Kultur

Nidarosdomens guttekor har sunget seg inn på statsbudsjettet

KULTUR: De synger julen inn for hele Norge, men har vært en økonomisk kasteball i over femten år. Nå er Nidarosdomens guttekor tatt inn i statsbudsjettet.

– Dette er svært gledelig, sier Johannes Köpple, administrativ leder for Nidarosdomens guttekor.

Det tradisjonsrike guttekoret tildeles 420.000 kroner på årets statsbudsjett. Dette er første gang de får øremerkede statlige midler siden tidlig på 2000-tallet.

– Vi har vært en kasteball i Kulturrådets system i mange år, og det er flott å endelig få en trygghet, sier Köpple.

---

Nidarosdomens guttekor

  • Norges eldste guttekor, som ledes av dirigent Bjørn Moe.
  • Koret deltar regelmessig ved gudstjenester i Nidarosdomen, og holder en rekke konserter rundt i Norge, Europa, Nord-Amerika og Asia.
  • Hovedkoret har ca. 95 sangere i alderen 8 – 70 år, fordelt på 8 stemmegrupper.

---

Omorganiseringer

Koret får del i en post som omfatter ulike barne- og ungdomstiltak på kulturområdet. Her står også blant annet UKM Norge (Ungdommens kulturmønstring), Ungdomssymfonikerne og Norges Ungdomskor.

Köpple opplever at situasjonen for koret har vært vanskelig de siste årene. Omorganiseringer hos Kulturrådet har gjort at de stadig har vært nødt til å søke nye støtteordninger for å sikre midler til drift.

Så, i 2019, ble det vedtatt en nyordning for finansieringen av korfeltet, som betød at bare de profesjonelle korene ville få støtte over Kulturrådets budsjetter. Amatørkorene ble henvist til en helt annen ordning, aktivitetsmidlene for kor, som forvaltes av Norges Korforbund.

Dermed måtte guttekoret konkurrere om midlene med en rekke andre typer kor, fra det semiprofesjonelle Schola Cantorum, som nylig ble kåret til Norgesmester i korsang, til domkor, studentkor og blandede kor over hele landet.

– Da tok vi kontakt med Kulturrådet, og spurte om det ikke var mulig å finne en annen ordning, sier Köpple.

Vanskeligere stilt enn kirkekorene

– På hvilken måte var det utfordrende?

– Vi fikk rett og slett ikke støtte i samme beløpshøyde som vi tidligere hadde hatt. Tildelingene fra aktivitetsmidlene ligger lavere, og det så ikke ut til å være mulig å øke dem heller, sier Köpple, og peker på at Nidarosdomens guttekor har en utfordring som de fleste øvrige kirkekor ikke har, inkludert deres Grammyvinnnede søsterkor, Nidarosdomens jentekor.

– Vi er en stiftelse som ikke er del av domkirkes system. Vi er en helt adskilt organisasjon, som må sikre all finansiering selv, fra lønnsmidler til prosjektmidler. Nå håper vi bare at dette blir stående gjennom regjeringsskiftet. sier Köpple.

I tillegg til Norges Ungdomskor og Nidarodsdomens guttekor får også de profesjonelle voksenkorene Norsk Solistkor og Edvard Grieg-kor støtte over årets budsjett, da under en annen post, nemlig tilskuddet til litteraturhus, kunstscener og kompanier m.m.

Sigrun Skårberg, daglig leder i Det norske jentekor, sier hun er svært glad på guttekorets vegne:

– Det gleder oss at de har nådd frem. Men jeg stusser samtidig over hvorfor ikke flere er tatt inn, sier hun, og opplever at tildelingen er interessant i lys av den pågående diskusjonen rundt finansieringen av korfeltet.

– Departementet må åpenbart ha innsett at de løsningene som presenteres for korfeltet i dag ikke er tilstrekkelige, sier hun.

Som barne- og ungdomskor faller vi mellom to stoler. Vi betaler naturligvis ikke sangerne våre, men vi er likevel utøvende i det profesjonelle kulturlivet og vi jobber profesjonelt.

—  Sigrun Skårberg, daglig leder i Det norske jentekor

Hadde møte med departementet

Det norske jentekor har i løpte av det siste året hatt et møte med departementet, men henvises til Talent Norge-programmet, et offentlig-privat samarbeid som også har del i kulturdepartementets budsjett. Får man del i ordningen kreves det at man stiller opp med en tilsvarende sum privat finansiering. Jentekoret fikk 300.000 herfra i fjor, og har flere forpliktelser knyttet til deltakelsen i prosjektet.

Köpple sier at Nidarosdomens guttekor ikke er blitt forespeilet at det vil være forpliktelser knyttet til midlene som guttekoret nå tildeles, og avventer tildelingsbrevet. Men han sier koret møtte forståelse hos departementet, da de fortalte om situasjonen som følge av at de mistet driftsmidlene fra Kulturrådet, og dermed ble henvist til aktivitetsmidlene.

– Faller mellom to stoler

Skårberg i Det norske jentekor bekrefter Köpplers situasjonsbeskrivelse, om at barne- og ungdomskorene har havnet i en skvis som følge av at Kulturrådet de siste årene har spisset kravet til profesjonalitet, og tolket profesjonalitet til å bety betalte utøvere.

– Som barne- og ungdomskor faller vi mellom to stoler. Vi betaler naturligvis ikke sangerne våre, men vi er likevel utøvende i det profesjonelle kulturlivet og vi jobber profesjonelt. Men vi har ikke mulighet til å ta del i Kulturrådets ordninger, og når det gjelder aktivitetsmidlene, er ikke denne potten tilstrekkelig til at vi kan drive aktiviteten på den måten vi selv ønsker.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur