Kultur

Kira Jarmysj: – Jeg slåss hele tiden mot Putin

LILLEHAMMER: Russiske Kira Jarmysj har likefullt respekt for at ukrainske forfattere snur ryggen til Norges største litteraturfestival på grunn av henne.

– Jeg er først og fremst lei meg for at ukrainerne har bestemt seg for ikke å delta fordi russere er invitert, sier Kira Jarmysj.

Vi møter den russiske forfatteren og aktivisten på Norsk Litteraturfestivalen på Lillehammer. Hun har akkurat fått vite at de tre ukrainske forfatterne Sofia Andrukhvytsj, Serhij Zjadan og Eugenia Kuznetsov for et par uker siden trakk seg fra programmet. De er kritiske til at festivalen inviterer russere under den pågående angrepskrigen. Det var Klassekampen som først skrev om saken.

I etterkant har også forfatterne Kateryna Babkina og Lyuba Yakimchuk takket nei til en invitasjon.

– Jeg skjønner absolutt at ukrainere har grunn til å reagere, at de er opprørte, som for øvrig er et svakt ord i denne sammenhengen. Samtidig håper jeg at det kan være mulig å skille mellom russiske myndigheter og russere. Majoriteten støtter ikke krigen, samme hvor mye myndighetene påstår det, hevder Jarmysj.

Krig og Krim

Kira Jarmysj er kjent som pressesekretær for opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj, som sitter fengslet i Moskva. Hun er på festivalen for å snakke om boken sin, Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3, som kom på norsk tidligere i år.

Den andre russeren som er invitert, er Dmitrij Muratov, redaktøren i den regimekritiske avisen Novaja Gazeta og mottaker av Nobels fredspris. Muratov sitter i eksil, og har derfor ikke kunnet delta fysisk på Lillehammer.

Til ytringsfrihetskonferansen «World Expression Forum» (WEXFO), som ble avholdt tidligere denne uken, fortalte han om journalister som blir slått, fengslet og drept i Russland nå. Bruk av ordet «krig» kan gi fengselsstraff.

---

Kira Jarmysj

  • Pressesekretær og assistent for Russlands mest kjente opposisjonspolitiker Alexandrij Navalnyj
  • Forfatter. Ga ut boka Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3 i 2020.
  • Gjester Lillehammer i forbindelse med Norsk litteraturfestival.

---

Muratov unngår å bruke ordet krig som følge av farene dette innebærer. Det er ikke godt nok, mente Kateryna Babkina. Overfor Klassekampen pekte hun på at de inviterte russerne ikke har tatt tydelig nok avstand fra krigen. Hun reagerer på at Navalnyj tidigere har uttalt at det ikke vil være mulig for ham å gi Krym tilbake til Ukraina, selv om han skulle få makt.

– Slåss hele tiden

– Kunne du tatt mer eksplisitt avstand fra krigen, Jarmysj?

– Jeg snakker om krigen – og jeg kaller den en krig – hver eneste uke på YouTube-kanalen til staben vår. Jeg har jobbet i opposisjon, for Navalnyj, i åtte år. Jeg har hele tiden slåss mot Putin. Jeg vet også at Aleksej har ofret friheten og nesten livet sitt for denne kampen. Han fortsetter å oppfordre russerne til å protestere, også fra fengselet, svarer Jarmysj.

– Kunne Navalnyj vært tydeligere om Krym?

– Hans holdning er at det var en annektering, en ulovlig handling hvor noe ble stjålet fra Ukraina. Men slik situasjonen er i Krym, må det være opp til dem som bor der å bestemme fremtiden, det må holdes en reell og fri folkeavstemning. Det var det Navalnyj mente.

---

Ukrainsk boikott

  • Fredag meldte Klassekampen at tre ukrainske forfattere hadde trukket seg fra Litteraturfestivalen på Lillehammer. Ytterligere to hadde takket nei.
  • Årsakene skal være russisk deltakelse på festivalen. Forfatterne avisen snakket med mente også at festivalen, også via programposten «Russland og nabolandene: En statusrapport» videreførte en imperialistisk holdning.

---

– Ukrainernes valg

Da Kira Jarmysj ble intervjuet av Vårt Land i slutten av april, fortalte hun at staben til Navalnyj har laget sine egne mediekanaler på YouTube hvor de kan formidle nyheter om krigen. Disse sendingene fortsetter, og følges av mange i Russland, ifølge henne.

– Staben vår har tre slike kanaler, og til sammen følges de av rundt 10 millioner, de aller fleste fra innsiden av Russland, ifølge våre målinger. Den siste, som jeg deltar mye i, startet vi da krigen brøt ut, og den har allerede 1,3 millioner følgere. Jeg mener dette viser at folk er interessert i å få korrekt informasjon om det som faktisk skjer.

Å følge disse sendingene er trolig ikke farlig, men det å spre og dele dem utgjør likevel en risiko, ifølge Jarmysj. Likevel velger mange å gjøre nettopp det.

– Ukrainernes valg

Jarmysj mener russernes krigsmotstand ikke kommer godt nok frem i mediene. Hun peker på at meningsmålinger i autoritære land som Russland ikke er til å stole på.

– Russere protesterer, selv om de risikerer årevis i fengsel. Jeg vil at resten av verden skal se dette. Det finnes kunstnere, artister og forfattere i Russland som støtter opp om krigen, og selvsagt skal de sanksjoneres. Men det er også mange kunstnere som tar avstand.

Russere protesterer, selv om de risikerer årevis i fengsel. Jeg vil at resten av verden skal se dette.

—  Kira Jarmysj

Hun sier hun samtidig respekterer de ukrainske forfatternes valg om å ikke delta på Lillehammer.

– Jeg er ikke i posisjon til å gi ukrainerne råd om hva de skal gjøre. Smerten og lidelsen de gjennomgår er vanskelig å forestille seg for alle andre. Valget er helt og holdent deres.

jarmysj

Ny siktelse mot Navalnyj

Kira Jarmysj har selv blitt arrestert fire ganger. Drar hun tilbake til hjemlandet igjen nå, vil hun bli fengslet for å ha brutt husarresten hun ble ilagt i fjor. Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3 er basert på egne erfaringer fra disse frihetsberøvelsene.

– Jeg skrev boka fordi jeg ville fortelle om hvordan kvinner har det i moderne Russland. Jeg skrev ikke et politisk manifest, uttalte hun til Vårt Land da hun var i Oslo i april.

I samtale med forfatter og sosialantropolog Erika Fatland under litteraturfestivalen tirsdag, fortalte hun mer om arbeidet med boken og om det å være Navalnyjs nærmeste medarbeider l i Russland.

Idet arrangementet skulle starte, ble Jarmysj opptatt med telefonen. Så fortalte hun at sjefen hennes har fått en ny siktelse mot seg, denne gangen for å danne «en ekstremistisk gruppe» som sprer hat mot offentlige personer og oligarker.

Ifølge Jarmysj risikerer Navalnyj nå 15 nye år i fengsel. Han soner allerede en dom på ni år.

– Viktigere enn noen gang

Også Erika Fatland, som har inngående kjennskap til Russland og grenselandene rundt, har forståelse for ukrainernes valg om å boikotte festivalen.

fatland

– De er i en helt ekstrem situasjon, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor de er kategoriske. Jeg kan forstå det og respektere det. Men jeg mener også at det er veldig viktig å snakke med russere, og selvsagt særlig med opposisjonelle stemmer. De som er invitert til festivalen, er jo i høy grad opposisjonelle. Kira har vært fengslet og lever i eksil, så jeg mener at det var en betydningsfull samtale i lys av situasjonen som pågår, sier hun til Vårt Land.

Det er viktigere enn noen gang å slippe til de uavhengige og opposisjonelle stemmene.

—  Erika Fatland, forfatter

Den kulturelle forbindelsen til Russland bør ikke brytes, mener Fatland.

– Jeg synes det er viktig å opprettholde kommunikasjon. Selvsagt er det vanskeligere på statsnivå, hvis det dreier seg om statsballetten eller statsoperaen. Da begynner det å bli mye mer komplisert. Men uavhengige og opposisjonelle stemmer er det viktigere enn noen gang å slippe til.


Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er bokansvarlig og journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur