Kultur

– Det finnes ingen unnskyldning for å ekskludere en hel gruppe

KONSERTSOMMER: For Alexander Petersen (29) kan Björk-konserten koste dobbelt så mye i Bergen som på Olavsfest i Trondheim.

– Akkurat nå føler jeg meg ikke velkommen i det hele tatt, sier Petersen.

Han er bergenser og ivrig fan av popstjernen Björk. Men skal han se artisten i vestlandsbyen 3. august, må han i utgangspunktet betale det dobbelte som hvis han skulle på tilsvarende Björk-konsert i Trondheim fire dager før.

– Jeg føler meg annerledesgjort, og sikker på at andre funksjonshemmede vegrer seg for å gå på konsert fordi de må punge ut mye mer, sier Petersen.

Regnestykket er enkelt: Petersen må kjøpe to billetter til Bergens-konserten. Han sitter i rullestol, og trenger å ha med en assistent. Men mens ledsager må betale fullpris på konserten Bergen Live arrangerer, går ledsager gratis inn på konserten hos Olavsfest i Trondheim.

– Arrangøren har misforstått ledsagerbegrepet. Man har ikke med en ledsager fordi det er gøy å ha med en ekstra person, men fordi man trenger det, sier Petersen.

Vårt Land har kartlagt hvilke konsertarrangører som lar ledsager gå gratis denne sommeren. Mens festivaler som Øyafestivalen, Festspillene i Bergen og Moldejazz gir fri adgang, må som hovedregel ledsager kjøpe vanlig billett på festivalen Findings, og på konserter hos Telenor Arena, Oslo Spektrum og Bergen Live (se faktaboks).

---

Ledsagerordning

  • De fleste kommuner tilbyr ledsagerbevis til personer med funksjonsnedsettelse, om disse har behov for ekstra assistanse på kulturarrangementer og offentlig transport. I offentlig sektor gir beviset som regel mulighet til å ta med seg nødvendig følge uten ekstra kostnader.
  • Det er frivillig for konsertarrangører å bruke ledsagerordningen. Noen steder går ledsager gratis, andre steder får de rabatt, og andres steder igjen betaler de full billettpris.
  • Vårt Land har kartlagt sommerens større musikkarrangementer.
  • Disse slipper ledsager gratis inn: Oslo Jazzfestival, Slottsfjell, Vinjerock, Notodden bluesfestival, Olavsfest, Jugendfest, Parken, Pstereo, Utpoia, Festspillene i Nord-Norge, Festspillene i Bergen, Bergenfest, Tons of Rock, Kongsberg jazzfestival, Trænafestivalen, Palmesus, Stavernfestivalen, Moldejazz, Riddu Riđđu, Oslo Kammermusikkfestival, Olavshallen, Grieghallen, USF Verftet.
  • Her må ledsager betale: Findings, Bergen Live/Bergenhus festning, Oslo Spektrum (noen unntak), Rockefeller, John Dee, Sentrum Scene, Vulkan Open Air/Nedre Foss Park. Hos Telenor Arena varierer prisen: Arrangøren Live Nation tar fullpris for ledsager på sommerens Queen-konsert.

---

Vil ha retningslinjer

Petersen understreker at han vil rose konsertarrangøren Bergen Live for å hente gode artister til byen.

– Men i denne sammenhengen må de være bevisst samfunnsansvaret sitt. Det finnes ingen unnskyldning for å ekskludere en hel kundegruppe, heller ikke økonomi. Dessuten skulle man tro det var mer lønnsomt å inkludere alle, spesielt på grunn av omdømmet, sier Petersen.

Man skulle tro det var mer lønnsomt å inkludere alle, spesielt på grunn av omdømmet

—  Alexander Petersen

Han sitter i styret til Norges Handicapforbunds Ungdom, og stiller seg uforstående til hvor forskjellig konsertarrangører praktiserer ledsagerordningen.

– Jeg forventer nasjonale retningslinjer for at ledsager skal gå gratis, rett og slett fordi alle mennesker skal bli inkludert, og få gå på konsert hvis man har en billett, sier han.

Ønsker ikke bidra til ekskludering

Daglig Leder Frank Nes i Bergen Live er uenig i at de som konsertarrangør ikke er bevisst samfunnsansvaret sitt.

– Vi har full forståelse for at dette kan oppleves som forvirrende og til dels ekskluderende. Dette er ikke noe vi ønsker å bidra til, sier han.

Bergen Live mottar ikke driftsstøtte fra offentlig hold, understreker han. Dermed er de utelatt av statens ledsagerordning, og får ikke kompensasjon for ledsagerbilletter: Som privat aktør hadde de måttet dekke utgiften med midler fra egen lomme.

– Det vil være stor hjelp å få på plass nasjonale retningslinjer som er tydelige, og gjerne en refusjonsordning der ledsagerbilletten refunderes av det offentlige når arrangører ikke mottar offentlig støtte, eller på andre måter ikke er omfattet av ledsagerordningen, sier Nes.

Det oppleves som å rette baker for smed

—  Frank Nes i Bergen Live

På Bergenhus Festning tilrettelegger Bergen Live med rullestolramper, eget personell og toalettfasiliteter, påpeker han.

– Det oppleves som å rette baker for smed når vi som arrangør blir beskyldt for å være den som ekskluderer. Tvertimot gjør vi mye for å tilrettelegge for personer med funksjonshemming, og det gjør vi fordi vi mener det er viktig, sier Nes.

Alexander Petersen

Anbefaler gratis innslipp

Interesseorganisasjonen Norske Kulturarrangører anbefaler medlemmene sine å slippe ledsager gratis inn på konserter. Daglig leder Tone Østerdal vil ikke spekulere i hvorfor praksisen er forskjellig hos ulike arrangører.

– Men på generelt grunnlag har festivalsektoren en mer robust økonomi, med flere og bedre tilskuddsordninger og sponsoravtaler. Å være helårsarrangør lønner seg i mindre grad. Det er nærliggende å tenke at noe av årsaken til forskjellen ligger her, sier hun.

En utfordring, påpeker Østerdal, er de tekniske aspektene ved billettbestillings-prosessen.

– Dessverre er det en historikk med mennesker som bestiller ledsagerbilletter uten at de har krav på det. Når disse er gratis, kan fristelsen bli for stor, sier hun.

Når ledsagerbillett er gratis, kan fristelsen dessverre bli for stor

—  Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører

Løsningen på problemet, mener Østerdal, er et nasjonalt og digitalt ledsagerregister, der konsertarrangøren kan hente ut riktig informasjon – så klart med hensyn til personvernet.

– Myndighetene har satt i gang et arbeid med digitale ledsagerbevis, men foreløpig er de langt unna å sørge for en felles nasjonal ordning og et velfungerende digitalt system. Vi ønsker at de skal gå lenger, sier hun.

Hun og Norske Kulturarrangører har derfor gått sammen med brukerorganisasjonene til folk med funksjonsnedsettelser for å etterlyse et slikt register.

Ingen lovnader om endring

Og er et slikt register på trappene? Ikke ennå, ifølge avdelingsdirektør Anna Bjørshol i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

– I første omgang er det utstedelsen av selve ledsagerbeviset som skal digitaliseres. Så ser vi på hvilke muligheter som finnes videre, sier Bjørshol.

– Petersen etterspør nasjonale retningslinjer som pålegger arrangører å gi ledsager fribillett. Hvordan stiller dere dere til det?

– Det blir et politisk spørsmål. Men ledsagerordningen skal som hovedregel gi fri adgang; poenget med ordningen er nettopp at ledsager ikke skal betale, sier Bjørshol.

Men Alexander Petersen, må han betale dobbel pris? Ikke i denne omgang. Han oppdaget nemlig at noen venner skal på Björk-konserten i Bergen, de òg. De har sagt seg villig til å ledsage ham.

– Om ikke hadde prisen vært i høyeste laget, sier Petersen.

Poenget med ordningen er nettopp at ledsager ikke skal betale

—  Anna Bjørshol i Bufdir

Les mer om mer disse temaene:

Maria Olerud

Maria Birkeland Olerud

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur