Kultur

Mener ny OL-sang er påfallende lik folkekjær salme

SALME: Snøstjernene drysset over åpningen av Beijing-OL, men melodien barna sang fikk flere til å spisse ørene: Minner ikke denne mistenkelig om salmebokas «Solbarn, jordbarn»?

Da salmeforfatter Eyvind Skeie hørte OL-sangen, slo det ham umiddelbart at dette var til forveksling likt en melodi han har jobbet tett med.

Teksten til salmen «Star-Child» ble skrevet i 1994 av newzealandske Shirley Erena Murray. Hun skrev ordene til salmen på et julekort. Den amerikanske musikeren og komponisten Carlton Raymond Young (f. 1926), svarte raskt på hilsenen med å lage melodien.

Ti år seinere oversatte Eyvind Skeie teksten til norsk og ga den tittelen «Solbarn, jordbarn».

I dag finner du den som en populær adventssalme i Norsk salmebok og i mange andre lands salmebøker. De fire første taktene i salmen, hører du igjen i OL-sangens refreng.

– Jeg synes det er et morsomt fenomen at melodier kan være så like, men jeg tror ikke at dette vil rammes av beskyldninger om plagiering, sier Skeie.

Påfallende likt

Vårt Land har sendt et spørsmål til Carlton Raymond Young om han vil ta noen affære i saken. Så langt har vi ikke mottatt noe svar.

Metodisten Young blir omtalt som «Mr. Music of United Methodism». Som komponist, arrangør og lærer har han vært et stort navn i mer enn et halvt århundre. For to år siden ga han som 94-åring ut en ny sangsamling med tittelen «Today I live».

Organist Olav Øgreid er en nestor i Metodistkirken i Norge. Han mener Young er den som har laget flest salmer til Metodistkirken i verden. I flere utgaver var Young redaktør for United Methodist Hymnal. Øgreid har møtt Young i forbindelse med et internasjonalt salmeprosjekt som handlet om å fram nye salmer. Som komponist og teolog har Young både undervist i teologi og kirkemusikk. Øgreid har lyttet til begge sangene.

– Selv om den olympiske sangen åpner med 18 takter med selvstendige motiver, er det påfallende likheter mellom Snowflake-melodiens refreng og «Solbarn, jordbarn». De første fire taktene, samt takt seks og syv, er identiske – og de blir gjentatt. Jeg ser ikke bort ifra at de må ha hentet motivene fra denne salmen. Det er for mye som er likt til at det er tilfeldig, sier Øgreid.

Det er for mye som er likt til at det er tilfeldig

—  Olav Øgreid, organist

Sitatpraksis

Eyvind Skeie har også ledet det som heter tekst- og musikkfaglig utvalg i Tono.

– Hadde jeg fremdeles sittet i Tono-utvalget, ville jeg ha lurt på om likheten mellom det musikalske temaet i denne seremonien var altfor nær «Solbarn, jordbarn». Sannsynligvis ikke, men dog, skriver han på Facebook.

I sin tid i Tono har han hatt en rekke slike saker til vurderinger. Der man tidligere var opptatt av å telle takter og stavelser, skal det i dag atskillig mer til for at noe blir kalt plagiat. Seks identiske takter på «Snowflake» og «Solbarn, jordbarn» er neppe tilstrekkelig.

– I dag er det helt vanlig å sample melodier og elementer i andres musikk og bruke det i nye sammenhenger. Et avgjørende spørsmål er om det ene verket ville ha eksistert uten det andre. Det tror jeg ikke dette rammes av. Akkurat denne melodilinjen er likevel signifikant. Jeg tror at hvis melodiene hadde oppstått i samme miljø, er det kanskje mer sannsynlig at man ville fått medhold i en eventuell klage, sier Skeie.

Rekommandert

Åndsverkloven beskytter opphaverens rettigheter. Organisasjonen Tono gir følgende råd til sine medlemmer: «Hvis du er redd for at musikken din skal bli plagiert, bør du sørge for å kunne dokumentere at du laget musikken først. En måte å gjøre dette på er å sende noter/opptak rekommandert til deg selv. Postens datostempel er en bekreftelse av dato, så lenge forseglingen ikke er brutt».

Tono er for øvrig kun inne i saker der det er snakk om fordeling av penger til riktig komponist. Blir det en tvistesak, løses det utenfor Tono-systemet. Tono setter da utbetalinger på vent til saken er løst.

Den Internasjonale Olympiske Komité har svart på vår henvendelse. I sitt svar ber de oss rette henvendelsen til den lokale arrangøren Beijing 2022. Derfra er det så langt ikke kommet svar.

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kultur