Kultur

Vil løfte det daglige kulturminnevernet

STEINKIRKER: – Klimaendringene gir økt fare for skade, sier Randi Moskvil Letmolie om landets middelalderkirker i stein. Ny rapport samler tilstanden på de 159 steinkirkene.

Denne uka ble rapporten som tar sikte på å være «en samlet oversikt over alle middelalderkirkene i stein», gjort offentlig. Alt på tampen av fjoråret omtalte Vårt Land noen av funnene, som viser at nær halvparten av steinkirkene er i dårlig ytre stand.

Det er KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter som står bak rapporten. Selv om Randi Moskvil Letmolie, direktør i avdeling for kirkebygg og eiendomsforvaltning, minner om at tilstanden er alvorlig for mange av landets steinkirker, blir hun også fylt med stolthet av å bla seg gjennom de 64 sidene.

– Det er disse byggene vi har fra middelalderen. Jeg blir stolt over å se hvor like og ulike disse kirkene er, og at de er spredd utover i landet.

Daglig vern

Norge har i alt 159 steinkirker fra middelalderen – som Stortinget har vedtatt at skal være «i god stand» innen tusenårsmarkeringen for slaget på Stiklestad i 2030.

Letmolie og KA har gjentatte ganger de siste årene snakket høyt om at midler må følge ambisjonene.

– Nesten hver fjerde kirke har et utilfredsstillende fundament. Det kan være kritisk. Klimaet endrer seg, og det gir økt fare for skade på bygninger. Disse kirkene ble bygget for 800-900 år siden og i en ganske annen klimasone enn i dag, minner hun om.

Sist uke ble Norges kirkevergelag overlevert rapporten, og KA-direktøren ser på det som en bekreftelse på den jobben som gjøres lokalt.

– Kirkevergene har et daglig ansvar for kulturminnevern, og det er fint med en rapport som sier noe om oppgavene de står i, sier Letmolie.

---

Kirkekontrollen

  • Ett av fem kirkebygg har yttertak og tårn i dårlig eller mindre bra tilstand.
  • Tilstanden på yttertak og tårn kan være dårligere siden inspeksjonen er begrenset ved en visuell egenkontroll fra bakkenivå.
  • Ett av fire kirkebygg melder om problemer med yttervegg. Verst ut kommer nær halvparten av steinkirkene fra middelalderen som melder om dårlig tilstand.
  • 23 prosent av steinkirkene melder om utilfredsstillende tilstand på grunn og fundament.
  • Hvert fjerde år blir kirkebyggenes tilstand innrapportert til Kirkebyggdatabasen.
  • Årets rapport Stein på stein er den femte i rekken siden 2005.
  • Det er innrapportert svar for 1421 av 1636 kirker.

---

Ny bakside

De siste månedene har Lars Flydal, tidligere journalist og fotograf i Vårt Land, bekledd avisas bakside med bilder fra et langt liv i journalistikkens tjeneste. Spennvidden i «Flydals fotografier» har vært stor, fra en julesang-syngende prinsesse Märtha Louise, via en Nelson Mandela-visitt på en skole i Groruddalen, til brødretrioen Lønning i baksetet på en folkevogn.

De neste ukene vil motivene variere langt mindre, mens historiene strekker seg til gjengjeld adskillig lengre tilbake. KA vil i tiden fremover nemlig presentere et utvalg av landets 159 middelalderkirker i stein.

– De er like og særegne på samme tid. De forteller om en arkitektur og byggekunst som gir oss de lange linjene.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur