Kultur

Dyster boksensur

USA: Det store antallet bøker som forbys på skoler i USA er et tilbakeslag for mangfoldet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det økende omfanget sensurerte bøker i den amerikansk grunnskolen har rystet mange denne våren. Rapporten fra PEN America som har kartlagt omfanget, viser 1.586 forbud fordelt på 86 skoledistrikter i 26 stater mellom 1. juli 2021 og 31. mars i år.

Brorparten av bøkene som er blitt bannlyst omhandler kjønnsidentitet, seksuell legning eller har sentrale karakterer som er homofile eller trans (33 prosent), rase og rasisme (22 prosent) eller har ikke-hvite karakterer i sentrum av handlingen (41 prosent).

Ofte er det foreldregrupper og aktivistmiljøer som er pådrivere for å fjerne bøker fra skolebibliotek og undervisning. De ønsker å skjerme de mindreårige og øke foreldrenes innflytelse, men snevrer samtidig inn rommet for ytringsfrihet, selvforståelse og toleranse.

Konservativt klima

Sensuren rammer altså bøker som en del konservative miljøer har et anstrengt forholdt til. Såkalt kritisk raseteori, som går ut på at rasismen er flettet inn i samfunnslivet på ulikt vis, er luket ut av undervisningen i flere delstater. Men også etter alt å dømme «ufarlige» biografier om borgerrettsforkjempere som Rosa Parks og Martin Luther King er tatt bort.

Den mest sensurerte boken i USA det siste året er likevel Gender Queer av Maia Kobabe. Tegneseriememoaren til ikke-binære Kobabe er utelukket fra 30 skoledistrikter, ifølge PEN America (rapporten kom 7 april).

Viljen til å begrense uttrykk som går å tvers av den konservative tenkingen rundt kjønn og seksualitet er langt fra eksklusiv for USA. Vårt Land skrev nylig om republikanere på ideologisk pilegrimstur til Victor Órbans Ungarn.

Identitet og mangfold

– Man fortsetter bare å skrive, selv de jeg kjenner som har fått boken sin sensurert. Man har ikke noe annet valg, sa den amerikanske stjerneforfatteren Colson Whitehead til NRK da han var i Norge for et par uker siden.

Det er betryggende, i så fall. Barn og unge trenger bøker som går på utsiden av «mainstream» for å forstå seg selv i en tøff verden. Men da må de også kunne finne denne litteraturen der de oppholder seg. Den sensuren som skjer nå, er både autoritær og foruroligende.

Les mer om mer disse temaene:

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur