Kultur

NRK felt for «propaganda–aktig» journalistikk

PRESSE: Pressens Faglige Utvalg har felt NRK for å spre russisk propaganda. – Den er så propaganda–aktig som det går an, sier rådsmedlem.

Under tirsdagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU), ble NRK felt for å ha brutt god presseskikk. Bakgrunnen er at statskanalen i en Dagsrevyen-sending i desember i fjor sendte et innslag fra en statlig russisk TV-kanal uten å opplyse om det.

– Jeg synes dette er veldig spesiell journalistikk, og veldig spesielle svar fra NRK. Det er en kilde de vanligvis kan stole på, men man kan åpenbart se ånden i reportasjen. Den er så propaganda–aktig som det går an, sa PFU-medlem og Aftenposten-journalist Gunnar Kagge under tirsdagens møte.

NRK ble felt for å ha brutt Vær Varsom-plakatens punkt 3.2 om kildekritikk. PFU konkluderer med at påstandene verken var kritisk vurdert eller tilstrekkelig satt i kontekst.

Innslaget, som kom fra statskontrollerte RU-RTR, var videreformidlet av nyhetsbyrået Associated Press.

– Det er ikke et problem å videreformidle denne type innhold, men det er helt avgjørende hvordan man gjør det, sier PFU i uttalelsen.

– Dynamitt

Nina Fjeldheim, PFU-representant for allmennheten, slutter seg til Kagge.

– Man burde tatt seg mer tid til å ramme inn dette. Jeg ser at NRK argumenterer med at det er en løpende krigssituasjon, men dette er utrolig sterke påstander, det at de sitter på kjemiske våpen. Det er så mye dynamitt i den påstanden, sa hun under møtet.

Det var i slutten av februar at Viacheslav Yatsiuk, Ukrainas ambassadør til Norge, klaget inn NRK.

Innslaget omhandler at Russland hadde sendt 100 tonn med medisiner og forsyninger til separatist-kontrollerte områder i Ukraina.

«Nyhetene – både i dets faktiske innhold og måten å presentere informasjonen på – gjengir mange elementer av den russiske desinformasjonskampanjen rettet mot å diskreditere Ukraina og svekke enheten og solidariteten til det euro-atlantiske samfunnet i å motstå Russlands aggressive politikk», skrev ambassadøren i klagen.

I tilsvaret peker NRK på nyhetsbyrået AP, som de hentet innslaget fra.

«Det som gjorde det aktuelt for oss å benytte materialet, var at det ble formidlet gjennom en av våre redaksjonelle samarbeidspartnere som er et anerkjent og velrennomert vestlig nyhetsbyrå. Vi ble også interessert i materialet fordi det ga tilgang til kilder og informasjon fra de opprørskontrollerte områdene i Øst-Ukraina som vi sjelden har fått tilgang til», skriver de i klagesvaret.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur