lands kulturavdeling som journalist.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur