Kultur

Morgenandakten nominert til Petter Dass-prisen

NOMINERT: I 90 år har NRKs morgenandakt gledet hundretusener av nordmenn – og irritert noen. Nå er radiosendingen nominert til Petter Dassprisen.

Morgenandakten er vanskelig å unngå for dem som lytter på NRK. Ikke noe annet radioprogram sendes like mange ganger hver dag. Tre minutter etterfulgt av musikk. Nå er Morgenandakten det første radioprogram som kan vinne Petter Dass-prisen. I juryens begrunnelse for nominasjonen heter det: «Det er få andre institusjoner eller mennesker som på samme måte klarer å forankre den kristne troa i offentligheten slik som NRKs morgenandakt.»

– Det er en stor ære. Andakten tas på ramme NRK-alvor på lik linje med annen produksjon, sier produsent og journalist Hanne Næss Tremoen.

---

NRK morgenandakten

  • Morgenandakten har blitt sendt i NRK siden 9. mars 1931.
  • Andakten blir sendt tre ganger daglig: Kl. 05.33, 07.20 og 08.20 på distriktssendingene.
  • 360.000 lyttere får med seg tre minutter med ettertanke, bønn og velsignelse etterfulgt av musikk.
  • Av årets 37 andaktsholdere, har 16 teologisk bakgrunn.

---

Hanne Næss Tremoen i NRK er nominert til Petter Dass-prisen.

Når NRK gjør endringer i et program, er det ikke alltid lytterne får det med seg.

– Mange av de som lytter på andakten har sterke meninger. Vi må likevel utvikle andakten, ikke bare når det gjelder dramaturgi, men også inngangen til bibeltekstene. Når noen utenfor NRK nå mener vi har gjort riktige valg og leverer på folkelighet, synes vi det er stort. Vårt ønske er at andakten blir forstått av alle som hører på, sier Tremoen.

Hun har jobbet på Tyholt i Trondheim i 30 år der hun startet som TV- og radiotekniker. Da NRK ble digitalisert, var hun en av dem som skolerte journalister i å være sin egen tekniker. De siste seks årene har hun vært journalist i livssynsredaksjonen.

Lytterne vil fortsatt kjenne igjen stemmer som har bidratt i mange år. Samtidig er redaksjonen hele tiden på jakt etter nye, gode historiefortellere som har en kristen tro.

– Enten du har levert andakter i årevis eller er helt ny – så krever det stort mot å lytte til og å stole på, de radiofaglige rådene vi gir. Andaktsholderne er knallflinke folk som vil lytterne vel og de våger å by på seg selv.

Når noen utenfor NRK nå mener vi har gjort riktige valg og leverer på folkelighet, synes vi det er stort

—  Hanne Næss Tremoen, NRK

Ett budskap er nok

NRK gir ganske detaljerte råd, og hovedpoenget er: Ett budskap og én historie er nok.

– Så må de ha tillit til at det holder. Vi har gode dialoger der vi kaster ball om ideer, før andaktsholderen lager et utkast. Det gir jeg så detaljert tilbakemelding på som mulig, for å bidra til at de når ut til lytterne med det de ønsker å si.

Opptaket gjøres i det NRK-studioet som er lettest tilgjengelig for andaktsholderen. Tremoen er på plass i studio på Tyholt, og sammen forsøker de å skape en stemning som gjør at roen senker seg.

– God stemmebruk er vesentlig for resultatet, og det er min jobb som produsent å gi veiledning, også på det området, legger hun til.

Radiospråk

Jobben med manuset er det viktigste. Mye arbeid ligger bak for at lettheten i språket skal bevares.

– Omstendelige setninger fungerer ikke på radio. Å skape et godt og elegant språk er det vi jobber mest med.

Det som i akademia anses som banalt, er ikke det på radio. Det handler om å tenke enkelt om det å formidle

—  Hanne Næss Tremoen, NRK

– Elegant?

– Ja, elegant radiospråk kan nesten se banalt ut på papiret, men det gir en letthet som gjør at lytter raskt forstår det som blir sagt. Det som i akademia anses som banalt, er ikke det på radio. Det handler om å tenke enkelt om det å formidle.

---

Petter Dass-prisen

  • Prisen deles ut av avisen Vårt Land og ble første gang delt ut i 1995.
  • Prisen skal gå til «en ­person som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dags­orden på en ­engasjerende måte».
  • De øvrige nominerte er Gjerdrum-prest Torbjørn Olsen og podkaster Ingrid Ivo Vatnar Eikje.
  • I fjor gikk prisen til tidligere preses Helga Haugland Byfuglien.

---

Hjerteord

Teologene dominerer ikke lenger. Endringen har kommet gradvis gjennom de seks årene Tremoen har jobbet med andakten. I dag kan du få en andaktsstund sammen med politi, sykepleier, musiker, artist, forfatter, skuespiller og andre.

For andaktsholderne er det bratt læring å skulle klare seg med tre minutter i en enkel språkføring. For Tremoen har det gitt teologisk skolering.

– Jeg blir slått av hvor mange bibeltekster som kan knyttes til vår egen hverdag og som kan trøste mennesker i 2021.

– Tenker du på en spesiell erfaring?

– «Bekymre deg ikke for morgendagen» er et vers som brukes ofte. Det kan vi ikke få høre ofte nok, tenker jeg. Ikke det at vi ikke skal gjøre så godt vi kan, men mennesker som bruker utrolig mye krefter på å bekymre seg, kan føle seg trøstet når andaktsholderen forteller om egne bekymringer.

Tidligere var det vanlig at andakten holdt seg til Bibelselskapets leseplan.

– Det er ikke noe vi legger vekt på i dag. De kan gjøre det, og noen ønsker det. Men det som står andaktsholderens hjerte nærmeste, skriver de best om. Å dele egne erfaringer er tradisjonell historiefortelling på radio. Det er noe NRK holder på med hele tida, også i andakten.

Hanne Næss Tremoen i NRK er nominert til Petter Dass-prisen.

Gjør som Jesus

– Hva er en god radioandakt?

– Den sier noe om levd liv i 2021 og samtidig noe om på hvilken måte det er knyttet til kristen tro. Vi krever ikke at man skal si helt konkret hvordan det henger sammen. Forteller man en historie om nestekjærlighet, trenger man ikke å si at dette er nestekjærligheten slik Jesus lærte oss det. Når Jesus fortalte lignelser, holdt han seg til historien. Den som lyttet kunne selv få kjenne etter hva den sa vedkommende i sitt liv. Han drev med historiefortelling, i Andakten forsøker vi å gjøre det samme.

Lyttere med sterkt eierskap til andakten, forteller oss gjerne hva de savner og er misfornøyd med. De ønsker at Andakten skal høres av flest mulig, og at den samtidig gjerne skal beholde en indrekirkelig stemme.

– Vårt mål er at andakten skal være tilgjengelig for alle. Da kan vi ikke pådytte folk et språk de ikke forstår, sier hun.

---

Vårt Lands begrunnelse for å nominere NRK Morgenandakten

I 90 år har NRKs morgenandakt gledet, utfordret og provosert hundretusener av nordmenn. Fortsatt er lyttertallene til den tradisjonsrike morgenstunden opp mot 300.000. Jobben NRK og særlig produsent Hanne Næss Tremoen gjør med å finne relevante, dyktige andaktsholdere som klarer å formidle det kristne budskap på stadig nye og aktuelle måter, er intet annet enn imponerende. «Andaktene holder ryktet om Jesus levende i offentligheten», sa prest Nils Terje Andersen i forbindelse med sin Olavstipend-rapport om morgenandakten. Det er få andre institusjoner eller mennesker som på samme måte klarer å forankre den kristne troa i offentligheten slik som NRKs morgenandakt. Selv om den også kan provosere, er den først og fremst et levende bevis på hvorfor kristentroa er så grunnleggende relevant for mennesker.

---

Forankring

Iblant gir lyttere uttrykk for at de savner den gamle andakten hvor henvisningen til kristen tro er veldig tydelig.

– Den skuffelsen går det an å forstå. Vår intensjon er at lyttere skal bli inspirert og få en varm dytt i ryggen inn i dagen. Hvis andakten i tillegg gjør at lytterne ringer en venn, eller tilgir noen noe, hvis den fører til en handling eller oppleves som trøst, så er forankringen i kristendommen tydelig.

– Apropos forankring, hvordan er andakten forankret i NRK?

– NRK-plakaten sier at NRK skal forvalte den kristne kulturarven. Den sier ikke at vi er forpliktet til å lage programmet Andakten. Det er en tolkning NRK gjør selv fra år til år. Nå har vi startet opp et nytt program på NRK P2 som heter Kompass. Det lages her i redaksjonen og er en stor satsing på livssynssjangeren. NRK i Trondheim har ansvar for gudstjenester på radio og TV, Salmer til alle tider, Tro, håp og Lillesæter, Kompass, Etikketaten og Morgenandakten. Gudstjenesten og radioandakten er forkynnende. De andre programmene tar opp i seg hele bredden av ulike livssyn i Norge.

NRK er ikke aleine om å publisere andakter. Også i Danmark, Sverige og Finland sender statskanalene daglige andakter, selv om ikke alle sender den på hovedkanalen.

– Hvor lenge tror du NRK vil holde fast ved andakten?

– Det har jeg ingen formening om, men jeg har ikke fått noe signal om at den ikke skal opprettholdes.

Hanne Næss Tremoen i NRK er nominert til Petter Dass-prisen.

Velsignet på fest

– Når ble du sist berørt av en andakt?

– Det blir jeg ganske ofte. Vi har nylig hatt en uke som handler om velsignelser. En av andaktene handler om et møte mellom en prest og en annen gjest som er i samme selskap. I et øyeblikk hvor få kan se dem, kommer mannen bort til presten og ber om å bli velsignet. Fortellingen beskriver opplevelsen av et behov for noe som er større enn oss selv, noe vi ikke klarer å sette ord på, sier Hanne Næss Tremoen.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur