Kultur

– Vil man favne bredt, konkurrerer man med alle

KRISTEN-TV: I dag går startskuddet for Vårt Lands tv-kanal. Lars Dahle i Damaris minner om «faren for å bli så bred at man ikke treffer».

Fredag kveld starter TVL – Vårt Lands TV-satsing – sine sendinger. Kanalen skal ifølge sjefredaktør Alf Gjøsund være «en kanal for tenkende, reflekterte kristne, men også for kristne som vil ha god underholdning».

Lars Dahle i Damaris Norge, som er heleid av den kristne medieorganisasjonen Tro og Medier, tror den uttalte målsettingen om å være vidtfavnende, bærer med seg noen utfordringer.

– Det er alltid en fare for å bli så bred at man ikke treffer. Og når man vil favne bredt, konkurrerer man egentlig med alle.

Samtidig som han positivt innstilt til ideen, antyder han at det er lettere sagt enn gjort.

– Jeg tror det blir utfordrende for kanalen å balansere mellom mange ulike aktører og teologiske overbevisninger.

Utakt med tiden

Kanal 10, Visjon Norge og Bedehuskanalen er norske, kristne TV-kanaler som allerede eksisterer. I tillegg er islandske Gospel Channel, britiske God TV og den nederlandske strømmetjenesten New Faith Network tilgjengelige i Norge.

– Trenger vi virkelig enda en kristen TV-kanal?

– Som fagperson på medier hilser jeg kanalen velkommen, den bidrar til større mangfold. Som teolog gjenstår det å se hva innholdet blir. Visjonene er spennende og ambisjonene høye, og de vil prøves på om de slipper til mangfold og ivaretar den bredden de lover, sier Dahle.

Alf Gjøsund, som er TVLs sjefredaktør og administrerende direktør, har lenge arbeidet for denne «brede og samlende TV-kanalen». August 2020 startet arbeidet med prosjektet, og veien har vært lang for å hanke inn samarbeidspartnere og annonsører.

«Jo lenger ut i prosjektet vi har kommet, jo mer har jeg skjønt hvor gale vi var som begynte på det», sier han i helgens lørdagsintervju.

Tro og Medier, som altså eier Damaris Norge, takket nei til et samarbeid fordi de mente prosjektet hadde «en for bred og uklar basis». Kirkerådet var også blant organene TVL ville ha med seg på laget, men som takket nei. Kirkerådsmedlem Therese Utgård Aas sa til Vårt Land at hun tror et samarbeid med TVL ville truffet en målgruppe de allerede når: «Det vi trenger er å nå de unge, og sånn som jeg ser det er TV som medium på vei ut».

Et behov?

TVL er etablert som et eget selskap, etablert med seks millioner investeringskroner fra avisa Vårt Land. Avisas sjefredaktør, Bjørn Bore, er styreleder i selskapet.

«Alle de store nettavisene satser på TV, og det viktig for den digitale veksten. Vi ønsker som en riksavis å ha en solid satsing. Vi mener det er behov for en bred, kristen TV-kanal som favner om hele det kristne Norge», sa han i november i fjor.

Hvorvidt det er et reelt behov, vet ikke Dahle i Damaris, men han er positiv til tilfanget.

– Fra et demokratiperspektiv er det positivt med økt mangfold, og det er sunt med en bredde av såkalt kristent TV-tilbud. Så gjenstår det å se hvordan TVL vil finne plassen sin ved siden av de andre.

– Hvilken plass er «er ledig»?

– Det er én plass som ikke er tatt i det kristne TV-landskapet, og det er den fremtredende redaktørstyrte kanalen, den som defineres som en journalistisk kanal. Men som en bred kanal, vil den jo konkurrere med alle.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur