Kultur

Når Gud byr opp til dans

KLASSIKER: En omfavnelse mellom far og sønn er åpningen i ei bok som har trukket Anne Birgitta Langmoen Kvelland nærmere Gud.

Det var i London at IKO-direktør Anne Birgitta Langmoen Kvelland kom over boka med den noe underlige tittelen The Prodigal Spirit. Vanligvis hører vi om den fortapte sønn, ikke om den fortapte ånd.

Vitner

Forfatteren Graham Tomlin var inntil nylig biskop i Den anglikanske kirke. I februar kom nyheten om at han er ansatt for å bygge opp et nyopprettet Centre for Cultural Witness. Senteret skal utvikle et nettmagasin som skal formidle kristen tro i et tilgjengelig språk og gi kristne perspektiver på samtidas kultur. Senteret skal også tilby studier for kristenledere.

– Tomlin er en dyktig teolog. Da jeg fant boka, var han rektor ved en teologisk høyskole. Selv om han er en dyktig akademiker, er han ikke en ren teoretiker, sier Kvelland.

---

Religiøse klassikere

  • I denne spalten ber vi ulike mennesker anbefale ny og eldre litteratur i sjangerne religiøs sakprosa og oppbyggelig litteratur, og fortelle hva møtet med disse tekstene har betydd.
  • I dag: IKO-direktør Anne Birgitta Langmoen Kvelland om The Prodigal Spirit av Graham Tomlin.

---

Nærmere Gud

Boka har undertittelen The Trinity, the Church and the Future of the World – treenigheten, kirka og verdens framtid og handler om hvordan en full forståelse av Den hellige ånd kan bidra til å bygge sterke menigheter og fellesskap.

– Den ga meg en ny teologisk innsikt med stor betydning for forkynnelsen min og for mitt eget liv. Jeg vil si det er ei bok i skjæringen mellom fag og oppbyggelse, sier Kvelland.

– Hvilken betydningen har den for ditt eget liv?

– Den har trukket meg nærmere Gud og gitt meg forståelse og innsikt i den relasjon jeg er invitert til å ha med Gud, svarer hun og forteller videre:

Dans

Gramlin åpner boka med å betrakte den britiske kunstneren Charlie Mackesys skulptur av Den fortapte sønn, der vi ser faren omfavne sønnen. Tomlin sammenligner skulpturen med pieta-motivet der Maria omfavner Jesus. Tomlin velger å se skulpturen som Gud som omfavner Jesus etter at han døde på korset. To personer gir likevel ingen treenighet. Hvor er så ånden? Den mener Tomlin er å finne i måten bildet av omfavnelsen påvirker oss som betraktere.

– Jesus som får nytt liv i fars armer, er samtidig et bilde på en hver datter og sønn som ønskes velkommen hjem og gis nytt liv i omfavnelsen av en far som venter. Tomlin refererer til en kirkefader som beskrev relasjonen i treenigheten som en evig dans der hver av personene sirkler rundt de to andre i kjærlighet og hengivelse. Han beskriver hvordan vi er invitert inn i den dansen, sier Kvelland.

Håp

Boka har gitt henne et helt nytt innsyn i kjente sannheter.

– Han setter ord på et mysterium som har vakt mye undring hos meg, men også gitt meg et nytt håp også for livet her, fordi det er en relasjon å være i og leve i. Vår visjon i IKO er å skape rom for tro, håp og undring. Vi jobber først og fremst med barn og unge, men også for de som jobber med trosopplæring. I den sammenhengen treffer boka, fordi egen innsikt preger det vi gir videre.

– Hva utfordrer boka deg til?

– Å leve i den relasjonen, men også å formidle den, slik at det kan skape håp, sier Kvelland.

The prodigal spirit



Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur