Kultur

– Synd om konserter avlyses fordi arrangøren føler seg moralsk forpliktet til det

PANDEMI: Kor landet rundt tolker de nye koronareglene ulikt, og flere føler seg forpliktet til å avlyse. – Vi trenger den kraften som er å møtes i musikken, sier Bjørgulv Vinje Borgundvaag, som mener det frivillige musikklivet blir oversett.

– Det er synd hvis konserter avlyses fordi arrangøren føler seg moralsk forpliktet til det, sier Bjørgulv Vinje Borgundvaag, som erfarer at flere ser seg nødt til kanselleringer i frykt for å kollidere med myndighetenes anbefalinger.

Han er styreleder i Norsk Musikkråd, som jobber både for det frivillige og profesjonelle musikklivet. Han var også statssekretær i Kulturdepartemenetet fra 2014 til 2016. Nå mener han myndighetene har skapt en situasjon der amatørmusikerne på den ene siden har lov til å gjennomføre julekonserter, men på den annen side føler seg moralsk forpliktet til å avlyse. Han mener for generelle tilbakemeldinger fører til feiltolkning av reglene.

Med ett sett regler for idrett og frivillighet, og et annet for profesjonelle utøvere, men han det frivillige musikklivet faller mellom to stoler. Han beskriver situasjonen som fortvilende.

Borgundvaag mener skillet mellom at noe er lov og at noe annet blir oppfordret til, gjør den økonomiske situasjonen spesielt vanskelig. Han mener mange er utrygge på om et økonomisk tap faller innenfor kompensasjonsordningen når det skjer etter oppfordringer, og ikke krav.

– Jeg skulle ønske at flere turte å avholde konserter som er lov. Vi trenger den kraften som er å møtes i musikken. Samtidig har jeg stor forståelse for at de ikke tør når både regelverk og kompensasjonsordning er så utydelige. Vi får beskjed om at det skal komme nye retningslinjer før jul, men julekonsertene er nå.

Oslo DOmkor og Vivianne Sydnes

Regler tolkes ulikt

Norges Korforbund har den samme opplevelsen.

– Det råder stor forvirring i kor-Norge.

Det konstaterte generalsekretær i Norges Korforbund i Vårt Land fredag. Marianne Bremnes understreker at folk ønsker å gjøre det rette, og at det fordrer krystallklare retningslinjer.

En ringerunde Vårt Land har gjennomført viser at kor har forstått rådene ulikt. Flere har valgt å avlyse med henvisning til at voksne i en fritidsaktivitet ikke kan være flere enn 20 i en gruppe og med minimum en meters avstand. Det er imidlertid lov med flere grupper – dersom disse er adskilt med minst to meter.

Andre velger å gjennomføre konserter med henvisning til at dette antallskravet ikke gjelder for utøverne, altså korister og musikere.

– Det er et av de store paradoksene for oss når vi skal gi gode råd. En øvelse er å regne som frivillig aktivitet med sine regler om antall og avstand. For konsertene gjelder det at utøverne er fritatt for samme bestemmelse. Utfordringen er at et kor på 100 medlemmer kan være utøver, og hvordan håndterer man det, spør administrasjonssjef Rune Brunslid i Norges Korforbund.

---

Nye smittevernsrestriksjoner

  • Denne uka strammet regjeringen igjen inn smittevernstiltakene. Det har ført til stor usikkerhet for kor-konsertene.
  • Ifølge forskriften er det mulig å samle tre kohorter av 200 personer med to meters avstand mellom kohortene på offentlige arrangementer med faste tilviste sitteplasser. Alle som er til stede skal kunne holde minst én meters avstand til andre som ikke er i samme husstand eller er tilsvarende nære. Men det gjøres unntak for flere grupper, bl.a. for utøvere på kultur- og idrettsarrangement.
  • Samtidig gjelder andre anbefalinger for øvelsene: Regjeringen har gitt en anbefaling som tilsier at korene må samles i grupper på inntil 20 personer og holde forsvarlig avstand. De har også sagt generelt at alle bør holde én meters avstand, at man skal redusere antall nærkontakter, og treffes utendørs når det er mulig.

---

Hvem tar støyten?

Onsdag var musikkorganisasjonene representert ved Norsk Musikkråd i møte med Kulturdepartementet for å få avklart situasjonen.

– Vi venter fortsatt på nærmere redegjørelse på hvordan ting blir framover. Usikkerheten statsministeren snakket om i forbindelse med reglene, kjenner vi på nå, sier Marianne Bremnes i Norges Korforbund.

– Flere kor frykter at de selv må ta den økonomiske belastningen ved å avlyse. Hva vet dere om det?

– Det er usikkerhet om hva som gjelder når de selv avlyser. Kanskje gjør det at må de ta noe av støyten selv. Regjeringen har sagt at kompensasjonsordningen forlenges, og det håper vi det snart vil komme informasjon om.

Departementet står på sitt

At noen avlyser korkonserter med henvisning til at voksne i en fritidsaktivitet ikke kan være flere enn 20, samtidig som andre gjennomfører med henvisning til at dette kravet ikke gjelder for utøvere, har Kulturdepartementet lite å si noe om.

– En konsert er et arrangement og følger derfor reglene som gjelder for arrangementer jf. Covid 19-forskriftens § 13. Denne regulerer også antall personer som kan være til stede, og unntar utøvere fra avstandskrav. En øvelse er ikke definert som et arrangement og omfattes derfor ikke av regelverket, men av anbefalinger, svarer de på Vårt Lands e-post.

– Hvordan skal et kor forholde seg til at de kan fremføre, men ikke øve?

– Ved organiserte fritidsaktiviteter innendørs (som for eksempel en øvelse) anbefales det at voksne over 20 år er i grupper på inntil 20 personer. Videre anbefales det at man holder én meters avstand der det ikke er til hinder for å utøve aktiviteten. For voksne gjelder også en generell anbefaling om å begrense antall nærkontakter.

– Nå som flere av tiltakene er anbefalinger og ikke regler, åpner det for mer en mer vilkårlig tilnærming. Og hvem tar da den økonomiske belastningen ved avlysning?

– Den midlertidige kompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner åpner for å gi støtte både ved avlysning og ved gjennomføring.


Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur